Kemikler hasar aldıklarında kendilerini yeniden onarabilse de dişler aynısını başaramaz. Dişlerin kendiliğinden iyileşme ve yeniden büyüme yeteneğine sahip olmaması da dünya genelinde binlerce insanın dişsizlik sorunuyla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Japon araştırmacılar yeni dişler çıkaracak bir ilaç için kolları sıvadı. İşte detaylar…

Dişler de kemikler gibi vücudumuzdaki en sert malzeme olmasına rağmen kendilerini onarma ya da yeniden büyütme gibi insanların çok ihtiyaç duyduğu önemli özelliklere sahip değildir. Ancak bilim dünyasındaki yeni gelişmeler dişsizlik sorununu da arkamızda bırakabileceğimizi ortaya koydu.

Japon araştırmacılar, insan dişlerinin yeniden çıkmasını sağlayacak yeni bir ilaç üzerine çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. İnsanlar üzerindeki ilk denemelerin ise eylül ayında başlayacağı duyuruldu. İlk hastalar ilacı damar yoluyla alacak ve süreç takip edilecek.

Elektronik atıkları yiyen bakteriler sayesinde çöplükler hazineye dönüşüyor!

Elektronik atıkları yiyen bakteriler sayesinde çöplükler hazineye dönüşüyor!

Elektronik atıkları yiyen bakteriler sayesinde çöplükler hazineye dönüşüyor. Peki bu nasıl gerçekleşiyor. Detaylar haberimizde...

Kitano Hastanesi’ndeki tıp araştırma enstitüsünün diş hekimliği başkanı olan Katsu Takahashi ilaç ile ilgili açıklama yaptı:

“Diş kaybı veya eksikliğinden muzdarip olan hastalara yardımcı olabilmek için bir şeyler yapmak istiyoruz. Bugüne kadar kalıcı bir çözüm sunan henüz hiçbir tedavi bulunmamış olsa da insanların diş büyümesine yönelik beklentilerinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.”

İlaç, farelerde ve gelinciklerde diş büyümesini engelleyen bir antikor olan Uterin sensitizasyonla ilişkili Gen-1 (USAG-1) etrafında yapılan yıllar süren çalışmaların bir sonucu olacak.

Kyoto Üniversitesi’nden bilim insanları, 2021 yılında, genellikle kanserle savaşta kullanılan bir teknik olan monoklonal antikorları kullanarak USAG-1 ve kemik morfogenetik proteini (BMP) olarak bilinen moleküller arasındaki etkileşimi bozan bir antikor keşfetmişti.

Çalışmanın ortak yazarlarından Kyoto Üniversitesi’nden Katsu Takahashi bu konuyla ilgili de konuştu:

“USAG-1’in bastırılmasının diş büyümesine fayda sağladığını biliyorduk. Ancak yeterli olup olmayacağını bilmiyorduk. Gelincikler, insanlara benzer diş yapılarına sahip olan difiyodont hayvanlardır.”

Şimdi ise yapılacak yeni deneylerle insanlar da bu ilaçların nasıl bir sonuç vereceğini göreceğiz. Eylül ayında başlayacak olan insanlı denemeler, 30 ila 64 yaşları arasındaki en az bir dişi eksik 30 erkek üzerinde 11 ay boyunca sürecek.

İlacın etkinliğini ve güvenliğini kanıtlamak için ilaç doğrudan damara enjekte edilerek uygulanacak. Ayrıca hayvanlar üzerinden şimdiye kadar gerçekleştirilen çalışmalarda hiçbir yan etki de görülmemiş.

Eylül ayındaki çalışmalar istenilen sonucu verirse Kitano Hastanesi ilacı en az dört dişi eksik 2 ila 7 yaşları arasındaki çocuklara uygulayacak. Japon araştırmacılar 2030 yılına kadar dişleri yeniden büyütmeyi sağlayacak bu ilacı piyasaya sürmek için hazırlanıyor.

Siz bu gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz?