YouTube hem ülkemizde hem de dünyada popülerliğini her geçen gün artırıyor. Geleneksel televizyonculuk algısını yıkan YouTube aynı zamanda önemli bir gelir kapısı. Son olarak ortaya çıkan bilgilere göre, YouTuber’ların dudak uçuklatan kazancına vergi kıskacı getiriliyor.
YouTuber’lar vergi kıskancında
Yapılan kanun değişikliği ile birlikte hem fenomenlere hem de telifle çalışanlara vergi zorunluluğu getirildi. Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesi uyarınca geliri 500 bin TL’nin üzerinde olanlar ticari kazanç olarak vergilendirilecek. Bu işle uğraşanlar da yıllık beyanname verecek, defter tutacak, fatura kesecek.
Milliyet‘in haberine göre; konuyla ilgili açıklama yapan serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Erhan Çağşırlı, YouTuber’ların vergi mükellefleri olmaları ile ilgili bir kanun olduğunun altını çizdi. Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 18. maddesinde telif kazançlarının istisna tutulduğunu hatırlattı. Bu maddenin yanlış yorumlandığını söyleyen Çağşırlı, 37. madde ile her şeyin netleştiğini belirtti.
Yeni madde aslında telif kazancı olan herkesi kapsıyor. Yönetmen, sinemacı, senaryo yazarı, şair, yazar gibi telifle çalışanlar buna dahil. Önceki kanunda bunun kapsam dışı olduğunu belirtelim. Artık, kazancı 500 bin TL’yi geçen herkes normal vergi mükellefi olacak. Önceden 1 milyon TL kazanılması durumunda bu kapsama giriliyordu.
Çağşırlı‘nın söylediğine göre, ülkemizde vergiye tabi tutulan 1.000 kadar YouTuber olduğu tahmin ediliyor. Bu isimlerin gelirleri aylık 10 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Ancak, ortalama 100 bin TL.
Devlet mutlaka almalı ancak adil ve makul olmalı vergilerde.
Her şeye vergi yakında yazı yazıyoruz diye de vergi alırlar.
Varsa o yazidan bir gelirin alacak tabi… ama sen yazma ilk önce oku öğren…nelerden hangi gelirlerden vergi alinacagini
Aldığınız paraların %50 sine çöker devlet demedi demeyin herşeyi yapar bu açlar
Bu tarz sitelerde her halta muhalif yorum yapanlar ne kadar çok ya.. Siyasi nefretiniz o kadar büyük ki resmen igreniyorum sizden.. Gidin önce bir baltaya SAP olun!!!
vergi vereçekler tabi işci vergi veriyorda milyonlar kazanan youtuber ler de verecek artık.
Allahtan gücumuz yerinde yoksa bunlarla bereber savasa girsek muhalifliklerinden bize sıkarlar ..
Herşeye vergi diyenlere sesleniyorum gelin avrupada yaşayın görün vergileri birde avrupa sevdalısı oluyorsunuz,çöp bile para ile atılıyor anlayın artık…
Bu vergi yurt disinda var turkiyede olunca niye karşı cikiyorsunuz
Havadan para kazanıyorlar devlet geç bile kaldı
Asgari ücretten her ay kesiyor. Yetmiyormuş gibi vergi dilimine sokup, yıl sonu da alıyor. Bunlardan neden almasın, limit neden koyacaklar. Ne kazanıyorsa, vergisini versin.
Medya konuyu 500 bin TL üstü ve altı diye yorumlayıp haberleştirmiş, insanlarda doğal olarak yanlış anlamış. Yeni düzenleme Google kazançları haricinde ajanslarla yapılan telif satışı gibi gösterilen kısmı kapsıyor. Google İrlanda ödemeleriyle ilgili bir düzenleme değil. Geçen sene devlet o kısma zaten %60’a varan vergi getirdi. Gelir vergisi + stopaj + tahsil edilmemiş KDV’yi YouTuberlardan tahsil etti. Aslında ayırt edilmeden Tüm YouTuber’lardan, web site sahibi ya da mobil uygulama sahibi olanlardan. Bu kazancın alt limiti de yok. Mesela 100bin kazanana 50-60 bin vergi ödettiriyorlar. 2020 yılında dijital hizmet vergisini Google’dan alamazsa devlet bir de onu alacak Youtuber’lardan ve diğer Google kazanç sahiplerinden. Bu kısma kadar yazdıklarım Google kazançları içindi. Haber, Google haricinde ajanslar üzerinden advertorial içerik diye bahsedilen içerik kazançları için. İnsanlar çok yanlış anlamış. Atıyorum A firmasının makyaj ürününü reklamını yapmak video hazırlayıp için yayınlıyor YouTuber, telif satışı gibi gösterip vergi istisnasıyla beyan ediliyordu. Devlet bunun da önüne geçmek için limit koydu. Bu şekilde kazançların, Google gelirleriyle birlikte toplam 500 bini geçerse, vergi istisnasından yararlandırmayacak, kazanç şeklin ne olursa olsun gelir vergisi de KDV’sini de stopajını da ödeyeceksin diyor. Vergi bilinci az olunca ve böyle detaya inilmeden haber yapılınca konu bambaşka yerlere çekilmiş.
Bilgi için çok teşekkür ederim benim için faydalı oldu.