Donanım anlamında belli sınırlara gelen teknoloji günümüzde ağırlıklı olarak yazılım alanında ilerlemeye başladı. Son yıllarda kullandığımız cihazlara bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız: Örneğin iPhone 4S ile iPhone 5 arasında donanım anlamında çok büyük bir uçurum yok.

Samsung‘un Mart ayının ortalarında tanıttığı S4 modeli de bir önceki sürüm olan S3‘ten donanım olarak farklılıklar içerse de asıl farkındalık yazılımda gizli. Gözle kontrol edilebilen sayfa kaydırma, anında çeviri yapabilen (hayır Türkçe desteği yok) S-Translate uygulaması ve benzeri özellikler yazılım sayesinde kazandırılıyor.

Çünkü çoğu kullanıcı için elindeki ürünün kaç çekirdekli işlemciye sahip olduğu, veri yolu hızı, ön belleği ya da grafik işlemcisinin ne olduğu çok önemli değil. Son kullanıcı ürünün ona yaşattığı deneyime ve kullanım sırasında yaşadıklarına bakıyor.

Hal böyle olunca birçok üretici de donanımla beraber yazılımlara da önem vermeye başladı. Bunun ilk örnekleri kişisel merakımdan dolayı takip ettiğim fotoğraf sektöründe görmeye başladım. Son 2 yıldır fotoğraf makineleri neredeyse bilgisayar gibi fotoğrafları işlemeye ya da videoları düzenlemeye başladılar. Elbette bunu sağlayan şey tek başına yazılım değil. Donanımın da desteği söz konusu. Ama eskiden donanım da olsa yazılımla bu tip şeyleri yapamıyorduk.

Görünen o ki yakın gelecekte bu tip yazılımsal ilerlemeler daha da artacak. Eskiden sadece donanım üzerinden yapılan ilerlemelerin yanına yazılım çözümleri de eklenmeye başlayacak.

Gözle kontrol geldi

Öte yandan yazılım çözümlerinin giderek akıllandığını da belirtmek isterim. Örneğin Samsung Galaxy S4’te bulunan Smart Scroll özelliği yardımı ile gözünüzle sayfayı aşağı yukarı kaydırabiliyorsunuz. Bu özellik ekrana bakmadığınızda o an açık olan videoyu durduruyor.

Her ne kadar yazılımlar eskiden beri var olan kavramlardan biri olsa da donanımsal gelişmelerin belli sınırlara ulaşması gözlerin onlara çevrilmesini sağladı. Yazılım çözümlerinin önümüzdeki yıllarda daha da önemli hale geleceğini düşünüyorum.

Belki önümüzdeki yıllarda bizleri anlayan, ruh halimize göre müzik çalan cihazlar ya da ruh halimize göre ev ışıklarını ayarlayan sistemler görebileceğiz.

:: Yazılım alanındaki gelişmeler konusunda ne düşünüyorsunuz?