Hayatımızın birçok alanında bilgisayar kullanıyoruz. Bazen evde, bazen işte ya da farklı yerlerde bilgisayar karşımıza çıkıyor. Konu bilgisayar olunca elbette akla gelen ilk konuların başında ise dosyalar oluyor.

Müzik, fotoğraf ve video dosyalarımızın yanı sıra Office dökümanlarından kullandığımız özel yazılımların belgelerine kadar birçok bilgiyi çoğu zaman bilgisayarın sabit diskinde saklıyoruz. Son yıllarda artan cihaz çeşitliliği sebebiyle sadece bilgisayar değil tablet ya da akıllı telefon gibi cihazlarda da dosyalarımızı saklamaya başladık.

Yedekleme yapmıyoruz

Bu dökümanların güvenliğini ise bilgisayarımıza emanet ediyoruz. Ancak olası sorunlarda bu dosyaların yedeğini saklamak gibi bir alışkanlığımız ne yazık ki yok. Bunu ben değil geçtiğimiz günlerde İstanbul sokaklarında yaptığımız bir röportajda açıklama yapanlar söylüyor. Buraya tıklayarak izleyebileceğiniz sokak röportajımızda birçok kullanıcının yedekleme yapmadığını ve bu konuda ne yapacağını da bilmediğini gördüm. Aslında birkaç basit adımla dosyalarınızın yedeğini alabilirsiniz.

Farklı bir yere kopyalama

En basit ve temel yedekleme yöntemi budur. Özellikle fotoğraf, video ve müzik gibi sonradan değişmeyen dökümanları bu şekilde yedeklemek en kolay çözümdür. Yapacağınız şey farklı bir sabit diske ya da USB belleğe dökümanlarınız bir kopyasını almak. Elbette bu çözüm üzerinde değişiklik yapılma ihtimali olan Office dökümanları gibi dosyalarda yeterli olmaz.

Profesyonel çözümler    

Bir diğer yöntem ise profesyonel çözümlere yönelmektir. Piyasada ücretli/ücretsiz birçok yedekleme yazılımı bulunuyor. Hatta bazı harici sabit disk çözümlerinde bu yazılımlar ücretsiz olarak veriliyor. Bu yazılımlar otomatik olarak yedekleme yaparlar.

Buluta taşımak    

Bir diğer yöntem ise Bulut Bilişim. Günümüzde DropBox, SkyDrive, iCloud ya da NETDİSK gibi çözümler 5 GB’tan başlayıp 10 GB’a kadar çıkan ücretsiz depolama alanı hizmeti sunuyor. Bunları da kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki öneriler dışında farklı seçenekler de bulunuyor. Ama en basitinden bile olsa yedekleme konusuna önem vermenizi öneririm. Sonradan üzülmemek için bu şart.

:: Bilgisayarınızdaki dökümanlarınızı düzenli olarak yedekliyor musunuz?