Yüz tanıma teknolojisi özellikle iPhone X ile birlikte çok daha ileri bir seviyede hayatımıza girdi. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz sahnelere benzer bir teknolojik gelişim ise çoktan Avustralya Sidney Havalimanı‘nda gerçeğe dönüştü.
Yüz tanıma ile bilim kurgu gerçeğe dönüşüyor
Avustralyalı Quantas hava yolları yolcu binişi, check-in, bavul teslimi ve lounge erişiminde yüz tanıma teknolojisini etkin olarak kullanmaya başladı. Şu an için sadece Sidney Havalimanı’nda kullanılan teknoloji, Avustralya Federal Hükümeti tarafından da destekleniyor.
Teknolojinin tüm ülke havalimanlarında kullanılması için Federal Hükümet 22.5 milyon Avustralya Doları yani 16.6 Milyon Dolar bütçe ayırmış durumda.
Sürekli olarak sizin yüzünüzü tanımlayabilmek için kaydeden bir kameranın olması kişisel veri uzmanlarını şimdiden endişelendiriyor. İşin birde yüz hatlarınızı bu sistem için kaydettirmek gibi yönleri var. Uzmanlar haklı olarak bu bilgilerin başka alanlarda kullanılmasından endişeli.
Teknolojiyi kullanan yolcular ise sıra beklemeden tüm işlemlerinin onaylanmasından memnun. Havalimanı yetkilileri, yolcuların pek de uzmanların endişelerini taşımadıklarını ifade ediyor. Avustralya‘da başlayan bu yeni teknolojik gelişmenin diğer ülkelere de yayılması bekleniyor. Yeni açılacak 3. havalimanında bu teknoloji kullanılır mı? Bu teknolojinin nimetlerinden biz de faydalanır mıyız? Bu soruların cevabını hepimiz merak ediyoruz.
Benim oglan bana cok benzedigini söylüyorlar. Benziyorda. İphone X kullaniyorum. Doğal olarakta yuz tanimayi kullaniyorum. Yuz tanimayla oglumda telefonumu acabiliyor. Bence yuz tanima tam olarak guvenli degil demek ki. Belki ilerleyen yillarda daha güvenli olabilir diye düşünüyorum.
Bu sistem bayadir isvicre zurih havalimaninda da var.
millet icin degil kendileri icin yapilmis bir sistem. facebooktan ozeniyo adamlar. Türkiyeye de gelir mi demisler 🙂 sacmalamayin o sistemi bizimkiler beceremez. bizimkiler kendileri kameradan bakip manuel yuz taramasi yapar 😁
Yuz tanima daha tam calismiyor olsa da bunu kullanmaya baslayanlar var. Demek ki baska bir cozum bulmuslar henuz bizim bulamadigimiz. Bakalim ben de bulabilecek miyim.