Bu yıl 10’uncu düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi, ‘Sen Yap Diye’ sloganıyla kapılarını açtı. Hem ülkemizden hem de dünyadan çok sayıda basın mensubunun takip ettiği etkinlikte, Turkcell mühendisleri tarafından geliştirilen yapay zeka Yaani Sesli Asistan da tanıtıldı.

Arama motorunun bir üst versiyonu olan Yaani Asistan, Türkiye’nin datasının Türkiye’de kalması açısından ayrı bir öneme sahip.

Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde konuşan Turkcell’in yeni CEO’su Murat Erkan, yerli ve milli sesli asistanın hayata geçirilmesinden dolayı son derece mutlu olduğunu belirtti. Erkan, sahnede canlı yerli yapay zekâ demosu da gerçekleştirdi.

Turkcell Teknoloji Zirvesi: Yapay zekanın getirdikleri!

Turkcell Teknoloji Zirvesi: Yapay zekanın getirdikleri!

Bu yıl 10'uncusu düzenlenen Turkcell Teknoloji Zirvesi, kapılarını açtı. Haliç Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan zirvede, 70'e yakın fikir önderi sahneye çıkıyor...

Yaani Asistan neler yapıyor?

Murat Erkan konuşması sırasında sahnede kurulan sistemle dijital servislerle ilgili anlık rapor sorgulamasından şehir hastanelerinden randevu almaya, internet üzerinden yemek siparişinden akıllı ev ürünü entegrasyonu ile kahve makinesini çalıştırmaya kadar birçok uygulamayı yapay zekâ ile öğrenen Yaani Asistan üzerinden konuklara uygulamalı olarak gösterdi.

10 milyona yakın kullanıcısı olan Yaani’nin yakın zamanda hem bireysel hem de kurumsal e-posta servisini de başlayacak.

Turkcell CEO’su konuşmasında Yaani Asistan’ın dışında 5G teknolojisine de değindi. Ortak altyapı vurgusunu yenileyen Erkan, yapay zekâ teknolojilerin hayata geçirilebilmesi için 1 milisaniyenin altında gecikme süreleri gerektiğinin altını çizdi.

Turkcell bu alanda son 5 yılda 50 milyar liralık yatırım yaptı. Önümüzdeki 3 yılda ise 16 milyar liralık yatırım yapmayı hedefliyor.

Yapay zeka, Hollywood’a benzemeyecek!

Etkinliğin konuşmacıları arasında yer alan iRobot firmasının kurucusu ve MIT profesörü Rodney Brooks da akıllardaki sorulara yanıtlar verdi.

Dünyanın sayısallaşmadan dijitalleşmeye gittiği bir dönemde olduğunu belirten Brooks da bu konuda 5G’nin önemine dikkat çekti: “Yapay zekanın gelişimi, örneklerle kendini geliştirebilen bir sistem olan derin öğrenme ile son yıllarda hızlandı ve hayatımızın her alanına girmeye başladı. Yakın gelecekte yapay zekayı tüm sektörlere entegre olmuş şekilde göreceğiz. Örneğin iklim değişikliği nedeniyle sistemi değişmek zorunda olan tarım sektöründe ve dünyada azalmaya başlayan genç nüfus nedeniyle yaşlılara bakacak kişilerin azalmasıyla, yapay zekanın insan bakımında dahi kullanıldığını görmeye başlayacağız.”

Brooks, yapay zekanın Hollywood filmlerindeki gibi olmayacağına dikkat çekti. Yani robotlar dünyayı ele geçirmeyecek, hatta bize benzemeyecekler bile. Hatta Brooks’a göre uçan arabalar da olmayacak. Sürücüsüz araçlar için ise epey bir zaman var. Çünkü, tamamen sürücüsüz araçlar için hem sistemin hem de yolların tamamen değişmesi gerekiyor.

Sürücüsüz servis ilgi odağı oldu!

EasyMile EZ10 isimli sürücüsüz araç da kullanıcı deneyimine sunuldu. Brooks’ın sürücüz araçlarla ilgili açıklamasına karşılık, teknoloji zirvesinde sergilenen sürücüsüz servis aracı etkinliğin en ilgi çeken teknolojilerinden biri oldu. EZ10 altyapı, diğer araçlar, yayalar ve yol üzerindeki diğer her şeyle ilgili verileri anlık olarak algılayarak çevresinin 360 derecelik bir resmini çiziyor. Böylece durması, ilerlemesi, hızlanması veya yavaşlaması gereken anlara son derece güvenli şekilde karar veriyor.

Turkcell Teknoloji Zirvesi engelli konuklar için özel olarak düzenlendi. Zirvenin yapıldığı Haliç Kongre Merkezi’ndeki tüm alanlar, görme, işitme ve yürüme engelli ziyaretçilerin ihtiyaçlarına uyumlu hale getirildi.

Huawei’nin katlanabilir telefonu Mate X de etkinlik kapsamında ziyaretçilerle buluştu. Tamamen açıldığında 8 inçlik bir tablete dönüşen akıllı telefonun özel yazılımı sayesinde fotoğrafı çekilen kişi de kendisini görebiliyor.