Türkiye’nin iletişim ve eğlence şirketi TTNET, yaratıcı ekonomi kavramından yola çıkarak hayata geçirdiği “Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek” adlı kurumsal sosyal sorumluluk projesinin 2012 programını, 22 Şubat’ta İzmir’de başlattı.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayelerinde başlatılan projenin Gediz Üniversitesi’nde gerçekleşen açılışına, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik ve eğitim alacak gençler katıldı.

Gediz Üniversitesi Menemen Kampüsü’nde verilecek eğitimlerden İzmir ve yakın iller; Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Uşak, Balıkesir, Burdur ve Antalya’dan başvuru yapan 100 yetenekli genç yararlanacak. Eğitimler 24 Şubat’a kadar devam edecek.

Projenin açılışında konuşan T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım; “Yeni çağları açan da büyük medeniyetleri yükselten de her zaman teknolojik değişim ve inovasyonlar olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu durumun önemini görmüş ve gelişim konusunda büyük adımlar atmaya başlamıştır” dedi. Küreselleşme kavramının gelişiminde önemli etkenlerden olan bilişim ve haberleşme teknolojileri ile ilgili yeniliklerin, ekonomik ve sosyal yaşamın her alanını ve toplumun tüm kesimlerini çeşitli yönlerden etkilediğine dikkat çeken Bakan Yıldırım; bu gelişmelerin, “Bilgi Toplumu”na dönüşüm sürecinde önemli yere sahip olduğunu belirtti. Yıldırım; “T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak, ülke ekonomisine güç verecek yeni ekonomi alanlarını tanıtma ve bu alanda kalifiye elemanların yetişmesine katkı sağlama yolunda destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

TTNET Genel Müdürü de konuşma yaptı

TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz açılış konuşmasında projeyle ilgili olarak “Başarılı ekonomiler yaratıcı sektörlerin omzunda yükselir. Bu bilinçle başlattığımız Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek Projesinin 2011 programında, gençlerimizin yeteneklerini ve yaratıcılıklarını ortaya koyacakları bir platforma sahip olduklarında, başarılı projeler üretebileceklerine şahit olmak bizi çok umutlandırdı. TTNET olarak yaratıcı ekonomi kavramını sahiplenerek, gençlerimize bu konuda vizyon sağlamayı amaçlıyoruz. Bu heyecanla 2012 uygulamasını İzmir’de de başlattık. 100 yetenekli gencimizi yaratıcı ekonomi kavramı ile tanıştıracağız. 3 günlük eğitimlerin sonunda ise gençlerimizin bu alanda ekonomiye artı değer katacak üretken aktörler olma yolunda kapasitelerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Yılsonuna kadar 10 ilde 1000 gencimize ulaşmayı planlıyoruz” dedi.

{pagebreak::2}

“Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek” projesinin 2012 yılı uygulaması İzmir’den sonra Eskişehir, Adana, Erzurum, Ankara, Diyarbakır, Trabzon, Kayseri, Samsun ve İstanbul’da devam edecek. Böylece, “Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek” projesi 2012’de Türkiye’nin 81 iline erişecek.

Eğitim programlarından yararlanmak isteyen 18–30 yaş aralığındaki, asgari orta derece İngilizce dil bilgisine sahip her genç www.yaraticiekonomiyedestek.com sitesinden başvuru yapabilecek.

Gençler, 3 günlük eğitim programında; Bilişim sektöründe tespit edilen ihtiyaç alanları dahilinde “Dijital İçerik Üretimi”, “Dijital İçerik Sunumu”, ve “Ticaretin Elektronikleşmesi” alanlarında eğitim alacaklar. Ayrıca tüm katılımcılar “İş Geliştirme ve Girişimcilik” konulu ortak eğitim alacaklar. Katılımcılar eğitim sürecinde; Yaratıcı ekonomi ve yaratıcı ekonominin sunduğu fırsatlar konusunda bilgi edinecekler ve düzenlenecek panellerde iş dünyasının önemli isimleri ile buluşacaklar.

Ayrıca dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Massachusetts Institute of Technology (MIT) Entreprise Forum Türkiye tarafından verilecek Girişimcilik eğitimleri ile etkin birer üretici olarak ekonomiye değer katma yönünde kapasitelerini geliştirme fırsatı da bulacaklar. Katılımcılar, eğitimler sonunda MIT Katılım Sertifikası alacaklar.

Yaratıcı ekonomi nedir?

• Yaratıcı ekonomi, toplumların kültürel ve sosyal varlıklarının üretim, sunum ve paylaşım süreçlerinde katma değerli hizmetler sunar. Finansal sermayeden ziyade, sosyal ve kültürel sermayeyi ekonomiye entegre eder. Özellikle gelişmekte olan ve ekonomiyi farklılaştırarak zenginleştirebilecek ülkelerde, ekonomik krizlere karşı yaratıcı ekonomi önemli bir direnç odağı olarak tanımlanıyor.

• Birleşmiş Milletler ilk yaratıcılık raporunu 2008’de yayınladı. Rapor dünya ekonomisinde yaratıcı endüstrilerin en dinamik ekonomiler arasında yer aldığını ve gelişmekte olan ülkelere büyük fırsatlar sunduğunun altını çizdi. Birleşmiş Milletler’in Yaratıcı Ekonomi 2010 Raporu’na göre; yaratıcı sektörler, geleneksel imalat sektörlerine kıyasla küresel ekonomik krizin etkilerine karşı daha dayanıklı çıkıyor.

Birleşmiş Milletler Raporu, sürdürebilir stratejiler geliştirmek isteyenlere yaratıcı insan kaynağı odağında yaratıcı ekonomiyi geliştirmelerini öneriyor.

• Yaratıcı ekonomi bugün dünya ekonomisinin sürekliliğinde önemli bir yer tutuyor. Dünyadaki GSH’nin %7,3’ü yaratıcı ekonomi tarafından oluşturuluyor ve bu yeni ekonominin yıllık büyüme hızı yaklaşık yüzde 10 olarak hesaplanıyor.

• AB ülkelerindeki toplam işgücünün yüzde 3,1’i (5.8 milyon kişi) yaratıcı ekonomi tarafından istihdam ediliyor.

:: Yeteneğe Destek Yaratıcı Ekonomiye Destek hakkında ne düşünüyorsunuz?