Bugün, iklim değişikliğiyle mücadelede adeta bir devrim niteliğindeki bir gelişme yaşandı. Size, İzlanda’da faaliyete geçen ve adına “Mammoth” (Mamut) denilen dünyanın en büyük karbondioksit yakalama tesisinden bahsetmek istiyoruz. Bu tesis, Climeworks tarafından geliştirildi ve ilk kez bu hafta aktif hale getirildi. Peki, bu devasa tesis nasıl çalışıyor ve gerçekten umut veren bir çözüm mü? Gelin bir göz atalım…
Yılda 36 bin ton kapasiteli dünyanın en büyük karbondioksit yakalama tesisi
Mammoth, Climeworks’ün daha önceki modeli Orca’nın on katı büyüklüğünde ve yılda 36 bin ton karbondioksiti atmosferden temizleyebilecek kapasiteye sahip. İzlanda’nın yenilenebilir jeotermal enerjisinden güç alarak çalışan bu tesis, karbon dioksiti havadan emiyor ve yer altına enjekte ederek burada mineralize olmasını sağlıyor. Yani bu süreç, karbonun kalıcı olarak atmosferden uzaklaştırılmasını ve yer kabuğunda güvenli bir şekilde saklanmasını mümkün hale getiriyor.
Bu teknolojinin en önemli özelliği karbondioksit yakalama maliyetlerini büyük ölçüde düşürme potansiyeli olması diyebiliriz. Şimdilik, her ton karbondioksit için yaklaşık 1.000 dolar gibi yüksek bir maliyet gerektiriyor. Ama merak etmeyin, Climeworks maliyetleri 2050 yılına kadar ton başına 100 dolara kadar indirebileceklerini belirtiyor. Bu ucuzlatma çabası, karbondioksit yakalama teknolojisinin ekonomik olarak uygulanabilir hale gelmesi için çok önemli bir düşüş olacak.
Yine de, bu teknolojinin çevresel etki açısından tam bir çözüm olup olmadığı konusunda tartışmalar devam ediyor. Bazı çevre uzmanları, doğrudan hava yakalamasının (DAC), iklim değişikliğiyle mücadelede gerekli diğer çabaları gölgede bırakabileceğinden endişe ediyorlar. Özellikle, büyük petrol şirketlerinin bu teknolojiyi fosil yakıt üretimini sürdürmek için bir kılıf olarak kullanabileceği konusunda ciddi kaygılar mevcut.
Ayrıca, bu teknolojinin geniş çapta benimsenmesi, karbondioksit negatif teknolojileri ve düşük karbonlu çimento üretimi gibi diğer sürdürülebilir çözümlerin gelişimini destekleyebilir. Ayrıca, Avrupa’nın iklim nötr, enerji otonomisi ve endüstriyel rekabetçilik hedeflerine ulaşmasına da yardımcı olabilir.
Özetleyecek olursak, Mammoth gibi devasa karbondioksit yakalama tesisleri, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir role sahip. Ancak bu teknolojinin, fosil yakıtlardan uzaklaşma ve yenilenebilir enerji kaynaklarının benimsenmesi gibi daha geniş çaplı çözümlerle desteklenmesi gerektiği unutulmamalı. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Bu tür teknolojilerin potansiyeli hakkında optimist misiniz, yoksa daha kapsamlı çözümler gerektiğine mi inanıyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Acınası bilim putu. Birçok doğal olay sonucu ortaya çıkabilen CO2 oranını mı düşürecekmiş.?
fabrikalardan termik santrallerden atmosfere yayılan co2 normal değil malesef
CO2 değil CO maalesef, ayrıca CO2 den önce diğer sentetik sera ve ozon tabakası delen gazlara acilen öncelik verilmeli, ayrıca katı veya sıvı haldeki diğer geri dönüştürülmesi mümkün olmayan atıklara da acilen çözüm uretilmeli tabiki küresel çapta
İzlanda kutupa çok yakın sen beyin fakiri olduğun için yükselen denizlerin altında kalmaya mahkumsun
Saçmalama… Ne putu? Bilim seni adam eden şeydir. Ha sen dinciysen bilim düşmanı olman normal tabii.
2023 yılı carbondioksit salımını 36 milyar ton. Bu tesisten 1 milyon adet yapılırsa işe yarar. Yılda 100 tesis devreye girse tüm tesislerin tamamlanıp bizi kurtarmasına 10.000 yıl kaldı. 😁.
Bunu bir prototip olarak düşünmek lazım nasıl bytedan terebytelara geçtiyse aynı şekilde maliyeti düşürüp miktarı arttıracaktır.
Aynen
Müthiş yorum gerçekten 👑
Kendin inandinmi yazarken. Bu İşleri bilgisayar ortamı gibi mi sandın.
Fazla söze gerek yok. Çok güzel bir açıklamada bulunmuşsunuz.
Yılda neden 100 tane yapasın? Maliyeti dusurdukten sonra yapacağın tek şey, belli bir miktar üstünde karbon salınımı yapan tesislere saldığı karbon miktarını sönümleyebilecek güçte bu makineden kurdurma zorunluluğunu getireceksin. Herkes kendi kapısını supurse cadde tertemiz olur.
zaten ekliyorlar bunun ise yaramasi icin yenilenebilir teknolojiyle beraber islenmesi gerekir yani 36milyar tonu bi zahmet indiriverin tesis var diye sıvamaya gerek yok
Yenilebilir enerjilerle kullanılması, ıklim yönünden dünyamızın dönüşü olmayan yeri aştığını bilim insanları söylüyor, dünyamızın iklimi geriye dondurulurmu ,bunca buzul tabakaları eridikten sonra yaşayarak göreceğiz.
Şehirleri beton yığınına dönüştür fabrikalara filitre takma sonra böyle saçma icatlarla karbon yakalayacagim diye uğraş olacak şey değil.
Teknoloji güzel fakat Dünyada Savaşın Önüne Geçecek Projeriniz Olması Daha Güzel Olurdu.Çünkü Dünya Çevresine En büyük Zararı Bu Bombanın Çevreye Atmosfere Verdiği Zararın Boyutu Ölçülemez.Verdigi Yıkımı Acı Saymıyorum Bile.
elektrik kullanımını ucuzlatın tamam. Nükleer ve rüzgar güneş enerjisi çözüm olur. CO2 bitkilerin gıdasıdır. Fakat küresel ısınmaya yol açması işi karıştırıyor. Olmasaydı da küresel soğuma ve buzul çağı meselesi gündeme gelir. Dengeyi bulmak kolay değil.
Ormanlar,bitkiler zaten bu görevi yerine getirmiyor mu hatta oksijen veriyor. Böyle bir cihaz yapmak yerine çöller dağlar ovalar agaclandirilsa daha iyi olmaz mi
Mesele o mu sandın, hikayeden tesis kurup paraları cukkalamak.
Dertleri bu değil. İklim tezgahı ile dünyayı tokatlamak.
O arkadaki boş araziye ağaç ekip ormanlaştırsa bu tesise gerek kalmayacak
Neredeyse 100 yıldır bu gibi çevre dostu ve masum gibi görünen bir çok fikir ve uygulamalara sahne oldu. İlk bakışta bir problemi çözme amacı güden bu projenin artıları ve eksilerinin ortaya çıkması en az 10 yılı alacaktır. Bu gibi teknolojik gelişmelerin deneysel verilerini 10 yıldan önce almak gerçekçi olarak pek olağan değildir. Geçmişte ormanları kurtaralım kağıt poşet kullanımını sıfırlayalim diyerek plastik kullanımını savunan bilim adamlarının bugün o plastik atıklarla dünyanın geleceğine ne kadar büyük bir zarar verdikleri ortaya çıkalı 5 yıl oldu. Peki bunlar için o plastikleri savunanlar için herhangi bir yaptırım oldu mu hayır.
Hadi len oradan git ağaç dik o yakalar karbonu sizin gibi soyguncuların saçma sapan işlerine gerek yok.
İklim değişikliği tamamen deli saçması. Zavallı millet de kuş gibi atlıyor. Kendilerini dünya kurtarıcısı sanıyor.
Bunun yerine neden zehirli atıklardan vazgecilmiyor, hala o deodorantlar bile yasaklanmadı bırakın egsoz gazını . Hadi bi gün tek plaka bi gün çift plakalar çıksın trafiğe, ya fabrikaların bacas ya plastik atıklar
Ağaç dikin
bari çin gibi hava kirliliği olan yerlere yapsınlarda bi işey yarasın
Tebrikler insanlığın iyiliği ve huzuru için bilimin kullanılmasından daha doğal bir çözüm olamaz.Çunkü bilimin bu günkü seviyesine gelebilmesi için milyonlarca üstün zekalı,geniş bilgili insan hayatını bu amaca adadı. Gerçek bu.
Ulan Allah size biraz akıl fikir versin . Karbonu ayıklamanın yolu zaten çok basit . Heryere agaç dikin mevcudu da yakmayın , yıkmayın . 1 tek söğüt ağacı günlük 250 kişini sağlıklı oksijen ihtiyacını karşılıyor .
Bilgi amaçlı belki olabilir fakat bu boş haberlerle insanları oyalamaya gerek var mı ? Dünyada atmosfere günde yaklaşık 100 milyon ton CO2 salınıyor. Gerisini siz hesaplayın.
Teknoloji uygun hale getirilerek karada, havada ve denizde hareket eden tüm araçlara takılmalı.
Karbondioksitin neyi zararlıymış, bitkiler için çok önemli, asıl tehlike karbonmonoksittir. Yine bi dümen çeviriyorlar, birde taktılar büyük baş hayvanlar CO2 çok yayıyor diye, yapay ete zemin hazırlıyorlar. Bunlar ne derse yalan dolan.
Şehirleri beton yığınına dönüştür fabrikalara filitre takma sonra böyle saçma icatlarla karbon yakalayacagim diye uğraş olacak şey değil.
Atmosfere daha az karbondioksit gidecek çok güzel olmuş.
Bu dünyayı lüks uğruna kirleten de onlar böyle ufak tefek şaklabanlıklarla reklamla sahipleniyor gözükenlerde onlar.
Ya peki karbondioksi’den daha fazla atmosferi ısıtan METAN GAZI ne olacak?
Bilim soytarılığında bugün
Bunlar direkt fabrikaların bacalarına koyula bilse daha iyi olur diye düşünüyorum hatta eğer küçültülüp araba ve kamyonlarada monte edilirse çok büyük bir yardımı olur. Bir karınca çok bişey yapamaz ama ya trilyonlarca karınca birlik olsaydı? Bunu demek istiyorum buzul erimesini ciddi şekilde ya azalta bilir yada durdurada bilir
O kadar tesise masrafa ne gerek vardır dagi taşı ağaçlandırma yapın zırt pırt her aklına gelen ağaç kesmesin yeter
Karbondioksit ise ağaç dikin, makine çalışırken de karbon üretmeye devam edecek
Ağaç dikmenin maliyeti ile kiyaslaninca bence çok gereksiz hatta tamamen show amaçlı