Windows yeni işletim sistemi XP ile sahalara geri döndü

Windows 95 ve 98 ile devam eden başarılı işletim sistemi geleneğini ME (Millennium Edition) ile sekteye uğrattı. Büyük bir hayal kırıklığı olan işletim sistemi sürekli çökmesi ve hatalarıyla kullanıcıları kısa sürede çileden çıkardı.

20'li yaşlar challenge, 20 yıl önce teknoloji, bilgisayar, teknoloji
Windows XP aydınlık temasıyla kısa sürede 98’in yerini almayı başardı

Microsoft ise piyasada var olan gücünü yitirmemek adına 2001 yılında bu işletim sistemini yenileme yolunu seçti. Windows XP adlı bu yeni işletim sistemi, efsanevi 98’in bile yerini aldı. Hatta Windows 10 piyasaya çıktığında bile halen XP kullananlar vardı.

Microsoft, Windows XP ile birlikte bilgisayar dünyasında tek güç haline geldi. Yine doksanların sonunda Explorer ile Netscape gibi büyük bir rakibi egale eden firma, 2001 sonrasında da durmadan yoluna devam etti.

Oyun konsolu piyasasına yeni oyuncu: Xbox

Microsoft için 2001 yılı büyük önem taşıyor. Bir tarafta XP ile neredeyse küllerinden yeniden doğan firma, yeni atılımların da peşine düştü. Oyun konsolu piyasasında Sony, PS2 ile kartları yeniden dağıtmaya başlamıştı.

Dünden bugüne en iyi oyun konsolları

Dünden bugüne en iyi oyun konsolları

PS5 ve Xbox Series X yakında tanıtılacak. Sizleri öncesinde oyun konsolları tarihi içinde yolculuğa çıkıyoruz. İşte en iyi oyun konsolları.

Koltuğu Nintendo’dan tamamen alan Japon firmanın rakipsiz kalması ise doğa kanunlarına aykırıydı. Microsoft işte bu boşluğu Xbox markasıyla doldurmak istedi. Hali hazırda DirectX ile oyun sektöründe yer alan Microsoft, donanım tarafında daha da güçlenme pişindeydi.

DirectX temelli bir konsol üreten firma, bilgisayar oyunlarının gelişmesi için de yeni imkan tanımış oldu. Kısa sürede önemli bir başarı sağlayan konsol, firma için ilk olmasına rağmen 25 milyon satış rakamına ulaştı.

20'li yaşlar challenge, 20 yıl önce teknoloji, bilgisayar, teknoloji
Microsoft 2001 yılında Xbox ile oyun konsolu piyasasına da el attı

Bu dönemde oyun konsolu piyasasının güçlü oyuncularından Nintendo’da boş durmuyordu. Gamecube adlı konsolla PS2 ve Xbox ile yarışan Nintendo, eski günleri aratan bir satışa ulaştı. Konsolun satışları 21 milyon seviyesinde kaldı.

20 yıl önce teknoloji dünyasında yaşanan bu gelişme aslında oyun konsolu piyasasını da kökünden değiştirdi. Doksanların sonunda tahtını Sony’ye kaptıran Nintendo şimdi ise Microsoft karşısında tutunamamıştı. Uzun süre sessiz kalan firmanın piyasayı sallaması için ise 5 yıla ihtiyacı vardı.

Teknolojide 20’li yaşlar challenge dosyamızda Microsoft’un değişimi günümüze kadar uzanan yeni bir teknoloji dünyasının da kapılarını araladı.