Evet yetişemiyoruz, yetişmeyi bırakın neredeyse zor takip
ediyoruz gelişmekte olan teknolojiyi. (Neyse ki SDN var! :)) ABD’de
bir nanoteknoloji firması Tayvan’daki başka bir üretici
firmayla yaptığı anlaşma sonucu, deneme üretimleri yapılacak
olan yeni teknoloji karbon nanotüp televizyonları için
10 milyon dolar yatırım yapacak.
CRT gibi çalışıyor, LCD gibi görünüyor
Karbon nanotüp
televizyonlar, bildiğimiz CRT televizyonlara benzer bir yöntemle
yani bir ekrana elektron ateşleyerek görüntü
oluşturma temel yönetime dayalı olarak çalışıyorlar.
Ancak teknoloji farkı gereği, üretilecek olan bu televizyonlar
tıpkı LCD ya da plazma televizyonlar gibi ince olabilecekler.
2 Yıl sonra piyasada
Geçtiğimiz
yıl firma tarafından bir prototipi üretilen televizyonların
üretim denemeleri ise bu yılın sonuna doğru veya önümüzdeki
yılın başlarında başlayacak. Önümüzdeki iki yıl
içinde ise bu televizyonların üretimine ticari olarak
başlanabilecek.
Fiyatlarının ise en düşük 1300 dolar
civarında olması bekleniyor. Piyasada ne tür bir rekabet
yaratacağını ise şimdiden kestirmek biraz zor, zira Canon ve
Toshiba da başka ama benzer bir teknolojiye (SED – Surface
Conduction Electron-emitter Display) sahip olan televizyonların
üretimine 2007 yılından önce başlamayacaklarını
duyurdu. Bu ertelemenin sebebi ise tahmin edileceği gibi üretim
maliyetlerinin yüksek olması.
Özet olarak, anlaşılan biz yine ışık hızına yakın
seyreden teknolojinin hızına yakın zamanda yetişemeyeceğiz, bari
takip edelim. 🙂
Yazar: Özlem Özgöbek (SDN Editörü)
SDN
Özlem Hanım paylaşımız için çok teşekkür ederim. Çok yararlı oldu teknoloji haberleri açısından…
Değerli Arkadaşlar
Unutmayalım. Bunların hepsi para tuzağı Neden mi?
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum; En ucuz dijital tuner’lı tüplü TV’ler piyasadaki en pahalı LCD ve plazmadan daha canlı, renkli ve hızlı göstermektedir.
Herkes biliyor ki tüm dijital foto ve reklamcılar her zaman tüplü flat CRT (tüplü) TV veya monitörleri tercih etmektedirler. Neden?
Çünkü LCD’lerin görüntüsü bizler için süperken onlar için berbat. Adamlar işin profesyonelleri. Bir bildikleri vardır. Baksanıza adamlar baktı ki Tüplü TV kalitesine yetişemedik. Bari tüplü tv’nin ölçütlerini düşürelim dediler.
Sebep?
LCD’lerdeki flulaşma yani hızlı görüntüyü bir türlü halledemediler. Zaten halledemezler de. İşte bu yüzden adamlar tüplü CRT’ye geri dönüş yaptılar…
Ve son olarak bilginiz olsun!
Piyasadaki bir çok markalı lcd ve plazmalar 3. kalitededirler. Örneğin Pionerr LCD TV; Buradaki fiyatı 3800$ ve Çin malıyken neden diğer Avrupa ülkelerinde aynı LCD 1560$ ve Japan malı?
Abi resmen kazıklanıyoruz…
Size tavsiyem 1-2 yıl daha bekleyin. Yeni teknolojili kısa tüplü ince CRT (Tüplü) TV’leri bekleyin. Herkese kolay gelsin.
1300 dolar mı? Ben o parayla kendime bir pc LCD mönitörlü ve extra olarak dijital tv kartı alır. 😉
LCD ekranların nokta aralığı 0.264 , CRT’lerde normalde 0.25 ve 0.24’ler var. Herhalde daha profesyonel olup da daha düşük nokta aralığı olan da vardır. İşte görüntü kalitesi ortada. Tabi bir de bu kadar detayı kaliteyi algılayabilecek gözler olması lazım 🙂
Arkadaşım, bunlar para tuzağı deyip geçmişsin ama senin bu yorumun dedemin benim harcamalarım hakkında yaptığı yorumu hatırlattı.
Birincisi reklamcılık ve dijital fotoğrafcılıkta bu teknolojilerin kullanılmamasının sebebi yüksek maliyetli olması. Yoksa hiçbir tüplü TV yüksek contrast ve çözünürlüğe sahip bir plazma kadar net görüntü veremez.
LCD ve plazmalara insanlar sadece ince ve duvara asılabiliyor diye mi para veriyorlar sanıyorsun? Ben yaklaşık 1.5 yıl önce 50″ Fujitsu plazma aldım ve almadan piyasada bulunan bütün seçenekleri inceledim ve tercihimi yaptım.
Nokta aralığı 0.18. Gerçekten dediğin gibi çin malı çoğunlukta ve burdaki fiyatlar yüksek ama sonuçta Türkiye’de ki her şey yurtdışına göre pahalıdır. 100.000 Euro’luk bir otomobilin 45.000 Euro’sunu vergi olarak veriyoruz.
Çin malı istemiyorsanız da Japon malı bulmanız imkansız değil sadece emsallerinden biraz daha fazla ödemeniz gerekiyor.
Ben de omerfarukgurhan ile aynı görüşteyim. Yaklaşık 1 yıldır LCD televizyonla birlikte 100Hz düz ekran CRT televizyonu birlikte kullanıyorum (evin farklı odalarında). LCD’nin görüntü olarak estetiğinin dışında bir avantajını görmedim. LCD’yi alırken plazmaları da araştırmıştım, nihayetinde LCD’de karar kılmıştım. Plazma denilen tv teknolojisi zaten crt’lerin gelişmiş halinden başkası değil: CRT’deki fosforlu tüp tüpün yerini, iki cam arasına sıkıştılmış bir gaz alıyor; hepsi bu!
Elbette CRT monitörlerde görüntü canlılığı daha fazla çünkü gözümüze fotonları direkt olarak sokuyor. Ama şunu untmayalaım CRT nin modası geçti çünkü çok fazla radyasyon yayıyor, enerji tüketimi fazla, kapladığı alan büyük, ağırlığı fazla. Bu ince crt televizyonlarda bence bu dezavantajların önüne geçmek için yapılmış. LCD tvler dünyada en iyi performans sunan ekranlar bence, hem çok temiz görüntü veriyorlar hemde yer kaplamıyorlar. Ben 2 yıldır masamda LCD t.v. kullanıyorum 30cm mesafeden T.V. izliorum hangi CRT de bu yapılır ki!!
Sizleri anlamıyorum lcd ile crt yi nasıl karşılaştırırsınız zaten gözlerim bu crt ve tüplü televizyonlar sebebi ile bozuldu sağlığa o kadar zararlıki en başta radyasyonu yeterli
tüplü ile lcd yi karşılaştıranlar ya gözlerde problem var yada hiç lcd izlememişler
arkadaşlar bu lcd ile plazma arasındaki fark ne