2013 yılı sonundaki ön incelemesi ile sizlere detaylarını paylaştığımız Call of Duty:Ghost’un (CoD:Ghost) PS4 versiyonu için ilginç bir inceleme tasarladık. Bu incelememizde PS4 sahibi oyun severleri ‘yeni başlayanlar’ olarak kategorilendirecek ve CoD: Ghost’u satın aldıkları anda onlara yol gösterecek bazı deneyimleri paylaşacağız.

Örneğin hayatında PES ya da FIFA serileri haricinde bir oyun oynamamış, Türkiye’de yaygın olarak bulunan spor sever konsol oyuncusu için farklı bir oyun deneyimi olarak Call of Duty: Ghost oynanmaya başlanırsa neler olur ve bu yeni başlayan oyuncu bu oyunu nasıl oynamayı başarır gibi sorulara oyundaki zorluk seviyesini de en düşüğe alarak ağırlık vereceğiz.

Amatörlerin bir haftasını alabilecek oyunu topu topu 4 saat içinde bitirebilme potansiyeline sahip -pro seviye- oyuncu için de oyun nedir, ne değildir sorularına da kısa bir şekilde değineceğiz. Başlıyoruz…

Yavaş yavaş ısınıyoruz

Öncelikle Call of Duty: Ghost, Amerika’nın başına gelen yıkıcı bir saldırıdan 10 yıl sonrasını konu alıyor. Daha öncede defalarca kez dile getirdiğimiz gibi oyundaki atmosfer, renkler, oyun motoru, grafikler ve diğer küçük detaylar çarpıcı seviyelerde başarılı. Özellikle oyunun -özellikle de bu tür oyunlara yeni adım atan kişi- üzerinde yoğun etkiler bırakacağını baştan söylemekte fayda var.

Oyunu multiplayer‘a falan hiç karışmadan, doğrudan ‘Champaign‘ olarak başlatıyoruz, elbette zorluk seviyesi de ‘en düşük’ düzeyde. Oyunun ilk saniyesinden itibaren de zaten aksiyon başlıyor. 10 yıl öncesinde Amerika’nın başına gelen o korkunç saldırıyı ağabeyiniz ve babanızla beraber biraz koşturarak yaşıyorsunuz, oyunda canlandıracağınız karakterle koşturduğunuz, yıkıntılar arasından atlayıp zıpladığınız birkaç dakika derken bir anda bir patlama yaşanıyor ve bu bölüm tamamlanıyor.

Bu ilk dakikaların özü, ‘evdeydik, bir anda her şey darmadağın oldu’ şeklinde. Üstelik grafikler ve detaylar da oldukça iyi olduğundan hafiften oyuncuyu ısındırmanın hedeflendiği de gözden kaçmasın.

Kendinizi uzayda, geçtiğiniz ilk aşamanın 15 dakika öncesinde, bir başka karakter olarak NASA astronotu rolünde buluyorsunuz, burada da uzayda Amerika’nın başına açılan derdin kaynağına tanıklık ediyor, senaryonun akışı ile birlikte birkaç düşmanı astronot kıyafetleri ve elinizde makineli tüfekle öldürmeye çalışıyorsunuz.

Bu uzay aksiyonunun amacı da oyunun aslında ne gibi fanzin sınırlara yatkın olduğu hakkında ipuçları barındırması, uzaydasınız, astronotsunuz ve nefes alış veriş sesinizden tutun da yer çekimsiz ortamda ağır ağır hareket edişinize kadar her şey muazzam. Biraz patlama yaşanıyor ve burada canlandırdığınız karakterin uzay boşluğunda yok oluşuyla bitiyor bu bölüm de. Bu aksiyonun ardından sonuç darmadağın olmuş bir Amerika, yeterince anladık ve haydi Amerika‘yı kurtaralım: 10 yıl sonrasındayız.

{pagebreak:::: 2}

Ghost’tayız

Oyunda bir üyesini kontrol edeceğimiz Ghosts kuruluşu, Amerika’nın sahip olduğu tüm askeri birimlerden, arta kalan kişilerle kurulmuş gizli bir askeri örgüt olarak karşımıza çıkıyor. Call of Duty: Ghosts’da, Modern Warfare üçlemesinin aksine oyun boyunca sadece bir kişiyi kontrol edebileceğiz. Dolayısıyla senaryoda, kontrol ettiğimiz bu karakter çevresinden şekillenecek. Neyse fazla karıştırmadan devam edelim…

Oyunda bu aşamada CoD serilerindeki o dişediş savaş anlarının yerini biraz daha sakin bir oynanış alıyor. Zeki olmanız ve arasında yer aldığınız ekibin tüm niteliklerinden faydalanmanız gerekiyor. Düşmanları yok etmek için elinizdeki silahlar oldukça iddialı ve yeterli. Yenisiniz ve özünde FIFA’cınısız. Hareket ve senaryo tabanlı bir aksiyon oyununa adım atmak istiyorsanız doğru yerdesisiniz.

Oyunun giriş kısmının ardından oldukça hızlı bir şekilde düşmanlarınızı yok etmeye çalıştığınız bir arenaya sürükleniyorsunuz. Burada tam anlamıyla ateş altındasınız, özellikle yeni başlayanlar için zorlayıcı bir ilk yarım saat bu andan itibaren sizlerle. Arasında yer aldığınız Ghost üyeleri ile ilerlemeniz, bu arada bir mucize eseri olarak ölmemeniz gerekiyor.

Eğer 5-6 kurşun yarası ya da bir el bombasına maruz kalırsanız o sahneye yeniden başlıyorsunuz. Burada isabet etme, konumlanma ve yakınınızdakilerle birlikte hareket etmek büyük önem taşıyan faktörler arasında. Deneme-yanılma yöntemi elbette tercih edilebilir ama bu kısımda dikkat en önemli unsur. Bolca saklanma ve nişan alıp ‘indirme’ taktiğini yürütmeniz gerekecek. Daha sonrasında da aksiyon dur durak demeden sürecek.

Acaip şeyleri kontrol etmek

Oyunda zamanın nasıl geçtiğini anlayabilmek, özellikle yeniyseniz, oldukça zor. Aksiyon sizi şaşırtacak, zaten oyunun senaryosunu yazan Oscar ödüllü yazar Stephan Gagnan’da bunu istiyor. Aşamaları geçerken bir anda karşınıza ilginç kontrol anları da çıkacak. Örneğin bir bölümde K-9 köpeğiniz Riley’ı kontrol edeceksiniz. Köpeğimizin üzerinde bulunan özel yelek yardımıyla, onu bir tablet ile kontrol edebilecek, saldırı komutları verebileceksiniz. Ayrıca yine tabletinizle uçak, füze gibi savaş megastarlarını da zaman zaman kontrol edebileceğinizi belirtelim. Bu devasa araçlarla ölüm saçarak toplu hedef yok etmeler oldukça eğlenceli. Üstelik oyun oynadığınız alandaki hafif rüzgarın o gerilimli oyun anlarında size daha yoğun şekilde esmesini sağlıyor bu.

{pagebreak:::: 3}

Call of Duty: Ghost, macera ve strateji oyunlarına yeni adım atanlar için heyecan verici, bir o kadar da zorlu bir serüven. Oyunun zorluk seviyesi, en düşük level’da dahi –eğer çok tecrübesizseniz- sizi zorlayacak. Neyseki oyunda aşamalar çok uzun değil, bu sayede zorlu kısımlarda sıkışıp kalmak-sürekli ölüp aynı yere ger, dönmek gibi handikaplara karşın o sorunlu kısmı aşıp bölümü bitirmeniz kolay. Vakit kaybettirecek aşama sayısı çok fazla değil, ancak oyunda 10 sene sonraki felaketin içine ilk girdiğiniz an, askeri üstünüzde gerçekleştirilen çatışma, su altı görevi, Antarktika görevi, yeniden uzaya çıkacağınız son bölüm gibi kısımlar oldukça zorlu geçecek.

Pro seviye için nedir ne değildir?

Peki pro seviye bir oyuncu olsaydınız ve level ‘en zor’olsaydı ne olurdu? Açıkcası pro seviye bir oyuncu için oyunda aşamaları geçmek ve oyunu
tamamlamak oldukça kolay olurdu. Oyunda bu seviye oyuncuları zorlayabilecek
bölüm sayısı bir elin parmağını geçmeyecek seviyede. Bu arada ufak tefek
bug’larda oyunda göze çarpıyor.

Ayrıca oyunun oldukça kısa bölümlere sahip olduğunu görürdünüz. Bir anda Amerika kıtasını kurtarıp Güney Amerika’daki görevlerinize geçtiğinizi de görürdünüz. Güçlü silahlarınız, kolay nişan alma durumu, sabit şekilde ölümü bekleyen düşman askerleri de dahası olurdu. Görevler ve düşmanları yok etme konusunun oldukça kolay olduğunu, oyunda can sıkıcı hataların yer aldığını fark ederdiniz. Hele okyanus görevi sırasında yüzerken köpek balığının elinizdeki güdümlü silahlara karşın bir türlü ölmemesi ve üstelik sizi yemesi… Neyse sakinim.

Pro seviye oyuncu olmak yerine orta seviye bir oyuncu iseniz de bölümlerin ‘zorlu bazı kesimleri’ haricinde rahatlıkla aşılabilir olacağını göreceksiniz; ancak sürükleyici ve şaşırtıcı yönleri sizi kendine hayran bıraktıracak…

Final

Call of Duty: Ghost, şüphesiz ciddi bir oyun tasarımı, güçlü bir karakter simülasyonu, yapay zekada önemli sorunlarına karşın özel bir oyun. Pro oyuncular için eleştirilecek yönleri olmakla beraber özellikle yeni başlayanlar ve orta seviye oyun meraklıları için paha biçilmez oyunlar arasında. llk sayfada yer alan linkteki bağlantıya tıklayarak oyunun geliştiricileri, oyunda kullanılan IW Engine motoru, multiplayer modu ve diğer detaylara göz atabilirsiniz.

Megan Fox’lu CoD Ghost videosu için buraya tıklayabilirsiniz.

:: CoD: Ghost oynamayı planlıyor musunuz? En çok neyi merak ediyorsunuz?