Hesap numaralarınızı, kredi kart bilgilerinizi ve binlerce TL’lik bilgisayarlarınızı tehdit eden zararlılar, çığ gibi büyüyor. Peki onlarla, “en ekonomik yolları” kullanarak nasıl savaşabiliriz?

Malware, yani Malicious Software (Kötü niyetli yazılım) tanımının kısaltması. Virüs, truva atı, casus yazılımlar, istenmeyen reklam amaçlı araçlar, solucanlar ve daha nicesi, kötü niyetli yazılım sınıfının çalışkan öğrencileri.

Karanlığın Kuşatmasına Dikkat!

2008 yılında güvenlik yazılım şirketi Symantec, son derece ilginç bir açıklamaya imza atarak, “Kötü niyetli yazılımların geliştirilme yüzdesi, yasal yazılımların geliştirilmesinden çok daha fazla.” ifadelerini kullandı. Yani pek çok kişi, yasal yazılım geliştirerek para kazanmak yerine, çalmayı, gözetlemeyi ve zarar vermeyi tercih ediyor.

Bir diğer önemli güvenlik yazılım şirketi, daha da korkutucu bir açıklama yaptı: 2007 yılında, son 20 yılın toplamından fazla sanal saldırı gerçekleşti. 2009, 2007’yi 10’a katladı, 2010 ise 2009’u geçti… Bu işin sonunun nereye varacağını kestirmek güç.”

{pagebreak::Başkent}

Zararlı Yazılımların Başkenti

29 Mart 2010’da Symantec tarafından yapılan açıklamaya bakılırsa, dünyanın zararlı yazılım trafiğinin büyük bölümü Çin’in Shaoxing şehrinden gerçekleşiyor. Buradaki sunucularda inanılmaz bir hareketlilik söz konusu. Zararlılar yaratılıyor, dağıtılıyor ve hedeflerine ulaşılması için bekleniyor.

{pagebreak::Kredi Kartı Şoku}

170 Milyon Kredi Kartı Sahibini Dolandıran Adam

Albert Gonzales için bilgisayar dünyasının Al Capone’u diyebiliriz. Bu zat, yakalanana kadar 170 milyondan fazla kredi kart numarasını elde edip satmayı başardı. Üstelik bunları, Amerika’nın en önemli sitelerinden bazıları BJ’s Wholesale Club, TJX, DSW Shoe, OfficeMax, Barnes & Noble, Boston Market, Sports Authority’i dolandırarak gerçekleştirdi.

Sayılardan devam edelim: Dünyanın en büyük iş arama sitelerinden Monster.com, akıllara durgunluk veren bir saldırıyla karşı karşıya kaldı. Bir truva atı, Monster.com’dan 1.7 milyon kaydı tereyağından kıl çeker gibi söküp aldı. Bunların hangi amaçla kullanıldığı ise bilinmiyor. Ancak, hesap sahiplerine “çiçek dağıtılmasının” düşünülmediği ortada.

Torpig adındaki truva atı, 250.000’den fazla banka hesabına sızdı. Giriş bilgilerini çaldı, kredi kartı şifrelerini ve hesap numaralarını ele geçirdi. Bu hesaplardan bazıları “hâlâ” kullanılıyor. Kart sahipleri, arada sırada hesap hareketlerini gözden geçirse fena olmaz.

{pagebreak::Defans}

Karşı Saldırı Zamanı

Peki çaresiz miyiz? Kötü niyetli kişiler bizden biraz daha hızlı olabilir. Korunmasız kişilerin Facebook sayfalarının tıpatıp aynılarını geliştirip, tek tıklamayla iletişim bilgilerini ele geçirebilirler (SQL enjeksiyonları adı verilen baş belası), kredi kartlarına, banka hesaplarına hatta kişisel bilgilere saldırabilirler ama çaresiz değiliz! Ücretsiz olsa bile, doğru yazılımlar hayatınızı kurtarabilir. İşte bu programlardan bazıları:

{pagebreak::Avast}

Avast Free Antivirus

Avast Free, Avira ve AVG Anti Virus ile birlikte dünyanın en çok tercih edilen ücretsiz güvenlik yazılımları arasında. Bunu sağlayan şey ise, tanınmış, güçlü ve pahalı çoğu zararlı karşıtı araca denk olması. Bedava sunulan Home Edition sürümü, birçok kalkan barındırıyor: Antivirus, Antispyware ve Heuristic (davranışsal) arabirim bunların başlıcaları.

Home Edition bunlarla yetinmeyerek eksiksiz bir koruma sağlamak için, şüpheli anlık mesaj, e-posta ve P2P faaliyetlerini de denetliyor. Sürekli ortaya çıkıp “Pro Sürümüne geçin” diye bas bas bağıran reklam penceresi ise, yazılımın en büyük eksisi. Veri tabanı temelli taramada yüzde 98.7 gibi bir başarı elde eden Avast’ın son sürümü, www.download.com‘dan indirilebiliyor. Windows işletim sistemleriyle uyumlu olan güvenlik aracı, 60 MB yer kaplıyor ve PC’nizin performansını fazla baltalamıyor.

{pagebreak::AVG}

AVG Antivirus 2011

AVG AntiVirus 2011 için “2011 yılına henüz girmedik, bu da neyin nesi diyebilirsiniz?” ancak FIFA, PES ve NBA oyunları gibi düşünün. Pek çok ödülün sahibi olan AVG AntiVirus, dünyanın en çok tercih edilen ücretsiz yazılımı konumunda. AVG Toolbar ile zararlı siteleri engellemesi, e-postaların güvenliğini anbean denetlemesi, kimlik hırsızlığına karşı sağlam yapısı ve yüzde 98’i aşan zararlı saptama oranı ile bunu hakediyor.

Aracı edinmek isterseniz, www.download.com ufak bir ziyaret yapmalısınız. Gerekli dosyaları ve veritabanını edinmek için çevrimiçi kalmaya devam etmelisiniz. AVG, sizi anbean yönlendirecektir.

{pagebreak::Ad-Aware}

Ad-Aware Free Internet Security

Lavasoft’un geliştirdiği Ad-Aware Free Internet Security, en yetenekli “ücretsiz” yazılımlardan. Sahip olduğu özellikler sayesinde, pek çok ücretli yazılıma kafa tutabiliyor.  Sürekli güncelleme desteği, kapsamlı bir zararlı tarayıcı ünitesi ve Ad-Watch isimli güçlü bir kalkana sahip.

Yalnızca sabit diski değil, kayıt defterini de tarayan Ad-Aware, sisteminizi yormuyor. Uygulamayı indirmek isterseniz, tavsiyemiz yine www.download.com‘da küçük bir arama yapmanız olacak.

{pagebreak::ThreatFire}

ThreatFire

ThreatFire, yukarıda saydığımız yazılımlara muadil değil, aksine onlarla birlikte çalışan faydalı bir yazılım. Bilinen anti-virüs yazılımlarının çoğu “virüs imzalarına” dikkat ederken, ThreatFire, davranış tarzına odaklanır. Yani henüz zararlı statüsüne girmemiş ama ciddi zararlar verebilecek uygulama saptanıp, engellenebilir.

Arka planda, sistemi yormadan çalışan araç bilinen hemen hemen tüm casus yazılımları, solucanları ve truva atlarını saptayabilir. Zaman zaman size dehşet verici raporlar da verebilir. Kalp sorunu olanlar “rapor” seçeneğini kapatsa fena olmaz. Zira “Aylık 137.000 saldırı gerçekleşti, 136.800’ü durduruldu” metni, pek iç açıcı sayılmaz. Ücretsiz araç, www.download.com‘dan indirilebilir.

{pagebreak::Sonuç}

Sonuç

Ücretsiz antivirüs yazılımı seçerken AVG veya Avast ile yetinmek zorunda değilsiniz. Avira ve PC-Tools Anti-Virus gibi başarılı alternatifler de mevcut. Lakin tavsiyemiz, işletim sistemi Firewall’unu açık tutmanız ve anti-virüs yazılımınızı Ad-Aware-Threat Fire ikilisi ile kombine etmeniz (tabii sisteminiz yükün altından kalkıyorsa) olacaktır.

:: Konu hakkında ne düşünüyorsunuz?