Zoom uygulaması, bu yılın en tartışmalı güvenlik konularından bir tanesiydi. Corona virüsü pandemisi nedeniyle evde kalan öğrenciler ve çalışanlar görüntülü görüşme ihtiyacını Zoom aracılığıyla gideriyordu. Uygulamanın ani yükselişiyle bazı güvenlik sorunlarının baş gösterdiğini gördük. Güvenlik sorunlarını çözmek için kullanıcılarından 90 gün süre talep eden uygulama, 5.0 güncellemesiyle daha güvenli bir hale geldi.
Zoom 5.0 güncellemesi aldı
Uygulamaya gelen 5.0 güncellemesi ile eskiye oranla daha güvenli bir görüşme ortamı sağlandığını söylemek mümkün. Güncelleme ile uygulamaya bir güvenlik bölümü eklendi. İkona tıklayarak bazı yeni güvenlik özelliklerini de görüntüleyebilirsiniz. Artık tek bir menü üzerinden toplantıları hızlıca kilitleyebilir, katılımcıları atabilir, metin sohbetlerini ve ekran paylaşımını kısıtlayabilirsiniz.
Şifre karmaşasının önüne geçilebilmesi için her toplantı için tek şifrenin kullanılabileceği bir yönteme geçiliyor. Toplantı yöneticileri, toplantılar için tek bir şifre belirleyerek diğer toplantılarına katılımı kolaylaştırabiliyor. Buna ek olarak Zoom uygulaması; temel, profesyonel ve eğitim hesapları için bekleme odası özelliği varsayılan olarak etkin hale getirildi.
Daha önceden uygulamanın varsayılan ayarları, toplantılara şifre eklenmesine teşvik etmiyordu. Ayrıca katılımcılar varsayılan ayarlara göre ekran paylaşımını dilediği gibi yapabildiği için, kötü amaçlı kişiler tarafından toplantılar yapılamaz hale getirilebiliyordu. Bu durumun önüne geçen uygulama artık daha kısıtlı bir toplantı oluşturmaya izin veriyor.
Zoom uygulaması üzerinde ayrıca birtakım şifreleme değişiklikleri yapıldı. Servisteki şifrelemenin bir kısmı 256 bit (AES) şifreleme yöntemine yükseltildi. Toplantılar üzerinde halen uçtan uca şifreleme kullanılmıyor olsa da görüşmeleri bir tık daha güvenli hale getirdiğini söyleyebiliriz. Ticari amaçla Zoom kullananlar, verilerin Çin sunucusu üzerinden iletilmesi konusunda endişeli olduklarını dile getirmişti. Yeni güncellemeyle artık verilerin hangi merkezi sunucu üzerinden iletildiği kontrol edilebilir hale geldi.
Uygulama aralık ayı sonunda 20 milyon kullanıcıya sahipken, güncel verilerle mart ayında günde 200 milyon toplantının yapıldığı öğrenildi. Corona virüsü pandemisinden kendine büyük pay çıkarmayı başaran uygulama, kullanıcıların sorunlarına hızlı bir şekilde yanıt vermek için kolları sıvadı. Henüz uygulamada çözülmesi gereken çok sorun bulunsa da söz verilen 90 günün 20. gününde önemli değişikliklerin yapıldığını görmek heyecan verici. Zoom uygulaması kullanıcılarının artık daha güvenli görüşme yapabileceği güncellemeyle alınan sonuçların ne olacağını göreceğiz.