Türkiye, bilim ve teknoloji alanında çığır açacak tarihi bir adım attı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Türk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA) Elektron Hızlandırıcısı’nın devreye girdiğini duyurdu. TARLA elektron hızlandırıcısı, Türkiye’yi süper iletken elektron hızlandırıcı teknolojisine sahip dünyadaki dört ülkeden biri haline getiriyor.
TARLA, bilimsel araştırmalarda yeni bir çağ açacak
Bakan Kacır, TARLA’nın sahip olduğu teknolojik altyapının, uygulamalı temel bilim ve mühendislik dallarında araştırmaların önünü açacağını vurguladı. Işık hızında elektron üretebilen bu hızlandırıcının, özellikle radyasyon yönetimi konusunda bilgi birikimi ve kabiliyet sağlayarak, sağlık başta olmak üzere birçok öncelikli alanda ulusal ihtiyaçlara cevap vereceği belirtildi.
TARLA’nın, havacılık ve uzay sanayii için de önemli bir rol üstleneceği açıklandı. Hızlandırıcı sayesinde, yüksek radyasyon ve ısı gibi zorlu dış faktörlere dayanıklı özgün malzemelerin Türkiye’de test edilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesi mümkün olacak.
Hızlandırıcı teknolojilerinde dünyanın öncüleri arasında yer alacak
TARLA elektron hızlandırıcısı tüm fazlarıyla tamamlandığında parçacık fiziği, nükleer fizik, biyoteknoloji, nanoteknoloji, genetik, malzeme, endüstri, metroloji, çevre, kimya, ilaç, maden, enerji, savunma, uzay ve iletişim gibi çok sayıda alanda araştırma, eğitim ve uygulama imkanı sağlayacak. Bu yüksek teknoloji tesisi, Türkiye’nin hızlandırıcı teknolojilerine dayalı bilimsel kapasitesini geliştirerek ülkemizi dünyanın öncüleri arasına taşıyacak.
Bakan Kacır, Millî Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda, TARLA elektron hızlandırıcısı gibi yeni araştırma altyapılarıyla teknolojinin takipçisi değil, teknolojiye yön veren bir ülke olma yolunda kararlılıkla ilerlediklerini belirtti.
TARLA, bünyesindeki karakterizasyon, lazer, çevre ve biyoteknoloji laboratuvarlarıyla Türk bilimine katkı sağlamaya devam edecek ve kendi öz yeterliliğini sürdürülebilir hale getirecek.
Bilim insanlarına tam destek
Bakan Kacır, bilim insanlarının uygun şartlar ve desteklerle bilim dünyasında öncü ve yenilikçi çalışmalarıyla adlarından söz ettirmeye devam edeceklerini vurguladı. Türkiye, bilimsel araştırmalara verdiği önemi artırarak, kritik teknolojileri milli olarak geliştirebilmek ve yüksek teknoloji alanlarında rekabetçi ürün ve hizmetler sunabilmek için yetkinliklerini daha da ileriye taşıyacak.
Işık hızında elektron şakamı
Olur böyle hatalar (bilmeyenler için: elektron gibi kütlesi olan hiçbir madde ışık hızına ulaşamaz)
Emeği geçenlere minnetle. Ancak onların da isimlerini duymak isterdim.
Umarım Erzurum’da kurulan kömürle ısıtılan domates serasına benzemiyordur, nedense inanamadım suçlusu ben değilim beni sorgulamaya itenlerdir.
Allah Allah, Erzurum’da kömür ile ısıtılan sera mı varmış
Ben Erzurumluların sadece tezek yaktığını zannediyordum
Bu gerçekten çok iyi bir hamle. Diğer ülkelerin kendine ait olan hızlandırıcısında elde ettiği bilgileri tam olarak paylaşmak zorunda değiller ve bu yüzden teknoloji ve ekonomi olarak bizden daha iyiler. Bu teknolojiyi mühendislerimiz en iyi verimde kullanabilirlerse, gerçekten de teknolojiye ayak uydurmaya çalışan değil, teknolojiye yön veren bir ülke oluruz. Bide şu mülteci sorununa bi çözüm bekliyoruz.
EMEĞI GEÇEN ÖNCÜLERE SELÂM OLSUN.
Olm bu megadethin albüm kapağı la
bir yeden başlamak lazım. tebrik ederim. umarım güzel araştırmalar yapılır. makale ve patentlere ön ayak olur.
Güzel gelişmeler. Keşke biraz daha teknik bilgiler verilseymiş. Mesela:
– Ne kadar uzunlukta?
– Faz-1’in özelliği nedir?
– Kaç faz olacak ve her fazın özelliği ve/veya farkı nedir?
Saygılar
Orası da tarla olur….
Sörn ün küçüğü, hatta en küçüğü ama olmuş olması çok degerli…