Yeni bir telefon satın aldığımızda alanında uzman olan veya olmayan her kişiden birtakım tavsiyeler duyarız; telefonu kaç dakika şarjda bekletmemiz gerektiği, pilini yüzde 0’a indirmeden kullanmamamızın daha doğru olacağı gibi peş peşe gelen önerilerin ardı arkası kesilmez. 

Örneğin telefonu satın aldıktan hemen sonra mutlaka 8 ile 12 saat arası bir süreyle şarjda tutmanız gerektiğini mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta bazı kimseler bunu abartıp “bir gece boyunca cihaza hiç dokunmadan şarjda beklet, sonra yüzde 0’a indir ve tekrar şarj et” gibi ütopik söylemlerde dahi bulunabiliyorlar. 

Peki tüm bu spekülasyonların gerçeklik payı nedir? Sizler için araştırdık. “Yeni alınan telefon nasıl ve kaç saat şarj edilmelidir?” sorusuna açıklık getiriyoruz.

Telefon pil ömrünü uzatmak için 10 yöntem

Telefon pil ömrünü uzatmak için 10 yöntem

Hayatımızın en önemli bölümlerinden birini telefonlar oluşturuyor. Telefonunun pil ömründen şikayetçi olanlar için işte telefon pil ömrü uzatma adımları.

Pil teknolojisi gelişti, hemen şarja ihtiyaç yok

Akıllı telefonlarda eskiden Nikel-kadmiyum (NiCd) teknolojisine sahip piller kullanılıyordu. Bunların en büyük dezavantajı “hafıza etkisi” isimli bir özellikle üretilmeleriydi. Hafıza etkisi, bataryanın şarj işleminin başladığı şarj döngüsündeki noktayı hatırlamasını sağlamaktaydı. Pildeki hücrenin şarj durumunun yanlış tahmin edilmesine sebebiyet veren bu durumun önüne geçmek için de telefon şarjının yüzde 0’a indirilmesi gerektiği söyleniyordu. 

Teknolojinin gelişimi elbette ki bataryaları da etkiledi, artık Lityum-iyon (Li-ion) piller var ve akıllı telefonların tamamında yer alıyorlar. Li-ion pillerde hafıza etkisi yoktur, dolayısıyla şarj etmek için tamamen boşalmasını beklemek gerekmez. Gönül rahatlığıyla istediğiniz seviyede şarja takabilirsiniz.

yeni akıllı telefon şarj

Yeni alınan telefon kullanılmadan evvel 8-12 saat arası şarj edilmelidir iddiasının kaynağı da aynı. Uzmanlar Nikel-kadmiyum pillerle üretilen cihazların şarj işlemlerinin sağlıklı olabilmesi ve verimli bir döngüyle hayatına devam etmesi için tamamen boşaltılıp, ardından belli bir süreyle doldurulmasını öneriyorlardı. Ancak Li-ion bataryalar bu zorunluluğu da ortadan kaldırmış durumda. 

Zaten bir telefon kutusundan yüzde 50-60 arası şarjla çıkıyor. Pili tamamen boşaltıp 8 saat şarj etmek gerekseydi, üretici kutuya bomboş bir pille yerleştirmez miydi? Tüketiciyi neden bilerek yormak istesin? Bu açıdan bakıldığında kulağa oldukça mantıksız geliyor. 

Telefon şarjı tamamen bitirmeden prize takın

Her ne kadar Nikel-kadmiyum teknolojisine kıyasla avantajlı olsa da, Lityum-iyon pillerin de eksileri yok değil. Li-ion teknolojisine sahip bir bataryanın kapasitesi zamanla belli sayıda şarj ve deşarj döngüsüyle azalır. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu kısmi şarjdır. Yani pilin ömrünün uzaması, en azından kısalmaması için telefonunuzun şarjının bitmesini beklemeyin. Yüzde 20 seviyelerindeyken direkt olarak prize takın ve bataryası dolmaya başlasın.