Reklam

Yerli Pardus’ta Sona Doğru

27
Reklam

Linux tabanlı açık kaynaklı yerli işletim sistemimiz Pardus, zor dönemler yaşıyor. Pardus 2011’in iptal olduğunu ve 2011.2‘den sonra başka bir güncelleme gelmeyeceğini duyuran Pardus geliştiricisi Semen Cirit, yerli işletim sistemine gönül verenleri üzdü.

Pardus projesine ilk başlayan gruptan neredeyse kimsenin kalmaması, TUBİTAK’ın yapısında yapılan büyük değişiklikler ve iş gücü kaybının ekibe bu kararı aldırdığı düşünülüyor.

Reklam

Hatırlatmak gerekirse Semen Cirit’in Pardus 2011‘in sonlandırıldığı haberini paylaştığı metin şöyle idi:

“İlk kararlı sürümünü 21 Ocak 2011’de çıkaran, daha sonra 2011.1 ve 2011.2 ile yoluna devam eden 2011 sürümü ailesi sona eriyor. Bu tarihten sonra Pardus 2011 için herhangi bir yazılım güncellemesi yapılmayacak. Bu sürümü kullanan ve emeği geçen herkese çok teşekkürler.”

Peki Pardus ileride başka sürümler ile karşımıza çıkacak mı? Tamam Pardus 2011 sonlandırıldı ama mesela 2013 gelecek mi? Bu sorunun cevabı tam kesin değil. Ama devlet ya da başka birileri tarafından bir destek işlemi olmadığı sürece bu projenin yürümesi zor. İş sadece maddi değil. Pardus‘a açıkcası yeni bir heyecan gerekiyor.

Bu konu ile ilgili Özgürlük İçin topluluğu, Semen Cirit‘e birkaç soru sormuş. Soru ve cevapları bir araya getirdik. Bakalım siz nasıl bir sonuç çıkaracaksınız ?

{pagebreak::2}

“Bu sabah geliştirici listesine Pardus 2011 serisinin sona ermesi ile ilgili Semen Cirit tarafından bir mesaj gönderildi. Bu ani karar ile ilgili sorularımız şunlarıdır.”

Soru: Bu karar kimin tarafından verildi?

TÜBİTAK’ta olan genel değişim ve son dönemde yaşanılan büyük iş gücü kaybı sonrasında Pardus Yönetimi tarafından verildi.

Soru: Uyulmayan sürüm takviminde böyle bir tarih öngörülüyor muydu?

Genel olarak Pardus sürümlerine bakıldığında .2 sürümlerinde yaklaşık 6 ay sonra sec-only ve takip eden 1-2 ay içerisinde de eol gerçekleşiyor. Bu genellemeye bakıldığında .2 sürümü kasım ayı başında çıkmış durumda. Yukarıdaki iki ana nedenden dolayı 4 ay kadar önce öldürülmüş oldu.

Soru: Bu karar bireysel sürümlere artık son verildiğini mi gösteriyor?

Hayır, bunun ile ilgili olumlu veya olumsuz kesin bir sonuç yok maalesef elimizde.

Soru: Böyle bir kararı camiaya nasıl açıklamamızı bekliyorsunuz?

Geliştirici ve duyuru listelerinden açıkladık.

Soru: Biz bu kadar kamuoyu yaratma çabasındayken, böyle bir karar vererek camiayı yüz üstü bırakmaya, nasıl razı geldiniz!

Bu yaşanılan durum yüz üstü bırakmak olarak görülmemeli, bu yaşanılanların doğal bir sonucu, son 3-4 aydır commit listelerinden zaten 2011’in ölmek üzere olduğu neredeyse aşikar, sadece duyuru ile bunu resmileştirdik.

Topluluğun soruları ve Semen Cirit’in cevapları bu şekildeydi. Bakalım önümüzdeki günlerde bir değişiklik olacak mı?

:: Pardus’un sonlandırılmasına üzüldünüz mü?

 

27 Yorum

  1. Biz kullanarak destek oluruz ama birilerinin maddi destek vermesi lazım. Sponsor arayışına girilse bari…

  2. Çok iyi olmuş hiç sevmiyordum zaten pardus’u rezalet bir işletim sistemi ubuntu gene ondan daha iyi…

  3. ne maddi desteği hak ediyorlar nede sponsoru nede kullanıcı desteğini geç alınmış bir karar projenin sonlanmasına sevindim

  4. Geliştirilse iyiydi fakat çok da duygusal bakmamak lazım bu konuya sonuçta milli işletim sistemi diye bişey olmaz Linux altayapısıyla da çok yol alınacağını sanmıyorum açıkcası.

    @erenberk sponsor bulsalar o zamn işletim sisteminin içine reklam filan koyarlar biliyosun türkiye de işler böyle yürüyor

  5. Pardus’un linux dünyasına katkılarının ötesinde bir özelliği de vardı. Milli işletim sistemimiz olması, öyle lanse edildi. Bu ne demek ? Eğer yaygınlaştırılırsa, (okullarda ve kamu kuruluşlarında mesela) microsoft’a gidecek milyonlarca doların ülkemizde kalmasına ve bundan da öteye giderek içerisinde ne tür kodlar barındırdığı meçhul windows işletim sistemlerinin belki de önemli bilgilerimizi dış kaynaklara aktarmasına engel olunabilirdi. Projenin sonlandırılması “Microsoft bunun farkına vardı ve birilerine sonlandırma talimatı mı verdi ?” şeklinde soru işaretleri yaratabilecek bir karar olur. Bu açıklamaya göre, Türkiye’de bu işi bir avuç programcının elindeydi, onlar gidince proje durdu. Sonuç olarak bu proje yurt dışından da bir çok kullanıcıya ulaştı ve linux dünyasına pardus tanınan bir isim oldu. Yani sonuçlar sadece bizleri etkilemeyecektir. Ben şahsım adına güvenimi kaybettim bile. Ubuntu kurdum sistemime…

  6. Habere de yazdım, buraya da yazayım;

    Pardus’un linux dünyasına katkılarının ötesinde bir özelliği de vardı. Milli işletim sistemimiz olması, öyle lanse edildi. Bu ne demek ? Eğer yaygınlaştırılırsa, (okullarda ve kamu kuruluşlarında mesela) microsoft’a gidecek milyonlarca doların ülkemizde kalmasına ve bundan da öteye giderek içerisinde ne tür kodlar barındırdığı meçhul windows işletim sistemlerinin belki de önemli bilgilerimizi dış kaynaklara aktarmasına engel olunabilirdi. Projenin sonlandırılması "Microsoft bunun farkına vardı ve birilerine sonlandırma talimatı mı verdi ?" şeklinde soru işaretleri yaratabilecek bir karar olur. Bu açıklamaya göre, Türkiye’de bu işi bir avuç programcının elindeydi, onlar gidince proje durdu. Sonuç olarak bu proje yurt dışından da bir çok kullanıcıya ulaştı ve linux dünyasına pardus tanınan bir isim oldu. Yani sonuçlar sadece bizleri etkilemeyecektir. Ben şahsım adına güvenimi kaybettim bile. Ubuntu kurdum sistemime…

  7. sistem olarak beğenmesemde siyasi ve politik olarak önemliydi bence dış kaynaklara mahkum olmak hiç iyi değil

  8. Aslında iyi gidiyordu, seviyordum ben son sürümü… Her yıl bu sektördeki son sınıf öğrenciler, bir sonraki sürümü çıkartsın tez olarak. O zaman maddi sorun ve çalışma güzü hallolur..Fena fikir mi ? hı ?

  9. zaten bu pardus denen türk yapımı atari oyunu bir işe yaramıyordu ya sitesinden indirdiğimizde hatalı iner inse bile dvdye çeksek bir dosyası eksik çıkar çıksa bile kurulum esnasında yok mouse usb olmalı yok donanım eksik nasıl bir işletim sistemi yaptılarsa türkiye şartlarını unutup apple macmi örnek aldılar anlamış değilim bence devler bıraksın işletim sistemi yapmayı felanda zaten bu bir gerçek şimdi bu yazıya hemen yorum atarlar yok vatan haini yok sen türk düşmanısın biz ilerlemeyelimmi abi durum net ve açık biz birşey yapamıyoruz helede bilişim alanında yapsak bile bunu yapan geliştiriciler herzaman ego tatminlerinden dolayı bir bit yeniği çıkıyor olayda madem bir sistem lazım açık kaynaklı gidersin ubuntu şirketiyle görüşür ve türkiye için olan türkçe sürümünü ve özelliklerinide iyice geliştirirsin hem bu yıllardır en stabil sisteme katkın olur hemde dağıtımı ve kullanımıda çok kolay ve basit olur örnek: 2 gündür ubuntu kurulu bilgisayarımda ubuntu 11.10 adamlar yapış abi kim ne derse desin fazla söze gerek yok sanırım…

  10. Özgürlükİçin, PLO ve hatta yurt dışındaki diğer topluluklar. TÜBİTAK son verse de biz bitirmemek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama bu hiç kolay bir iş değil. Çekirdeği, KDE’yi güncellemeye başlayanlar bile var. Şimdilik paketlerin güncellenmesinden başka yapacak bir şeyimiz yok.

    Her gün, tüm zamanını verebilecek insanlar lazım. Haliyle bu insanlara maaş da verilmesi gerekiyor. Hiç değilse topluluğu, kullanıcıları dağıtmamaya çalışıyoruz.

    Ortada kesin bir şey yok denilse de, Pardus’un fişinin çekilme ihtimali çok çok yüksek. Pardus’ta her kes istifa etti. Sürüm erken sonlandı. 2012 sürümü çıkmadan.
    Bu alışılageldik bir şey değil.

    Bu kadar büyük yol kat etmiş Pardus’u bir kalemde çöpe atmak yanlış.

  11. Fuarda Pardus standındaki görevli sorduğum nispeten basit sorulara bile cevap verememiştiDaha kendi görevlileri tanımıyordu sistemi. Ubuntu ve birçok linux sürümü vardı ve kesinlikle ölü doğan bir projeydi. Milli işletim sistemi yapacaksan tamamen farklılaşmış bir yapıyla başlayacaksın. Depo bile yetersizdi. Hatta sürümde yer alan dünya harita programında – ki adı aklımda değil- KKTC gözükmüyordu. Bu derece basiretsiz dikkatsiz bir çalışma yürütülüyorsa bu sona şaşırmamalı.

  12. Konuyu aramızda tartıştığımız bir arkadaşım görüşünü buraya yazmak istedim; Linux endüstriyel bir ürün ve bundan masaüstü sistem çıkarma çabasına gerek yok. Zaten Microsoft ve Apple bu işi yeterince iyi yapıyor. Böyle bir projenin yürümesi için mesela Vestel gibi, Airties gibi gömülü sistem yazılımlarına muhtaç olan firmalarla çalışmak. Bu projelerin ilerleyebilmesi ve rekabette Türk şirketlerine avantaj sağlamasa bile en azından geri kalmalarını önlemesini sağlayabilir. Smart Tv benzeri işlemlerin çok rahat yapılabilmesi veya Airties modemlere gömülü Linux’un tarafımızdan geliştirilmesi. Mantıklı olan bu yol gibi

  13. Anlayamadığım nokta “yerli işletim sistemi ” konusu . Linux tabanlı bir sistem nasıl yerli oluyor. Win7 yede tr eklentiler koyalım yerli olsun o zaman. Bu kadar mühendis yazılımcımız mezun oluyor okullardan , sonuca bak. Herseyimiz çalıntı beleş.. Vah vahh.

  14. zaten bu pardus denen türk yapımı atari oyunu bir işe yaramıyordu ya sitesinden indirdiğimizde hatalı iner inse bile dvdye çeksek bir dosyası eksik çıkar çıksa bile kurulum esnasında yok mouse usb olmalı yok donanım eksik nasıl bir işletim sistemi yaptılarsa türkiye şartlarını unutup apple macmi örnek aldılar anlamış değilim bence devler bıraksın işletim sistemi yapmayı felanda zaten bu bir gerçek şimdi bu yazıya hemen yorum atarlar yok vatan haini yok sen türk düşmanısın biz ilerlemeyelimmi abi durum net ve açık biz birşey yapamıyoruz helede bilişim alanında yapsak bile bunu yapan geliştiriciler herzaman ego tatminlerinden dolayı bir bit yeniği çıkıyor olayda madem bir sistem lazım açık kaynaklı gidersin ubuntu şirketiyle görüşür ve türkiye için olan türkçe sürümünü ve özelliklerinide iyice geliştirirsin hem bu yıllardır en stabil sisteme katkın olur hemde dağıtımı ve kullanımıda çok kolay ve basit olur örnek: 2 gündür ubuntu kurulu bilgisayarımda ubuntu 11.10 adamlar yapış abi kim ne derse desin fazla söze gerek yok sanırım…
    ——————————————–

    1. cd’nin yanlış inmesi senden kaynaklanıyor. Eksik dosya dediğin şeyde aynı olay.
    Kullandığın download clientı ve cd’nin kalitesine bağlı birşey

    2. Ubuntu bu piyasa kaç yıldır var ? Pardus kaç yıldır ?

  15. Ubuntu ile görüşsünler ve ubuntuya RK sürümü çıkartsınlar. Yani ubuntu-RK yani ubuntu turk anlamında. Sonra linux üzerinde çalışacak çok güzel paketleri bunun içine gömüp sürsünler piyasaya. Tablet sürümü oluştursunlar. Fatih projesindeki tabletlere gömsünler falan.

  16. Ölü olarak ve sürekli sorun yaratarak doğdu, vedası da aynı oluyor. Çok kullanmak istedim ama 45 adet CD’me ve harcadığım zamana yazık oldu. Microsoft rünlerinin ve diğer Linux sürümlerinin rahatlıkla kurulduğu sisteme PARDUS 3 aylık bir süre sonunda kurulamadı. Her sürüm yükseltmesinde ayrı bir sorun yaşadım, 2009 dan itibaren ilgilenmemeye ve nefret etmeye başladım. İnşallah bir an önce sonlandırılırda kurtulurum bu Linux sürümlerinin YÜZKARASINDAN.

  17. 6 yıllık windows deneyimi üzerine, pardus kurmuştum.20 dakikada her şey hazır.internet dahil.yahu” dedim “bunun güvenlik duvarı, virus programı yok mudur?”.sağlamcıyız ya.neyse güvenlik duvarını aktive ettim.clamav diye bir virus programı var depodan indirip kurdum.(sadece windows viruslerini tarıyormuş, flash bellek falan, sonradan öğrendim).pardus’da gezinirken knazar diye bir program gördüm.”bilgisayarınızı koruyun” falan gibi bir ifade okuyunca hemen çalıştırdım.saatin yanına nazar boncuğu ikonu attı.”herhalde bu da spyware korumasıdır” dedim.tam güvenlikle(!) 2-3 gün internette gezinirken, “bu knazar”ın güncellemesi yok mudur?” deyip araştırmaya koyuldum.ve knazar’ın bilgisayarı sadece kem gözlerden koruyan, nazar boncuğu simgeli ufak bir program olduğunu öğrendim.kimsenin bu olaydan haberinin olmaması tek tesellimdi.
    knazar uyarısı “mavi göz nazarlarına karşı yeni güncelleme mevcut.nazardan tam korunma için lütfen güncelleyin”
    güle güle pardus.knazar’ını güncellemezsen böyle nazar alırsın işte.

  18. linux tabanlı olmasına karşı olan arkadaşlar, ya ne olacaktı? bizi biraz aydınlatın lütfen. Tamamen özel bir sistem yaparsanız, peki yüzlerce programı kim yazacak? Asıl o zaman amerikayı baştan keşfetmiş olmaz mısınız? Daha herhangi bir linux dağıtımı yaygın değilken bol reklamlı mac yaygın değilken sizin özel sisteminizi kim destekleyecek. Açık kaynak olması yeterli böyle bir iş için.

  19. Acik kaynagin klasik hazin sonu. Para yoksa bende yokum olayi. Gelistiricilerde hakli isleri gucleri aileleri olan insanlar oturup buna zaman ayiramazlar. Adi Milli isletim sistemiyse o zaman devlet yapsin. Odedigim vergilerin boyle bir yatirima gitmesi beni sevindirir.

  20. Okullarda ve devlet kurumlarında sistemin kullanılmaması çok kötü oldu ve bu durum direkt gelişimi etkilemekte. Sıkıntının devlet eli ile bir an önce çözülmesi gerekirdi. Bunun dışında saydıklarınızın hiçbirisini yapmaya gerek yok. Paket sistemi .rpm veya .deb uzantılı yapılırsa proje daha rahat ilerleyecektir.

  21. Pardusu bilen bilmeyen herkes yazmış, bu projenin birçok olumlu yanı vardı. Onlarca madde sıralayabilirim fakat asıl sıkıntı yaygın olarak kullanılamaması ve ticari olarak konumlandırılmasındaki sıkıntılardır.
    Satmayan program yok olur mantığı burada işledi.

    Bilmeyen için ön bilgi : Pardus yakında tablet versiyonu ile çıkabilir…
    Binlerce tablet geliyor anlayın artık…….

  22. Arkadaşlar şimdi biz Türkiye de yıllarca Microsooftun ürünlerini kullanmak zorunda bırakıldık.Bundan birkaç sene evvel tesadüfen bir arkadaş toplantısında Windowsun sürekli format atmaktan bıktığımı söylerken biri PARDUS diye yerli bir işletim sistemi vede hiç virüs sorunu olmadığından format gerekmediğini söylediğinde hemen bilgisayarıma 2009 yükledim o günden beri hep PARDUS kullanılyorum bayada alıştım şimdi duyuyoruzki PARDUS sona geldi.Benim aklıma hani bir zamanlar yerli arabada yaptıkları gibi arabayı üremişler fakat merasım töreninde benzin koymamışlar yani Avrupalı kafasıyla arabayı yapmışlar fakat Şark kafasıyla arabaya benzin koymamışlar vede o gün bu gündür ülkemizde araba üretmiyoruz.Şimdide Microsoft yerli yazılım PARDUS

  23. bence de bu proje bitmemeliydi.severek kullanıyordum.ama geliştiriciler de söylenilen üzere haklılar.koca türkiye destek olacak kimse yok mu yani?nerde milyon dolarlar?tv de çıkıp şuraya buraya gösterişle olmuyo.iş icraate gelince bizim valıklı kimselerimiz ortalıklarda görünmüyorlar malesef

  24. yıldırım demirören beşiktaşa bağışladığı 103 milyon’un 3’ünü bu projeye bağışlasaydı kurtulmuştu bizim asiye! ))
    ya bizim kafamız onlarda olaydı, yahut onların parası bizde olaydı…
    mesele tamamdı…
    ama değil işte, yazık ki!

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version