Pentagon destekli, ileri teknoloji savunma projeleri ile ilgilenen DARPA çok özel bir çalışmaya destek oluyor. Dünyanın ilk ansiklopedisini yazdığı varsayılan Pliny the Elder adlı Romalı filozof ve yazarın adını alacak olan PLINY projesi, kod yazılımcıların hayatını değiştirmeyi planlıyor. PLINY bir kısmı yazılmış olan kod satırlarını otomatik olarak tamamlıyor.
Aynen akıllı telefonlardaki auto-complete sistemine benzer bir yapıyı kullanan PLINY, depolanan terabyte’larca açık kaynak kodu kullanacak, yazımı çok uzun süre alacak programların kod satırlarını kısacık bir sürede tamamlayacak. RICE Üniversitesi’nin asistan profesörü Swarat Chaudhuri ve ekibinin çalışmasının işe yaraması için yazılımcının belli bir sayıdaki kod satırını hazırlaması yeterli oalcak.
Chaudhuri’nin dediğine göre belli bir kod satırı hazırlanmış olan yazılımın çalışır hale gelecek yapıya ulaşması sadece tek bir tıklamaya bakacak.
PLINY’ın çalışma prensibi ise aşağı yukarı şu şekilde işliyor; belli bir kısmı hazır olan kodların geri kalanı olasılık hesapları ile tahmin ediliyor, eksik olan kodların hangileri olabileceği ya da hangi kod satırları eklenirse yazılımın işe yarar hale geleceği hesaplanıyor. PLINY gereksiz gördüğü kod satırlarını siliyor, gerekirse yerine farklı satırlar yerleştiriyor. Kısa süre içerisinde ise arzu edilen program kullanılabilir hale geliyor.
RICE Üniversitesi önümüzdeki 4 yıl boyunca bu proje üzerinde çalışacak. Pentagon’un DARPA kolu ise projeye tam tamına 11 milyon dolar bağış yapıyor.
:: PLINY, yazılımcıları işsiz bırakır mı dersiniz?
Abes kaçmış. Kod demek mantık demek. Mantığı insanın düşüncesi kurar. Robot ise ezbere hareket eder. Hayatımızı darlaştıran robotlar olacak ileriki dünyamızda. İnşallah o günleri görmem
Bunu demeyebilir miyiz? Bir adres link vs varmı indirmek denemek için?
Bu haber lamerların sayısının 100 katına çıkacağının göstergesi önüne gelen yazılımcı olur
Amerika’da nelere yardım ediliyor. Birde ülkemize bakın.
mantıklı gelmedi bana
He he zaten insanların yerini de robotlar alacak.
çok zor
5 sene sonra DARPA=DARPANE 🙂
Yazılımcıları işsiz bırakmak değil de en azından işleri hafifletir. Kodların belli bir seviyeye gelmiş olması gerektiğini söylüyor makalede..
oyle olmaz boyle olmaz diyen arkadaslar… yapmayin 😀 biri demis kod mantik isi. kod problem cozme isidir. programa problem cozmeyi ogretirsin, sana lazim olan kodu doker onune. bunlarin hepsi olabilecek, zor olmayan isler.
Bilim kurgu filmlerinde en mantıksız gelen konu kendini güncelleyebilen (öğrenebilen) sistemlerdi benim için. Bu proje gerçekleşirse sonumuz Matrix filmindeki gibi olabilir..
Bilgisayara mantık öğretilebiliyor, bilgisayar bilimlerinin en rağbet gören konularından biri yapay zeka zaten, durum böyle iken konuya bu kadar dar pencereden bakmak çok komik. Kimse işsiz kalmaz yapay zekayıda sürekli geliştirmek gerekecek sonu yok
Açık kaynak kodun faydaları belli oldu.
Çok mantıklı.
Kod yazanlar bilir. IntelliSense ile kod yazımının ne kadar kolay olduğunu.
Komutun yarısına başlarsın kalanını sana önerilerde bulunur doğrusunu seçer devam edersin. Bu da onun Abisi IntelliSense+ diyelim 🙂
yeni bir ORM baska bişi değil sadece daha gelişmiş olacak
boşverin yazılımı felan bu internet hızları ne olçak
Siz bu yazıyı oyomatik tamamlama sistemiyle yazarken normal yazdığınızda n hiç bir farkı olmadan aynı zamanda bitirdiniz. Bu da aynı. Sadece hataların oluşmasını engeller.
Bir yazılımcı olarak son derece saçma buluyorum. Bu proje benim kafamda tasarladığım ve henüz yarısını kodladığım bir algoritmayı neye göre tamamlayacak ? Üstelik kodları da kafasına göre silecekmiş. Neticede bu tip projeler yapay zeka mantığıyla işler. Asla ve asla bir yazılımcının yerini bir yazılım alamaz. Bu imkansız. Basit işlerde işe yarayabilir ama kompleks kodlamalarda faydasından çok zararı dokunabilir.Gereksiz bir proje yani.
asistan profesörü diye birebir çeviri mi yapıyorsunuz?bunun karşılığı ülkemizde yardımcı doçenttir.
DARPA yardım yapıyorsa bir sebebi(çıkarı) vardır mutlaka. Google ilk kurulurken DARPA nın yaptığı yardımların amacı şimdilerde daha çok ortaya çıkmış gözüküyor. Pentogona, Google istenen bilgilerinin düzenli olarak vermekte. Çıkar işi.
Autocomplete özelliği olabilir lafım yok ama benim yazdığım kodları silecek ha 🙂 birde beğenmeyecek.. Arkadaşım aklını alırım senin ben 🙂 Yok tutmaz bir proje tamamen deneysel bence..