Cep telefonu teknolojisi için 1999 tarihi önemliydi. Zira o dönemlerde birçok firma farklı atılımlar yaparak bu sektörde tutunmanın yollarını arıyordu. Özellikle Nokia ve Ericsson arasında geçen mücadele çok daha çetin bir hal almaya başladı. Bu rekabette yeni olan Samsung ise cep telefonu tarihi açısından geleceği inşa ediyordu.

Renkli ekranların ortaya çıkması sonrası dijital fotoğraf makinesi özellikleri de kameralı telefonlarla herkesin cebine girmeye başladı. İşte cep telefonu teknolojisi ve tarihi gelişimi:

Kamera savaşları ve akıllı telefon çağı 

Milenyum çağı olarak da adlandırılan 2000’li yıllar ile birlikte cep telefonu teknolojisi de farklı bir yere doğru evrilmeye başladı. Bir taraftan dijital sensörlerin gelişmiş olması ve küçülmesi cep telefonları için kamera çağının da önünün açılmasını sağladı. Kısa süre için yalnızca 10 yıllık bir sürede çamurlu kameralar 12 Megapiksel seviyesine kadar yükselecekti.

Dünden bugüne cep telefonu teknolojisi-1

Dünden bugüne cep telefonu teknolojisi-1

Cep telefonu teknolojisi, dünden bugüne nasıl bir değişim geçirdi, cep telefonu modelleri tarihi nereden nereye geldi sizler için derledik.

Ancak bir diğer taraftan ise iş insanlarına hitap eden cep telefonu modelleri de artmaya başladı. Diğer cep telefonu modellerine göre pahalı olan bu modeller buna rağmen yavaş yavaş iş insanları dışında da kullanılmaya başladı. Avuç içi bilgisayarlar ile cep telefonlarının bu yakın teması akıllı telefon çağının da ortaya çıkmasını sağladı.

Kameralı cep telefonu devri ve ilk kamera savaşları

Cep telefonu tarihi için akıllı telefondan sonraki ikinci büyük devrim ise kameralardı. Dijital kameraların da hayatımıza girmeye başladığı bu yeni dönem akıllı telefon çağının da ilk sinyallerini veriyordu.  2000 yılına gelindiğinde ise sektöre giren firmalar artık gövde gösterisi yapıyorlardı.

Bu dönemde telefonlara kamera özelliği eklendi. Aslında kameralı cep telefonu olarak ilk model Kyocera tarafından geliştirildi. VP-210 Visual adlı bu telefon 0.11 Megapiksel çözünürlüğüne sahip bir ön kameraya sahipti. Evet yanlış duymadınız, sadece Japonya’da satılan bu modelin kamerası önde yer alıyordu.

cep telefonu tarihi, cep telefonu teknolojisi, kameralı cep telefonu, akıllı telefon

Yine bu dönemde Samsung, sektörde büyük bir öncülük yaptı ve 2000 yılının Haziran ayında SCH-V200 cep telefonuna 0.35 Megapiksel çözünürlüğünde bir kamera ekledi. Ancak ne Kyocera ne de Samsung kameralı cep telefonu modelleri çektiği fotoğrafları gösterecek özellikte değildi.

Bunun için bilgisayara bağlanmaları gerekiyordu. Sharp J-SH04 modeli ise entegre bir kameraya sahipti. Telefon 0.11 Megapiksel çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyordu. Çekilen bu fotoğrafları telefondan görüntülemek ise mümkün hale gelmişti. O dönemdeki ekranlarda fazla gelişmemiş olduğu için çektiğiniz fotoğrafları telefon ekranından seçmek çok da kolay değildi.

İlk kameralı cep telefonu modelleri çok da etkileyici yapıda değildi. 2001 yılında Sony ile ortaklık kuran ve cep telefonu pazarında liderlik için atılım yapan Ericsson ise 2002 Nisan ayında T68i ile cep telefonuna takılan modüler bir kamera sistemi ile karşımıza çıktı. Bu kamera modülü 640 x 480 çözünürlüğe sahipti.

O dönemin ilk örneklerine göre global pazara çıkan bu model oldukça iyi bir kameraya sahipti. Bu kamera modülü ek bir kabloyla uzatılabiliyordu. Renkli ekranla karşımıza çıkan bu model, 256 renk gösteren bir yapıda karşımıza çıkıyordu. Her ne kadar sektöre önemli bir yenilik getirmiş olsa da 2000 yılında karşımıza çıkan Nokia 3310 efsanesi karşısında tutunması mümkün olmadı. Henüz o dönemlerde kameralı cep telefonu gelişimini tamamlamamıştı. Bu gelişimi tamamladığında bile klasik modeller yüksek satış rakamlarına ulaşmaya devam etti. O dönem için sağlam gövde yapısı ve kolay kullanımı ile Nokia 3310 büyük bir satış başarısı elde etti.

cep telefonu tarihi, cep telefonu teknolojisi, kameralı cep telefonu, akıllı telefon

Nokia ise ilk kameralı cep telefonu olan 7650 modelini 2002 yılının Haziran ayında piyasaya çıkardı. Firma, ortaklıkla güçlenen rakibinin kamera atağına kısa sürede cevap vermişti. Kızaklı bir yapıya sahip olan telefon, o döneme göre 2.1 inç gibi geniş bir TFT ekranla karşımıza çıkıyordu.

Bunun sebebi ise çekilen fotoğrafların küçük ekranlarda seçilememesiydi. Şimdiye kadar ufacık ekranlara bakmaya alışkın olan kullanıcılar için kameralı cep telefonu modelleri ekranın da büyümesini sağlamıştı.

Her ne kadar entegre kameralı ilk telefon olmasa da, bu özelliği global pazara taşıyan ilk model Nokia 7650 olmuş oldu. Telefonun kamerası ise 168 x 208 piksel çözünürlüğündeydi. Bu renkli ekran 4096 renk gösterebiliyordu. Ancak telefonun en önemli özelliği ise Nokia’nın yıllarca büyük bir inatla kullanmaya devam ettiği Symbian işletim sisteminin Nokia tarafından ilk defa bu telefonda kullanılmasıydı.

Oppo’nun katlanabilir telefonu için ”menteşe” patenti

Oppo’nun katlanabilir telefonu için ”menteşe” patenti

Oppo'nun patentini aldığı menteşe yapısı ortaya çıktı. Diğer katlanabilir telefonlara göre daha güçlü görünen bu menteşenin detayları:

Sony Ericsson ise bu atak karşısında dahili kameralı ilk modeli olan T610 ile karşımıza çıktı. Nokia sürekli olarak farklı formatlarla karşımıza çıkarken, Sony Ericsson’un üst seviye kameralı cep telefonu modelleri genel olarak T610 gibi dikdörtgen bir formda karşımıza çıktı.

Bu ilk entegre kameralı Sony Ericsson 288 x 352 piksel çözünürlüğüyle rakibinin önünde yer alıyordu. Telefon bunun dışında tasarım ve özellikleri açısından birçok ödül aldı ve yılın en iyi telefonu seçildi. Özellikle java tabanlı işletim sistemi ve joystick şeklinde yön tuşuyla birr çok kullanıcının hayallerini süslüyordu.