Reklam

Yerli Malı Haftası’na Teknolojik Bakış

18
Reklam

Yerli malı, yurdun malı. Belki yeni eğitim sisteminde o kadar önemli değildir. Ama 90’larda ve daha öncesi dönemlerde Yerli Malı Haftası ayrı bir öneme sahipti.

En basitinden okullarda açılan kermeslerde yenen yiyecekler, özel el işi çalışmalar, öğrencilerin yaptığı değişik şeyler hep bu kermeslerin ana temasını oluştururdu. Zaten kermeste daha farklı ne olabilir ki?

Yerli Malı Haftası, 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bir hafta. Resmi ismi ise Tutum, Yatırım ve Türk Malları haftası olarak geçiyor.

Reklam

1929 yıllarına kadar uzanan bu hafta ne kadar işe yaramış tartışılır. Türkiye, cari açığı 80 milyar doları geçmiş bir ülke. Yani cari açığın fazlalığı, yerli malının pek tüketilmediği anlamına geliyor.

Yerli Malı Haftası’na teknolojik bakış yapalım dedik. Yani Türkiye’de yerli olarak neler üretiliyor. Bilgimiz yettiği kadar sizler için toplayalım dedik.

{pagebreak::2}

Askeri Teknolojiler ve Savaş Yazılımları:

Aselsan, bu alanda en önde Türk firmaları arasında yer alıyor. Özellikle Hollanda başta olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapıyor. KMS füzeleri, telsiz sistemleri, tank atış sistemleri, Türk Seyi Füzesi (Cruise), F16 ve F4’lerimizde kullanılan lazer güdümlü füze ve bombalar gibi pek çok savaş aracını ve yazılımını Aselsan üretebiliyor ve bunları dış ülkelere satıyor. Aselsan dünyanın dev şirketleri arasına göz diken bir markamız.

Türkiye, savaş gemisi tasarlayan ve üreten ülkeler arasına kendini sokmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda F-511 kod adlı Heybeliada adlı gemimiz, sularla buluştu.

Türk insansız hava aracı gibi çalışmaların devam ettiği bu günlerde, yerli üretim tank ve helikopter çalışmaları da devam ediyor. Tabi yerli üretim olacak tank ve helikopter tamamen Türk tasarımı olamayacak. Mesela tank tasarımı Kore ile anlaşılarak yapılacak.

Kısaca askeri cihazlarda ve yazılımlarda yerli malının gücü gittikçe artıyor. İleride daha da artacaktır.

{pagebreak::3}

Ev Elektroniği:

Bu alana ilk başta girmesi gereken firma hiç kuşkusuz Vestel olsa gerek. Globalleşen dünyada %100 yerli diye bir kavram yok. O yüzden tamamen Türk mallarının kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz ama kullandığı televizyonlardaki panellerinden tutun, devrelerine kadar Türkiye’de tasarlanıyor ve üretiliyor. Diğer adı Türk ama fabrikaları Çin’de olan firmalar gibi değil, Türkiye’de üretime destek vererek bu yarış içerisinde duruyorlar.

Tabi bir sürü yerli markamız bulunmakta. Arçelik bunlardan bir tanesi.

Ev kombileri, klimalarında da üstteki iki firma haricinde Baymak, Alarko gibi firmalar da bu listeye ekleniyor. 

{pagebreak::4}

Bilgisayar ve Mobil Bileşenler:

Exper, Casper, General Mobile gibi firmalar bu sektörün büyükleri arasında duruyor. Casper ve Exper, ülkemizde genelde montaj yapıyor. Bazı kasa malzemeleri Türkiye’de üretiliyor. Bazıları ise direk yurt dışından getirtiliyor. Mesela Exper’in EasyPad’i tamamen Çin üretimi bir tablettir.

General Mobile’da Türkiye’de üretilen ama genellikle çoğu parçasını yurt dışından alıyor. Yani bu da bir nevi montaj diyebiliriz.

Esasında montaj diye küçümsememek lazım. Çok pahalı diye kullandığımız Apple iPhone’lar, iPad’lerin hepsi Çin üretimi. Foxconn fabrikasında üretilen ve çeşitli çinli tedarikçilerden alınan ürünlerden oluşturulan cihazlar. Bir adet iPhone 4S’in üretim maaliyeti 188 dolar. Yani sizin aldığını 2000TL’lik telefon, yapılan kar ve alınan vergilerin gerçeği. Kalitenin değil. Bu yüzden yerli üretimlerimizi küçümsemeyelim.

İnanın Apple Türk firması olsa, bu Çin üretimi diye yerden yere vuranlar olurdu. Unutmayın bu ülke kaç yılında Devrim arabasını kendisi yapmış, ama kendi kendimize yapamayız diyerek yaptırmadığımız bir proje olarak kalmış.

Evet cidden yerli malı ürünlerin bazıları kalitesiz olabilir. Ama neden diye sormuyor kimse. Bir ürün pahalı olursa, pahalı ürünler ile rekabet eder. Sorarım sizlere, kaç kişi pahalı rakipler dururken yerli malı alır? Kafamızdaki bazı kilişeleri kaldırmamız gerekiyor. 

:: Yerli malı kullanmaya dikkat ediyor musunuz?

 

18 Yorum

  1. İyisin hoşsun güzelsinde kalite kalite kalite adamlar yapıyor bizde alıyoruz Türkler yapsın türklerden alalım bu kadar basit.

  2. Yerli malı, yurdun malı diye fındık, fıstık, elma, portakalla uyuttular bizi…
    İstanbul çok güzel, rakı-şiş kebap çok güzel, yine gelecek ben… 🙂 Türkiye bunlardan ibaret bir ülke yıllardan beri…
    Teknoloji adına ne yapmışız, ne üretmişiz ve ne satmışız? Montaj sanayinden bahsetmiyorum, patenti bize ait ne var?
    Adamlar M.I.T.’de hergün onlarca proje üretiyolar :))
    Savaştan çıkmışız da falan filan… Almanya savaştan çıkmadı mı? Rusya savaştan çıkmadı mı? Amerika iç savaş yaşamadı mı?
    Kim ne derse desin bizim en iyi üretebildiğimiz şey “bahane”! :)))
    Herkese saygılar…

  3. istedigim birşeyin yerli malını bulamıyorsam suç bendemi tabi yerli malı ucuz olacak gümrük vergisi yok ama 1 çin malının yerli malındna ucuz olmazı sence ne anlama geliyor.
    yazdıkların güzel aselsan başka yokki açsın bir işlemci fabrikası türk malı ? yatırsın milyar dolarları satsın kendi halkına cok ucuza saten habire vergi ödüyoruz ne eksikse onun imalatı üretilsin. çook mu zor bu böylededimmmi türkiyenin bütcesimi var derler var en kıralı var ama kemer sıkmayaa gelemiyorlar kusura bakmayın fatih projesi örnek
    o tabletlerin parası neylen ödenecek sanıyoruz ? kendimizi fabrika kurup nedne üretemiyozu. araba olsun vs re aman boş ver bir arpa boyu ilerleyemedik.. devam dışarıdan gelen malzemelri almaya
    Kurtlar vadisinden aklıma kalan bir laf
    Kıcınızdaki donlastigini bizden alıyorsunuz…..

  4. Türkiye’de teknolojik olarak AR-GE gerektiren ürünler yapılamıyor veya çok ağır şartlarda yapılmaya çalışıyor. Zaten yapılsada deymiyor verilen emeklere.

    Bu ziyniyet, vergi politikası ve dengesiz sektör dinamikleri düzelmediği sürece Türkiye’de çok zor.

    Yeterli donanıma sahip insanlar neden yurt dışına gidiyorlar sizce?

  5. Türkiyede arge’ye ayrılan pay 2007-2008’den sonra çok çok arttı ve argeye verilen payın artırılması devlet politikası haline geldi önümüzdeki 10 yıl içinde eğer başımıza birşey gelmezse türkiye dünyada en çok arge bütçesi ayıran ülkelerden biri olacak ayrıca şuan türkiyede üzerinde uğraşılmayan teknoloji kalmadı nano teknolojiden tutun savaş teknolojilerine kadar her sektör üzerine arge faaliyetleri şuan devam ediyor ama dünyadaki pazarlarının talepleri ve markalaşma çalışmalarının zorluğu yüzünden o büyük sıçramayı henüz yapamadık ama türkiye bu yola çıktı başarı kaçınılmaz önümüzdeki dönemde çalışmalar meyvesini verecektir bekleyelim görelim.

    Edit:Eklemeyi unuttuğum birşey var onuda belirteyim amerikadaki silikon vadisine benzer yerlerin şuan çalışmaları devam ediyor önümüzdeki 3-4yıl içerisinde kurulacak dünya devi firmalar intel nvidia microsoft sony gibi teknoloji firmalarının arge çalışmalarının yapıldığı merkezler olacak dünyada bunun örnekleri çok.

  6. Arkadaslar bireysel olarak herkes küçükte olsa elini koymalı tasın altına Vestel casper vs.en azından paramız dışarı gitmesin istihdam oluşsun çark daha hızlı doner

  7. ucuz mal alacak kadar zengin değilim. herzaman biraz fazla para verip kaliteli mal almaktan yanayım. ucuz mal alıp 2 gün sonra paramla rezil olmak istemiyorum. adam gibi yerli malı üretin alalım.

  8. Tebrikler. Güzel bir haber. Ancak düzelmemiz için ne yapmamız gerktiğine dair olumlu bilgiler de yazılsaydı daha güzel olurdu.

  9. Aslında bizde proje üreten beyinler var ama onlara fırsat verilmiyor yada rahmetli ediliyor. TSE arşivini bizimle paylaşıyor olsa görürsünüz orada kaç yıldır ilgi bekleyen suyla çalışan motor bile var. Bu çoğrafya gelişmiş bir ülke istenmediğinden dolayı öncelikle ABD sonra İsrail ve AB olmak üzere, her türlü oyun dalavere çevriyor ülkemizde. Genelde kaza olmuş, intihar etmiş veya kim vurduya gitmiş diye birkaç sn televizyona çıkıyor bu değerli beyinlerin ölüm haberleri (bknz.Aselsan da intihar! eden mühendisler) ve sonra uyumaya devam. Maden desen var insan gücü desen var azim desen var ama biz uyuyoruz işte.

  10. Arkadaşlar
    Arçelik buzdolabını 23 yıl hiç arıza olmadan kullandım. Ama şimdiki Arçelik buzdolapları Çin’de üretiliyor ve 23 yıl kullandığım kadarki gibi sağlam olurmu bilmiyorum. 23 yıl sorunsuz kullandığım için, yeni buzdolabının markasıda Arçelik oldu. Umarım yanılmamışımdır.
    Vestel televizyonu 1988 de almıştım, ama 5 yıl ancak kullanabildim. (1988 yılında, Vestel KKTC.li işadamı Asil Nadir’indi)
    Daha sonraki Sony’i ise 15 yıl önemli bir arıza olmadan kullandım. (Her iki televizyonun arasında önemli fiyat farkı olduğunu hatırlatıyorum)
    Sonuç olarak; kaliteli, sağlam bir eşya yapınca yerlide olsa (Arçelik örneğinde olduğu gibi), yabancı da olsa uzun süre sorunsuz kullanabiliyoruz.

  11. ben hep sunu sormusumtur kendi kendime, türkiye sadece yerli mali olarak acaba tam neleri üretebiliyor sadece 3,5 seymi yoksam daha fazlasinimi ,daha fazlasiysa bunun listesi varmi bunu cok merak ediyorum,yani dünyada bulunan her teknolojiyi türkiyede üretiyormu acaba ,mesele denizalti,receiver,sac kurutma makinesi ,matkap,ucak,elektronik cocuk oyuncaklari,saat,cep telefonu,vs….

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version