Teknoloji açısından son derece bereketli bir 2015 yılını geride bırakıyor ve 2016 yılına geçiş yapıyoruz. Son günlerini yaşadığımız 2015 yılında teknoloji sektörünü yönlendirecek yeni teknolojik gelişmelere şahit olduk. 2016 yılında daha da gelişip, hayatımızı şekillendirecek bu teknolojilere göz atalım.

2015 Yılının En İyi Teknolojileri #1

Hololens

15-12/27/microsoft-hololens-release-price.jpg

Microsoft içinde bulunduğumuz 2015 yılında herkesi kendine hayran bırakan sanal gerçeklik gözlüğünü tanıttı. Hololens’i Oculus Rift veya HTC Vive gibi diğer sanal geçeklik gözlüklerinden ayıran en önemli özelliği ise aynı zamanda dijital ortamın verilerini de kullanıcıya farklı boyutlarda sunabilmesi.

Böylece bir multimedya ve oyun içerikli bir gözlük olmanın ötesine geçen Hololens, kullanıcılarını Google Glass’ta olduğu gibi gerçek dünyanın görüntüsünden kopmadan sanal dünya ile buluşmasını sağlıyor. Önümüzdeki yıl geliştiricilere sunulacak olan Hololens’i ilerleyen dönemlerde aktif kullanımda görmemiz mümkün olacak.

{pagebreak::1}

Apple Pencil

15-12/27/pencil.jpg

Apple’ın 2015 yılına teknoloji sektörüne vurduğu damgalardan biri de Apple Pencil oldu. iPad Pro’nun yanında bir aksesuar olarak tanıtılan Apple Pencil, piyasada bulunan birçok grafik tablete kök söktürecek kadar başarılı.

Steve Jobs’un ilk iPhone’un lansmanında yaptığı “Who wants a stylus?” çıkışı nedeniyle ilk tanıtıldığında bazı kesimlerce eleştirilere maruz kalan Apple Pencil, kısa sürede Steve Jobs’un bahsettiği kürdandan farksız kalemlerden çok farklı olduğunu kanıtladı. Piyasaya çıktığı günden itibaren bulmanın neredeyse imkânsız olduğu Apple Pencil’ın yeni tanıtılacak iPad’lerle daha da gelişmesi muhtemel.

{pagebreak::2}

Apple A9

15-12/27/iphone-7-release-date-specs-apple-a9-chip-manufacturing-begun-by-samsung-660x330.jpg

Apple’ın yeni A9 yongası da bu yıla damga vuran teknolojik gelişmelerden biri oldu. iPhone 6s ve 6s Plus’a gücünü veren Apple A9, piyasada bulunan birçok yonga setinden daha güçlü olarak gösteriliyor. Apple A9 için Samsung ve TSMC olmak üzere iki farklı üreticiyle çalışan Apple, iki üreticiyle çalışmanın sıkıntısını da yaşadı.

TSMC’nin 16nm, Samsung’un 14nm teknolojisiyle Apple A9 üretimini gerçekleştirmesi nedeniyle iki markanın ürettiği A9’lar arasında performans ve güç tüketimi farkları oluştu. Bu sorunlara rağmen her iki yonganın da oldukça yüksek performansta çalışıyor olması bu sorunları örtbas etmeyi başardı.

{pagebreak::3}

4K Mobil Ekran

15-12/27/sony-xperia-z5-premium.jpg

2015’in mobil teknolojilere kattığı bir diğer yenilik ise Sony’nin Xperia Z5 ailesinin en üst telefonu Z5 Premium’da 4K çözünürlüğünde bir ekran kullanması oldu. Böylece ilk defa bir mobil ekranda 4K çözünürlük görmemizi sağlayan Sony, Z5 Premium’un üzerinde yaptığı çalışmalar sayesinde bu ekranı sağlıklı bir şekilde çalıştırmayı başardı.

İhtiyaç duyulmadığı anda 4K’lık ekranın Full HD olarak çalışmasını sağlayan bir sistem geliştiren Sony, böylece düşük performans ve yüksek güç tüketiminin önüne geçmiş oldu. 2016 yılında bu ekranları daha fazla telefonda görmemiz sürpriz olmayacak.

{pagebreak::4}

İris Tarayıcısı

15-12/27/iris.jpg

Yüz tarama, parmak izi okuyucu derken 2015 yılında telefonların güvenliklerini sağlayacak yeni bir teknoloji daha kullanılmaya başlandı. İlk olarak Fujisu’nun bu yıl tanıttığı Arrows NX F-04G isimli telefonunda gördüğümüz iris tarayıcı, Microsoft’un geçtiğimiz günlerde ülkemiz pazarına da giriş yapan amiral gemileri Lumia 950 ve 950 XL’ta da kendinde yer buldu. Şimdiden birçok markanın yeni amiral gemilerinde kullanacağı söylentileri yayılan iris tarayıcıları, 2016 yılına birçok telefonda göreceğiz.

{pagebreak::5}

HTTP/2

15-12/27/http2.jpg

Hepimizin linklerden tanıdığı, çoğu kişinin anlamını bilmediği HTTP aslında bir bağlantı protokolü. “Hypertext Transfer Protocol” olarak adlandırılan ve genel internet kullanıcılarının karşısına http:// şeklinde çıkan bu protokol, internete girilmesi için oluşturulan temel etmenlerden biri. 1980 yılında oluşturulan HTTP, 35 yıldır sadece bir kere güncelleme almış olması nedeniyle çağın getirdiği şartlara son yıllarda uyum sağlayamıyordu.

Şu an kullandığımız HTTP/1.1, yetersizliği nedeniyle birçok konuda başarısız oluyordu. Bu yetersizlikleri kapatmak amacıyla ortaya çıkartılan HTTP/2 sayesinde daha iyi bir internet deneyimi kullanıcılara sunulacak. Bu yıl tanıtılan ve 2-3 yıllık bir süreç içerisinde tamamen kullanımına başlayacağımız HTTP/2 protokolü sayesinde daha hızlı bir internet deneyimi yaşayabileceğinizin müjdesini de verelim.

:: Sizce 2016 yılına damgasını vuracak teknoloji nedir?