Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 25 Eylül’de gerçekleştirdiği toplantıyla, “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkındaki Yönetmelik” tasarısını oy birliğiyle kabul etti. Geçtiğimiz Mart ayında ilk kez gündeme gelen internet üzerinden yayın yapan kuruluşlara yönelik hazırlanan yönetmelik, önümüzdeki haftalarda resmi gazete üzerinde yayımlanmasıyla, ilk kez yürürlüğe girecek. RTÜK Netflix ve diğer platformlar üzerinde önemli bir güç haline gelecek.

Diablo Netflix dizisinin geleceği kanıtlandı!

Diablo Netflix dizisinin geleceği kanıtlandı!

Diablo efsanesi geri dönüyor. Bu sefer Diablo Netflix dizisi olarak karşımıza çıkacak olan seri için, ortada somut kanıtlar da mevcut!

Hazırlanan bu yeni yönetmelik 24 maddeden oluşuyor ve ülkemizde aktif olarak hizmet veren, Netflix ve BluTV gibi kuruluşları direkt olarak etkiliyor. TV yayınlarının aksine, kullanıcıların istedikleri zaman tüketebileceği içeriklere yer veren bu platformlar, ilk kez RTÜK’ün kapsamlı denetimi altına giriyorlar.

RTÜK Netflix ve diğer yayın platformlarını yasaklayacak mı?

Avrupa Birliği tarafından internet yayınlarıyla ilgili kısa süre önce yapılan düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirildiği ifade edilen bu yeni yönetmelik, internet yayıncılarının RTÜK’ten lisans almalarını şart haline getiriyor.

Netflix

Yayın lisansı alan yayıncılar, aynı zamanda abonelerine dair veriyi de –istendiği takdirde– RTÜK ile paylaşmak zorundalar. Yani iddiaya göre, RTÜK hem Netflix içeriğini denetleyecek, hem de abonelerin hangi yayınları izlediğini istediği zaman görebilecek. Bu madde özellikle tepki çekerken, yine RTÜK üyeleri tarafından yapılan açıklamaya göre, istenilen belgelerin sadece brüt gelirlerin belirlemeye yardımcı olarak mali veriye dair olduğu ifade edildi. Yani RTÜK, kendi tanımıyla, kullanıcıların kişisel bilgilerine erişemeyecek.

AB standartlarına uygun olarak hazırlandığı ifade edilen yönetmeliğin bir başka önemli maddesiyse, yerli yayınları ilgilendiriyor. Yine ülkemizde hizmet veren internet yayın platformları yayın kataloglarında yüzde 30 oranında yerli yapımlara yer vermek zorundalar.

Yeni yönetmeliğin önümüzdeki Kasım ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.