Yıllar geçtikçe yeni teknolojilere kucak açıyor, ev aletinden bilişime kadar her türlü teknolojiye adapte oluyoruz. Firmalar birçok teknolojik ürünü piyasaya sunmadan önce kullanıcıların ihtiyaçlarını belirliyor ve ihtiyaçlar doğrultusunda hareket ediyor. Kimi durumlarda teknolojiyi yakından takip eden kişiler, ihtiyaçlarının değiştirilmesini istemiyor. İşte bu gibi durumlarda bazı firmalar, eski teknolojileri süsleyip püsleyip önümüze sunmaya devam ediyor.
İçerisinde bulunduğumuz dönem içerisinde sahip olduğumuz tüm teknolojinin, geleceğin teknolojisine ışık tuttuğunu söylemek zor. Her ne kadar gördüğümüz zaman dudaklarımızı uçuklatan teknolojiler, çeşitli fuarlarda ya da şovlarda yer alsa da, biliyoruz ki birçok teknoloji, bundan seneler evvel de aynı şaşalı yöntemlerle önümüze sunuluyordu.
{pagebreak::Şaşırtıcı Bir Örnek}
Şaşırtıcı Bir Örnek
Tabii ki bunlara örnek olarak birçok spesifik ürün ya da servis belirtilebilir, hatta başlıklar halinde belirteceğiz de. Fakat ondan önce ufkunuzu biraz açmak, biraz da beyin cimnastiği yapmanızı sağlamak için bir tanesini söyleyelim. Bunun için öncelikle 15. yüzyıla geri dönelim.
Leonardo Da Vinci
Dönemin en önemli bilim insanlarından olarak kabul edilen, fakat bilimi bilim çerçevesinde değil de, daha çok sanat ve felsefe çerçevesinde gerçekleştiren Da Vinci, helikopter fikrini ortaya atan kişidir aynı zamanda. 1480 yılında üzerinde bulunan pervane yardımıyla havada asılı durabilen bir cisimden bahseden Da Vinci’nin bu fikrine kimse rağbet etmemişti. Ta ki 1942‘ye kadar.
Şaşırtıcı değil mi? Aşağıda yer alan başlıklar ise, bu tür uzun vadeli örnekler değil de, daha çok günümüz teknolojisi kapsamında irdelenen örneklerdir. Bakalım hangi teknolojiler zamanının ötesinde kalmış.
{pagebreak::Push Teknolojisi}
Push Teknolojisi
PointCast Network‘ün hazırladığı ekran koruyucusu ve Microsoft‘un Active Desktop teknolojisi, 1997’li yılların başında kullanıcılarına anlık bilgi sunmayı sağlayacak bir teknolojiyi bizlere kazandırdılar. Push teknolojisi temel olarak, elektronik postalarımızı dakika başı yeniden açıp yeni posta gelmiş mi diye kontrol etmemizdense, her yeni gelen postada bizlere bir ileti sunmasını sağlıyordu. Hem PointCast Network’ün servisi hem de Microsoft’un Active Desktop’u artık bilişim dünyasında yer almıyor.
İki servis de deyim yerindeyse tarih oldu. Fakat bu iki ismin kazandırdığı Push teknolojisi halen daha rağbet görmeye devam ediyor. Özellikle Push teknolojisine mobil sektörden büyük rağbet var. Yerini birçok farklı ve yenilikçi teknolojiye bırakabilirken, firmaların halen daha Push teknolojisini takip etmesindeki amacın ise pratiklik ve entegrasyona gerek duymaması olarak yorumlayabiliyoruz.
{pagebreak::3 Boyut Teknolojisi}
3 Boyut Teknolojisi
Evet yanlış okumadınız. 3 boyut teknolojisi bir anlamda yeni bir teknoloji olarak algılanabilir. Özellikle yaşı küçük olan teknoloji takipçileri, yeni yeni üçüncü boyut teknolojisi ile ilgili bilgi almaya başlamış olabilir, fakat işin aslı öyle değil. Piyasaya sürülmekte olan ve önümüzdeki yıllarda bir bir piyasada yerini alacak olan 3DTV‘ler, aslında çok eski bir teknolojinin makyajından ibaret diyebiliriz.
Bundan 15 sene önce kadar, doksanlı yılların ortalarında çeşitli dergiler, üç boyutlu gözlü hediye ediyorlardı ve derginin sayfalarında yer alan bazı bölümleri, bu gözlükler aracılığıyla üç boyutlu bir halde görebiliyorduk. Üstelik ülkemiz de doksanlı yılların ikinci yarısındaki yılbaşlarına, üç boyutlu gözlük kullanarak izlediği şov programları ile giriyordu!
Aslında iki boyutlu bir görüntüyü üç boyutlu görme teknolojisinin tarihi, 1800’lü yıllara kadar dayanıyor. 1950’lerde popüler olan bu teknoloji, 1970‘lere gelindiğinde neredeyse unutulmuştu. 1980’lerin sonunda o her şeyin gereğinden fazla janjanlı olduğu dönemde 3 boyutlu görüntüler yeniden moda oldu. Şu aralar bizleri karşılayan üçüncü boyut teknolojisi, plastikten oluşan kırmızı ve yeşil gözlüklerden öteye geçmiş durumda. Artık polarize 3D gözlüklerimiz, aktif perdeli gözlüklerimiz var. Fakat unutmamız gereken nokta; sistem aynı sistem.
{pagebreak::Sesli Komut}
Sesli Komut
Kullandığımız işletim sisteminin sesli komut özelliğini ayarlayıp, bilgisayarımıza sesimiz aracılığıyla komut verdiğimiz zaman oldukça mutlu oluyoruz. Zira teknolojinin bizlere sunduğu bu hizmetten yararlanmak, kullanıcıya ayrı bir keyif veriyor. Oysa ki sesli komut, yani Voice Recognition olarak bilinen bu teknolojinin tarihi 1960’lı yıllara dayanıyor. 80’li yılların sonuna ve özellikle 90’lı yılların başına geldiğimizde ise sesli komut teknolojisini sektörün içinde kullanmaya başlamıştık bile.
Ne var ki sesli komut teknolojisi hiçbir zaman teknolojinin en popüler ürünlerinden biri olarak görülmedi. Fakat buna rağmen halen daha sesli komut teknolojisi kullanıcılara oldukça farklı geliyor. Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla birlikte telefonlarımıza da sesli komutlar verebiliyorduk. Ne var ki iş bilgisayar teknolojilerine gelince, heyecan halen daha üst seviyede.
{pagebreak::Tablet PC}
Tablet PC
Apple’ın geçtiğimiz aylarda piyasaya sürdüğü tablet PC’si iPad, satış konusunda rekordan rekora koşmaya devam ediyor. Tablet PC‘lerin rağbet görmesiyle birlikte diğer firmalar da bu sektörün içine girmeye başladı. Her ne kadar iPad ya da muadili ürünler, birçok servisi bir anda sunuyor olsa da, tablet teknolojisi uzun süredir varlığını sürdürüyordu. Üstelik bu teknolojinin öncüsü olarak Bill Gates kabul edilir. 2002 yılında kalem yardımıyla kullanılan bir tablet geliştiren Microsoft, tablet PC’lerin iPad ile birlikte bu kadar başarılı olacağını tahmin etmiyordu olsa gerek.
{pagebreak::İnteraktif Videolar}
İnteraktif Videolar
Sinema sektörü 1900’lü yıllardan önce bile oldukça farklı yöntemlerle de olsa icra ediliyordu. Temelinin tiyatroya, tiyatroların da temelinin milattan öncesine (Antik Yunan dönemi) kadar dayandığını söylememize gerek yok sanıyoruz ki.
Sinema sektörü bu kadar uzun süredir varlığını koruyor olsa da, interaktif sinema dünyası, yakın tarihe kadar ortalıklarda yoktu. Sega’nın 1992 yılında Sega CD ile yayınladığı Night Trap isimli interatkfi sinema filmi, video dünyasında oldukça ses getirmiş, fakat bu teknoloji süreklilik sağlayamamıştı.
Ve işte Heavy Rain
Bugünlere dönüp baktığımızda ise PlayStation 3 için piyasaya sürülen Heavy Rain gibi interaktif oyunların, video dünyasında halen varlığını sürdürüyor olduğunu görüyoruz. Heavy Rain, her ne kadar bu teknolojiyi kusursuza yakın bir şekilde bizlere sunmuş olsa da, dayandığı teknoloji bundan 20 sene öncesine dayanıyor.
:: Sizce hangi teknolojiler zamanın ötesinde kaldı?
güzel bir paylaşım