YouTube, son aylarda reklam engelleyicilere karşı daha sert bir tutum sergiliyor. Şimdi ise kullanıcıların reklam engelleyicilerden kaçınmasını zorlaştıracak yeni sistemler deniyor. Bu girişimlerin sonuncusu, sunucu taraflı reklam enjeksiyonu olacak.

YouTube, reklamları video akışına doğrudan ekleyen bir yöntem olan sunucu taraflı reklam enjeksiyonu üzerinde çalışıyor. Bu yöntemle reklamlar, videoların içine doğrudan işleniyor ve bu da reklam engelleyicilerin işini zorlaştırıyor. Reklam engelleme araçları, video zaman damgalarının reklam süreleriyle kaydırılması nedeniyle çalışmaz hale gelebiliyor.

Sunucu taraflı reklam enjeksiyonu, reklam engelleyicilerin reklamın başladığı ve bittiği yerleri tespit etmesini zorlaştırıyor. Bu durum, reklam engelleme araçlarının yanı sıra diğer reklam atlama eklentilerinin de çalışmasını engelleyebilir. Ayrıca, bu yöntemle YouTube’un içerisindeki ‘Reklamı Atla’ butonu da tarihe karışabilir.

Bu tarz araçlardan biri olan SponsorBlock, bu durumun reklam engelleme araçlarının sonu anlamına gelmediğini, ancak uygulamalarının çok daha zor hale geleceğini belirtiyor. Reddit’teki uBlock Origin altbaşlığındaki bazı kullanıcılar, eklenti çalışırken bile reklamlarla karşılaştıklarını bildiriyorlar.

YouTube’un denediği bir diğer yöntem ise giriş yapmadan video izleme erişiminin kısıtlanması. NewPipe GitHub sayfasına kaydedilen bir hataya göre Google, bazı kullanıcılardan video izlemeden önce giriş yapmalarını istemeye başladı. Bu durum, “Bot olmadığınızı doğrulamak için giriş yapın” mesajıyla ortaya çıkıyor.

YouTube’dan reklam engelleyici kullananlara yeni yaptırım!

YouTube’dan reklam engelleyici kullananlara yeni yaptırım!

YouTube, reklam engelleyici kullanan kullanıcıları ‘cezalandırmak’ amacıyla videoları otomatik olarak sona atlatıyor.

YouTube’un, kullanıcıların içerik izleyebilmesi için giriş yapmalarını zorunlu hale getirmesi, üçüncü taraf uygulamaları olumsuz etkileyebilir. Bu yaptırım web genelinde paylaşılan YouTube videolarının izlenme şeklini olumsuz etkileyebilir.

Cobalt geliştiricileri, giriş yapma kısıtlamalarını aşmanın bir yolunu bulmuş olsa da gelecekteki YouTube değişiklikleri muhtemelen bu ve benzeri araçları yine işlevsiz hale getirebilir.

Her iki yöntem de hala test aşamasında ve YouTube’un bu önlemleri ne zaman daha geniş çapta uygulamaya koyacağı belirsiz. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.