Donanım anlamında belli sınırlara gelen teknoloji günümüzde ağırlıklı olarak yazılım alanında ilerlemeye başladı. Son yıllarda kullandığımız cihazlara bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız: Örneğin iPhone 4S ile iPhone 5 arasında donanım anlamında çok büyük bir uçurum yok.
Samsung‘un Mart ayının ortalarında tanıttığı S4 modeli de bir önceki sürüm olan S3‘ten donanım olarak farklılıklar içerse de asıl farkındalık yazılımda gizli. Gözle kontrol edilebilen sayfa kaydırma, anında çeviri yapabilen (hayır Türkçe desteği yok) S-Translate uygulaması ve benzeri özellikler yazılım sayesinde kazandırılıyor.
Çünkü çoğu kullanıcı için elindeki ürünün kaç çekirdekli işlemciye sahip olduğu, veri yolu hızı, ön belleği ya da grafik işlemcisinin ne olduğu çok önemli değil. Son kullanıcı ürünün ona yaşattığı deneyime ve kullanım sırasında yaşadıklarına bakıyor.
Hal böyle olunca birçok üretici de donanımla beraber yazılımlara da önem vermeye başladı. Bunun ilk örnekleri kişisel merakımdan dolayı takip ettiğim fotoğraf sektöründe görmeye başladım. Son 2 yıldır fotoğraf makineleri neredeyse bilgisayar gibi fotoğrafları işlemeye ya da videoları düzenlemeye başladılar. Elbette bunu sağlayan şey tek başına yazılım değil. Donanımın da desteği söz konusu. Ama eskiden donanım da olsa yazılımla bu tip şeyleri yapamıyorduk.
Görünen o ki yakın gelecekte bu tip yazılımsal ilerlemeler daha da artacak. Eskiden sadece donanım üzerinden yapılan ilerlemelerin yanına yazılım çözümleri de eklenmeye başlayacak.
Gözle kontrol geldi
Öte yandan yazılım çözümlerinin giderek akıllandığını da belirtmek isterim. Örneğin Samsung Galaxy S4’te bulunan Smart Scroll özelliği yardımı ile gözünüzle sayfayı aşağı yukarı kaydırabiliyorsunuz. Bu özellik ekrana bakmadığınızda o an açık olan videoyu durduruyor.
Her ne kadar yazılımlar eskiden beri var olan kavramlardan biri olsa da donanımsal gelişmelerin belli sınırlara ulaşması gözlerin onlara çevrilmesini sağladı. Yazılım çözümlerinin önümüzdeki yıllarda daha da önemli hale geleceğini düşünüyorum.
Belki önümüzdeki yıllarda bizleri anlayan, ruh halimize göre müzik çalan cihazlar ya da ruh halimize göre ev ışıklarını ayarlayan sistemler görebileceğiz.
:: Yazılım alanındaki gelişmeler konusunda ne düşünüyorsunuz?
s4 sunulan yazılımsal desteklerinin hangi biri tam anlamıyla işlevsel ki. torna-tesviyeden yeni çıkmış şeyler gibi. sunalım da yolda güncelleriz. ama reklamını yapması kolay tabi. ‘o varmış bu varmış vouvvv harbi mi?’ bizim telefon algımız genelde böyle çünkü.
Bir öğrenmişsiniz samsugun getirdiği yazılımsal yenilikler gereksiz diye konuşup duruyorsunuz. S3 sahibiyim tüm yeniliklerini de çatır çatır kullanıyorum. Bu karın ağrısı nereden geliyor anlamıyorum
samsung en baba arayüzünü yaptı şimdi de yazılımla iphoneyi bakkala gönderiyo. s3 ve note 2 deki göz algılayıcısı ve diğer teknolojileri hiçbir cihazda göremezsiniz. neden? çünkü samsung işi biliyo.
iPhone 5 alıp sadece Facebook uygulamasını kullanan ve Facebook’ta okey oynayan bir neslimiz var, yeni teknolojilere 50 yıl kadar gerek yok bu nesil için 🙂
Adamlar sırf biraz daha büyük ekranda oynamak için iPhone 5 yada Samsung Galaxy SIII alıyor düşünün artık 😀
senin kullanıyo olman herkesin aynı mantelitede olduğu anlamına gelmez. gereksiz denmemiş bak yukarıda işlevsillkten bahsedilmiş.
Sanmıyorum. Halen istenen çözünürlük/ ses kalitesi / dosya paylaşımı/ navigasyon özgürlüğü ve uygun fiyat / mobilite yazılımlarca sağlanabilmiş değil. Office yazılımına bakın…
ya dandroidin ne yeniliğinden bahsediyorsunuz güzel kardeşim. Aneyi gibi gidip aldığınz takız damacana plastikli s3ler 900 liraya almayanı dövüyorlar. Kaldıkı yok gözle takip eden sensör bilmem ne uygulamaları 5 para etmez yazılımını geçtik. !!!
s4deki yazılımlara saydıranlar neyine konuşuyosunuz çok sevdiğiniz apple da yapsın onuda sevelim. Makale genel mantık olarak doğru kurgulanmış doğruları söylüyor. fakat android ve ios ve windows mantalite olarak ticari ürünler olduğu için gerçek yazılımsal devrimin uzağında ve özgürlükten yoksun jb ve root olmadan gerçekten kullanmak mümkün değil ama rootlu bir makinayı kazara bozup rootu geri alma imkanı bulamadan garantiye yollarsanız garanti dışı denmesi kesin birşey. Elinizdeki şeye eklenen üç beş özellikse göz boyamaya yönelik basit şeyler. Yazılım ile donanım ne zaman pc deki gibi ayrılır ve kurulabilir hale gelirse o zaman gerçekten özgür platformlar rekabetçi yazılımlar görmeye başlarız.
Samsung ve HTC reklamı yapmayı bırakın lütfen ama yazılımın büyük önem kazanmaya başladığı fikrinize katılıyorum. Donanımda belirli limitlere ulaşıldı daha yazılımla yapılabilecek çok şey var.
“Yazılım” kavramı çok geniş bir kavram. siz yazınızda “mobil yazılım” dan bahsediyorsunuz dolayısı ile başlık ve içerik birbirini tamamlamıyor. mobil dünyadaki gidişatı aktarmışsınız.