20 yıl önce teknoloji: Cep telefonları değişmeye başlıyor
Bugün cep telefonu teknolojisi dediğimiz zaman aklımıza akıllı telefonlar geliyor. Ancak takvimler 2001 yılını gösterdiğinde kameralı telefonlar bile henüz deneme aşamasındaydı.
Dünden bugüne cep telefonu teknolojisi- 2
Cep telefonu teknolojisi ve tarihi gelişimini ele aldığımız dosyamız,, kameralı cep telefonu ve akıllı telefon devrimiyle deavm ediyor.Aslında bugün lazer yazıcılarla tanıdığımız Kyocera, 1999 yılında ilk kameralı cep telefonu modelini üretmeyi başardı. VP-210 Visual adlı bu telefon 0.11 Megapiksel çözünürlüğünde bir ön kameraya sahipti.
Kameralı telefonlar için diğer deneme ise Samsung’tan geldi. O dönemde piyasada adını duyurmaya başlayan firma, SCH-V200 ile kameralı telefonlar için önemli bir adım attı. Ancak hem Kyocera hem Samsung, çekilen fotoğrafları telefon üzerinde gösterebilme özelliğine sahip değildi. Bunu başaran ise Sharp J-SH04 modeli oldu.
20 yıl önce teknoloji açısından cep telefonu sektörüne damgasını vuran gelişme ise Sony ile Ericsson’un birleşmesi oldu. Bugün için anlam ifade etmeyen bu ortaklık akıllı telefon devrinin ilk yıllarına kadar devam etti. Bugün halen devam eden Xperia akıllı telefonları da adını bu ortaklıkta ortaya çıkan telefonlara borçlu.
BitTorrent ve P2P teknolojisi
Bugünlerde eskisi kadar kullanılmayan P2P dosya paylaşım teknolojisinin temelini Bram Cohen 2001 yılında attı. Açık kaynak kodlu olarak geliştirilen bu teknoloji, bilgisayarların internet üzerinde yaptığı bir tür dosya paylaşım programı.
En iyi dizi izleme siteleri
Dizi izleme platformları içerisinde binlerce içerik barındırıyor. Peki en iyi dizi izleme siteleri hangileri gibi sorularınız varsa yazımıza göz atabilirsiniz.Korsan film, müzik indirme sitelerinin çokça başvurduğu bu ilk torrent yazılımı işte tam da 20 yıl önce ortaya çıktı. Ancak BitTorrent’i geliştiren Cohen, telif davaları yüzünden 2005 yılında kaynak kodlarını kapatmak zorunda kaldı.
BitTorrent kullanıcılara sadece bir paylaşım programı sunduğu için telif davalarında yakasını kurtarmaya başardı.
Aynı dönemde lisanssız müzikleri listemesiyle büyük gelir elde eden Napster, korsan döneminin en büyük kurbanıydı. Tam olarak 1999 yılında kurulan platform, davalar nedeniyle 2001 yılında iflasını verdi. Yine Pirate Bay’de 2014 yılında büyük bir polis baskınına uğradı. Ancak korsan paylaşım sitesi hayatına kaldığı yerden devam ediyor.
Korsan paylaşımının tavan yaptığı, disklerin yerini CD’lerin hatta flash disklerin almaya başladığı bu yıllar, bugünün teknolojisi için de ilk adımların atıldığı yıllar oldu. 20 yıl önce teknoloji yolculuğunu nasıl buldunuz? Yorumlarınızı ve katkılarınızı bekliyoruz.
Ah ulan 20 yıl önceki teknoloji.. crt monitörüm hala da duruyor. O zamanlar koca anteniyle alcatel telefonum. Çevirmeli İnternet bağlantısı, MSN messengerler neler neler.. Teknoloji hızlı gelişti ama tıp gelişmedi.
CRT monitörleri hiç özlemiyorum. 40 kg. ağırlığında, bütün masayı işgal eden, hayvan gibi elektrik tüketen, temizliği ise ayrı bir dert olan monitörler. LCD’ler büyük rahatlık. CRT’ler varlığını sürdürseydi laptoplar nasıl olurdu hayal edin.
Apple macintosh classic || vardı bende. İlk gün disketi içine takıp nasıl çıkartacağımı bilemediğim için ablamın kancalı saç tokasıyla çıkartmaya çalışırken ve onu da cihaza sıkıştırdığım an…
Not: kullanım kılavuzları candır