Teknolojinin el attığı alanlardan birisi de gazetecilik oldu. Gazetecilik yapay zeka tabanlı sistemlerle öyle bir boyut kazandı ki veri gazeteciliği kavramını doğurdu ve gelişmesini sağladı. Gazeteciliğin yön değiştirdiği ise aşikar. Geleneksel gazetecilik kavramlarından uzaklaşan gazetecilik dijitalleşmeye yaklaştıkça yapay zekanın sunduğu nimetlerden de daha çok faydalanıyor. Gazetecilerin haber yazarken kullanabileceği birçok dijital tabanlı program da yapay zekaya dayanıyor.
Ancak bizim bugünkü yazımızda asıl konumuz yapay zekanın veri gazeteciliği alanında nasıl kullanılabileceği. Kaliforniya merkezli yapay zeka girişimi Diffbot sahte haberlerin tespit edilmesi için Avrupa Gazetecilik Merkezi ile resmi bir ortaklık yaptığını duyurdu.
Yapay zeka veri gazeteciliği alanını Diffbot ile besliyor
Bu ortaklık ile sahte haberlerin bir noktada tespit edilmesi ve engellenmesi hedefleniyor. Söz konusu şirket, Microsoft ve Google dışında “Bilgi Grafiği” oluşturmak için interneti tarayan tek ABD şirketi olarak adlandırılıyor.
İsteyenler, Avrupa Gazetecilik Merkezi tarafından oluşturulan ve tüm dünyadaki veri gazetecileri için kaynaklar, materyaller, çevrim içi kurslar ve topluluk forumları sağlamaya yardımcı olan Veri Gazeteciliği platformuna erişebiliyor.
Bu ortaklık sayesinde, Avrupa Gazetecilik Merkezi’nin 1 trilyondan fazla gerçek bilgiye ve 9 bin gazeteciden gelen 10 milyardan fazla kaynak sayesinde Bilgi Grafiği veritabanına ücretsiz erişim sağlayacak.
Yapay zekanın sunduğu özelliklerinden faydalanılıyor
Diffbot, Bilgi Grafiğini Deep Learning(derin öğrenme) ve computer vision( bilgisayar görüsü) doğal dil işlemenin bir kombinasyonunu kullanarak oluşturuldu.
Yapay zeka, ekiplerin makro ölçekte olayları anlamalarını ve insanlar, yerler, organizasyonlar, makaleler, ürünler ve internetteki tartışmalar hakkındaki bilgi ve verilere erişmelerini sağlıyor.
Diffbot ücretsiz olarak sunulmasıyla birçok kişinin de bu verilere ulaşmasını sağlıyor. Eğer herkes doğru bilgiye ve bağlantılarla bilgi kaynakları arasındaki ilişkiye erişebilseydi, gelecekte okuduğumuz her şeyin kesinlikle doğru olduğunu bilerek rahatlayabilirdik.
Ancak yine de böyle platformlara erişimin bilinmiyor oluşu hala eksiklerin olduğunu ortaya koyuyor.
Şimdi sözcü düşünsün
Şimdi Takvim ve Yeni Şafak düşünsün
Bu demekki artık küresel güçlerin onaylamadığı haberler yalan(!!) sayılacak. Öyle ya biz yapay zekadan daha iyi bilecek değiliz ya.