Kanada, Quebec’te dünyayı daha yaşanabilir kılacak dev bir adım atılıyor. Equatic adlı bir şirket, dünyanın en büyük karbondioksit direkt giderme (CDR) tesisi inşa ediyor. Bu tesis, her yıl atmosferden 100 bin ton karbondioksit emme kapasitesine sahip olacak. Peki, bu tesis nasıl çalışacak ve dünyamız için neler ifade ediyor? İşte detaylar…
Kanada dünyanın en büyük karbondioksit emme tesisi için çalışmalara başladı
Equatic, karbondioksit giderme işinde okyanusların doğal yeteneklerini kullanıyor. Okyanuslar, insan kaynaklı karbonun yüzde 25’ini emebilen devasa karbon yutaklarıdır. Equatic’in teknolojisi, bu doğal süreci güçlendirmek için deniz suyundan elektrik akımı geçiriyor. Bu işlem, suyu hidrojen ve oksijene ayırırken, bir asit ve bir baz oluşturuyor. Karbon ise suyun içinde katı formda depolanıyor. Ayrıca, bu süreçte oluşan alkalin çamur, atmosferden daha fazla karbondioksit emmek için de kullanılıyor.
Equatic’in bu teknolojisi, aynı zamanda hidrojen de üretiyor. Bu hidrojen, hem satılabiliyor hem de tesisin kendi enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılabiliyor. Yani, bu süreç hem çevreye katkı sağlıyor hem de ekonomik olarak kazanç getiriyor.
Equatic, şu anda Singapur’da 4 bin metrik ton karbon dioksit işleyebilecek bir tesis inşa ediyor ve bu tesis yıl sonuna kadar faaliyete geçecek. Bu karbondioksit emme tesisi, Kanada Quebec’te inşa edilecek daha büyük ticari ölçekli projeyi destekleyecek. Quebec’teki tesis, yılda 109 bin 500 ton karbondioksit işleyecek ve 3 bin 600 ton yeşil hidrojen üretecek. Şirket, bu işlemi gerçekleştirmek için ton başına 1.4 MW’dan daha az enerji gerektiğini belirtiyor.
Araştırmalar, atmosferden bir ton CO2 çıkarmanın maliyetinin 2050 yılına kadar 230 ila 540 dolar arasında olacağını öngörüyor. Ancak, Equatic’in teknolojisi sayesinde bu maliyetin ton başına 100 dolara kadar düşmesi bekleniyor. Bu da, her yıl milyonlarca ton karbonun atmosferden çıkarılmasını mümkün kılabilir.
Siz bu büyük ölçekli karbondioksit emme tesisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Çevre üzerinde nasıl etkiler yaratacağını öngörüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın…
Çok gerekliydi bu bilgi
Benim takip ettiğim bir projeydi. Bunun hakkında yapılan haberi beğendim. İlla ki şu sitede bu oyun indirimli diye haber yapmasına gerek yokmuş demek ki. Teknolojik, güzel, kaliteli bir haber işte.
❤️
Bu çok mantiksiz her fabrikaya bacadan çikinca filitre ile temizleme olsa hem maliyet düşer bu kadarda ugraşilmaz ati çayira salipda yakalamaya çalişmak.
ya bunu nasıl düşünemediler acaba? bu kadar çabaya gerek var mıydı?keşke size danışsalardı.
Murat izgi çok doğru yazmış sen niye bu kadar bozuldun kivanc yoksa filtresiz fabrika sahibi misin
Her fabrikanın bacasında filtre zaten kullanılıyor. Ömrü bitince de değiştirilmesi gerekiyor. Ancak bu filtreler sandığınız kadar yeterli değil o yüzden böyle bir tesis kurulma geteğinde bulunulmuş. Kaldı ki filtresinin ömrü niten ancak değiştirmeyen binlerce fabrika var bunlar duyarsız gözünü para hırsı bürümüş bunları bir de denetlemesi gerekenler var ama nerdeeee? işin özeti böyle bir tesise hatta ve hatta tesislere kesinlikle gerek var. Millet parkı, kütüphane vs yapılacağına keşke böyle doğaya faydası olacak işler yapılsa şuan 50 derece sıcak ile boğuşuyor olmanın da bir nedeni var.
Kütüphane vs. yapılacağına mı? Kütüphane?
Araba egzozuna filtre nasıl olacak
Karbonmonoksit ile Karbondioksit arasındaki farka bakınız
Onlar emsin biz de 1000 katını sadece tek ülke olarak kömürle atmosfere salalım. Büyük sona 6 yıl kaldı. 🙂 ya da büyük yok oluş büyük yıkım siz ne derseniz adını siz koyun.
Neden 6 yıl? Nasıl bir yıkım mış bu?
Rızaaaaaaaaaa
Filtre kullanmayan fabrikaları:) kapatsinlar kendiliğinden duzelir
Her ülke dünyaya saldığı karbon kadar onu emecek bu tesisi yapması zorunlu olmalı
Katliam yapan ülkeleri durduramiyorken bunu yapmayı nasıl başaracaksınız?
Tebrikler! Harika bir çözüm,fakat dünya genelindeki karbondioksit temizliği için diğer dunya ülkelerinde olumlu destek ve katılımlarıda olursa çok daha iyi olur.Kanadadan dünyada ilk icat.
Dünyamızın 300yıl 1000 yıl öncesindeki iklimi geri gelir buda insanlığın kurtuluşu olur iklim sorunu ortadan kalkmış olur yoksa böyle hem bavuluruz vede kasırgalargalar dünyanın hertarafını saracak tusunamiler heryeri vuracak buda erkenden canlı varlıkların sonu demek bu atmosfer komple harekete geçerse işimiz bitti demektir artık size kalmış hey insanlar bu olacaklardan hepiniz mesulsünüz bunlar olacaktır kesinlikle elinizi çabuk tutmanız lazım dünya bizden öyle bir intikam alacakki feleğinizi şaşıracaksınız böyle devam edin umursamayın çok yakınımıza kadar geldi
Çok güzel bir proje ülkemizde de olması dileğiyle
Böyle devam edin hey insanlar yanı başımıza kadar geldi kendi elimizle getirdiğimiz kıyamet 10 000 yıl sonraya gelecek kıyametleri elli yıla indirdiniz tebrikler vede ciddi anlamdada kimsenin umrundada değil üzücü tarafı dünyamızı yönetenlerin umrunda olmaması birşeyler yapamaması cahil kesimleri saymıyorum onlar onlar dünyaya zaten zararlı insanlar bu güzel dünyamıza yakışmıyan insan görünümlü varlıklar onlar keyif sefa eğlence arabalarla cirit atmaktan başka birşey bilemiyen kara cahiller bari siz dünyadaki aydın insanlar siz bari kara cahil olmayınız sizde öyle gibi umrunuzda değil bu kıyamet kimseye ayrıcalık tanımıyacak bu dünyanın atmosferi tamamen harekete geçerse ozaman herşeyi o anlıyacaksınızda ozaman anlamanız sonunuz olacak yeni nesillere böyle bir dünyamı bırakacaksınız zaten gelecek diye birşey yok hiç olmassa biraz zamanınız olurdu kurtuluşunuz olurdu dünyaya biz zarar verirsek dünya bizi yok edeceğinden emin olun garanti boğulmaya başlarız ardından dünyayı kasırgalar sarar ve tusinamiler saracaktır ve ardındanda buzul çağı gelecektir bütün dünyayı yönetenler cahilleri saymıyorum sizlerdemi cahilsiniz yoksa özürlümüsünüz neden bukadar umursamassınız sizlerin kaçacak biryerinizmi varda bilmiyorum dünyayı pislik haline getirdiniz bu dünyamız sizlerden intikamını almıyacağınımı zannediyorsunuz kıyamet yanıbaşımıza kadar geldi sizler ne ayaksınız kimlersini başka bir yaratıklarsınız bir araya gelin bütün bilim insanlarınla birlikte acilen ne yapılması gerekiyor bir yol haritası prejesi hayata acilen geçirmeniz gerekiyor bu para hırsı dünyamızı kıyamete getirdi bu kıyametin içinde paranız ne işe yarıyacak para kazanın ama dünyamızı koruyarak kazanın bizde birşey yok biz zaten yaşamıyoruz siz yaşıyanlar kendi sonunuzu getirdiniz siz böyle alay etmeye devam edin başınıza geldiğinde işler öyle olmadığını anlıyacaksınız yanımıza kadar geldi kıyamet böyle devam edin
Saniyede 3 kilo nası bişiii 😬😵💫😵💫
Pardon ama anlayamadım hava su ve yiyecek bir şeyler var mı…
Efektif oluşturulmuş bir fikir. Hayata geçirilmesi daha bir önemli. Sonuna kadar desteklenmeli…
Türklerde kendi ormanlarını yaksın.
riskli bir şey olmasa singapusa kurmazlardı, direk kaliforniaya kurarlardı
Katılıyorum !
Denize elektrikler le müdahale..balık üretimini nasıl etkileyecektir..Selamlar R.ÖKTEM Marmaris..
Ağaç dikmek daha ucuz
İnşallah yayılır…
Bu karbon emem sisteminin çevreye, atmosfere ayrıca sonradan çıkabilecek olumsuz bir yan etkisi yoksa mükemmel bir iş olduğunu düşünüyorum, düyada bm bunu bütün ülkelre böyle bir tesis kurma öecburiyeti getirbikir yafa carbon diolsiti en çok üreten ve armosfere salan ülkelee bu tesilerden ürrtikleri karbon dikate alınarak mecburi kılınması olabilr
karbondioksidi nasil ton olarak vermisler merak ettim acikcasi
Bu sistem insanın yaptığı kirliliğin azaltılması depil, doğal döngü dengesini bozucu ardıl bir işlem gibi duruyor. Aynı zamanda bu sistem, karbonun orantısız biçimde depolanmasına neden olursa ticari başka sorunları da gündeme getirir. Kısacası, 3. dünya savaşı sınır kavgalarından değil ama gerçekten böyle bir nedenle çıkabilir.
Yeni teknoloji var elektrik enerjisi üretimi yapcacak yer çekimi enerjisi kullanarak elektrik enerjisi üretimi yapıyor bu teknoloji bütün soruları ortadan kaldırıyor yanlız kimse teknoloji ile ilgilenmiyor özellikle Türkiye’de
Adamlwrin amacı atmosferi temizlemek falan değil. Amaç hidrojen üretip satabilmek. 100 ton karbondioksitten 3 ton hidrojen cikarabiliyorlar. Çevrecilik bahane hidrojen yakıtlar şahane