Zehirlerden ilaç yapıldığını defalarca duymuştuk hatta birçok zehirli bitki türünden ilaçlar da yapılmıştır. Asıl önemli olanın dozaj olduğu her zaman vurgulanır. Daha önce arı zehrinden kanser tedavisi için ilaç üreten bir bilim insanı ekibi, yılan zehri ile ağır yaraları dakikalar içinde kapatabilecek süper yapıştırıcı üretti. Sentetik yapıştırıcıların manipüle edilmesinin her zaman daha kolay olduğu fakat bozulmalarının da toksik olabileceği belirtiliyor.
Süper yapıştırıcı için zehir, Mızrak Başlı Çukur Engerek’ten alındı
Bu arada, bilim insanı ekibinin yayınladığı yeni makalede, doğal biyo-yapışkanların “mükemmel biyo–uyumluluğa” sahip olma olasılığının daha yüksek, ancak genel bütünlük ve yapışmanın sınırlı olduğu açıklandı. Ekip bu eksiklikleri gidermek için, mızrak başlı çukur engerek (Bothrops atrox) zehrini içeren bir biyo-yapışken jel hazırladılar. Bölgedeki en zehirli yılanlardan biri lan mızrak başlı çukur engerek küçük memeliler, kuşlar ve sürüngenler için Güney Amerika’nın tropik ovalarını aşabilir.
Mızrak başlı çukur engerek zehri sayesinde avının damar yolu sistemlerini yok edebilir. Zehir, avın vücuduna girdiğinde aşırı pıhtılaşma görülür buna da “tüketim koagülopatisi” denir. Bilim insanları, kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan molekül reptilazını çıkardılar. Bu enzim, karaciğerimizde üretilen ve vücudumuzun kan pıhtılarında kullanılmak üzere dönüştürdüğü bir molekül olan fibrinojen seviyelerini ölçmek için laboratuvar tanı testlerinde zaten kullanılmaktadır. Ekip, metakrilatlanmış bir jelatine reptilaz ekledi. Jelatin daha önce ışık kullanılarak kontrol edilip ayarlanabileceği konusunda umut vaat ediyordu, ancak kana iyi yapışmıyordu.
Ekibin yaptığı reptilaz ilavesi bunu çözdü. Travma, yaralanma ve acil kanama sırasında, zehirden üretilmiş süper yapıştırıcı yaranın üzerine sıkılıp, süper yapıştırıcıya da birkaç saniye parlak bir ışık tutulduğunda hemen yapışacağı belirtiliyor. Araştırmacılar, yapıştırıcıyı sıçanlarda derin kesinler ve aort yırtılmaları gibi ölümcül yaralarda denediler. Yapıştırıcı kullanımından sonra herhangi bir dikiş gerekmediği belirtiliyor.