22 yıl önce araştırılan yeni gezegen tekrar gündeme geldi! Jupiter’in ayı olan Ganymede gezegeni, geçmişte büyük bir araştırmaya konuk olmuştu. Sonrasında tekrar araştırılmasına karar verilen yeni gezegen unvanlı yapı büyük bilgileri uzay bilimine sundu!
İlk olarak bu gezegen bünyesinde yaşam olasılığı olmadığını belirtelim. Yaşam olayının gerçeklemesi için yeni gezegen bizlere gerekli şartları sunmuyor. 22 yıl önce Ganymede gezegeni için uzay gemisi kaldıran NASA o dönemlerde köklü araştırmalara imza attı. Sonrasında veriler toplanarak, bulgulara 2018 yılı gözüyle bakıldı!
Fiziksel nitelikleri bakımından büyük başarılara imza atan gezegen, büyüklüğüyle dudak uçuklatıyor. Gezegen Jüpiter’in ayı ve bu seçenekler arasında en büyük ay olma yetisini bünyesinde barındırıyor. Buna ek olarak Ganymede güneşin etrafındaki nesneler arasında 9. Büyük unsur.
Yeni gezegen farklı özelliklere sahip!
Yeni gezegen tekrar verilerini uzay dünyasına sunduğunda; birçok farklı sonuç ortaya çıktı! Çapı yaklaşık olarak 5200 metre olan gezegen, Merkür gezegeninden biraz daha büyük. Gezegenin büyük olmasıyla birlikte sahip olduğu kaynaklarda büyüyor!
Gezegenler arasında nadir rastlanan bir durum olarak, bu gezegen bünyesinde yer yüzündeki su miktarından çok daha fazlasını depolayabilecek bir yer altı deposu bulunduruyor. Buna yeraltı okyanusu desek daha doğru olacak sanıyorum.
26 Haziran 1996 tarihinde NASA tarafından görevlendirilen Galileo adındaki uzay gemisi ayın çevresinde keşif yaparken Gaynmede gezegenine rastladı. Bu karşılaşma sonrasında gezegenin çevresinde manyetosfer adında bir katman keşfedildi.
Bu katmana manyetik siper işlevli katman olarakta hitap edebiliriz. Bu katman o dönemlerde sadece Dünya, Mars ve Jüpiter gezegenlerinin oluşturabileceği bir güç olarak görünüyordu. Ganymede gezegeni Jupiter gezegenine kıyasla çok daha zayıf bir manyetosfere sahip. Ancak Jüpiter’in manyetik sınırları içerisinde yer alıyor olması birçok bilim kuramını çekişkiye düşürdü.
Yeni gezegen araştırması ne durumda?
Araştırma son gaz devam ediyor ve edecek. Bünyesinde bulundurduğu yer altı su kaynaklarıyla yeni bir manyetik alana sebebiyet verebilir. Bu sadece varsayımların konuk olduğu çokça düşüncenin arasından biriyken, olasılıkların bu yönde yoğunlaştığını belirtelim. Ayrıntılar geldikçe size ileteceğiz!
:: Ganymede hakkında ne düşünüyorsunuz?
Daha once de dedigim gibi. NASA nin bilim insanlari dunyamizdaki cevre kirliligine bir cozum bulsunlar, yenilenebilir enerjiden daha fazla oranda elektrik elde edebilelim, insanlar kole gibi calismasinlar. Vs, vs, vs…
“yapı” derken? Bu cisimi kim yapmış?