2016 yılının başındaki ve devamındaki gelişmeler, 2020’ye kadar olan teknoloji trendinin de ipuçlarını bizlere veriyordu.
Sanayi 4.0 ve nesnelerin internetiyle beraber, otonom otomobillerdeki gelişmeler, daha fazla akıllı ürünler ve kişisel asistanlar, 2017 yılında sıkça karşımıza çıkacak.
Akıllı telefonlar
Popülerliğinde herhangi bir azalma olmayan akıllı telefon arenasında, 2017 yılında yine yüzlerce model pazara merhaba diyecek.
Üst seviyede kamera geliştirmelerine daha çok şahit olacağımız 2017’de akıllı telefonlar, sosyal medya platformlarının bizlere sunduğu canlı yayın ve fotoğraf paylaşma yeteneklerini daha da verimli kullanmamızı sağlayacaklar.
Belli standartların oturmaya başladığı akıllı telefonların, 2017 yılında üst seviyede suya karşı dayanıklılık, çift hoparlör ve zengin ses deneyimleri gibi günümüzün popüler standartlarını da takip edecekler.
Akıllı telefonlar, artık 2017 itibariyle birer kredi kartına dönüşecekler. Eskiden de akıllı telefonların alışveriş yetenekleri vardı fakat mobil ödeme platformlarının yaygınlaşması ve akıllı saatlerin de entegre olmasıyla beraber, 2017 yılında akıllı telefonlar kredi kartlarının yerini alacak gibi.
Tüm bunlara ek olarak akıllı telefonların kişisel asistanlara da ağırlık vermesi bekleniyor. Samsung’un Galaxy S8+ modelinde, Apple Siri benzeri bir kişisel asistana yer vereceği neredeyse kesin. Diğer üreticilerin de benzer çalışmaları söz konusu.
Yani akıllı telefonları hayatımızın merkezinde konuşlandırdığımızı kabul ediyoruz ve 2017 yılında akıllı telefonlardaki mevcut özelliklerin, daha da geliştirilip hayatımıza entegre olacağını görüyoruz.
Son olarak akıllı telefon dünyasında, uygun fiyatlı modellerin de yeteneklerinin epey geliştiğini, artık herkesin dünyadaki son gelişmeleri rahatça kullanabildiğini görüyoruz. 2017’de giriş ve orta seviye telefonların gelişimini göreceğiz. Üst seviye telefonların premium hissi daha da artacak fakat üst seviyede fiyatlar daha da artacak.
Sayfamızı devam ettirerek, yeni içeriklere ulaşabilirsiniz…
{pagebreak::2}
Akıllı saatler
Akıllı saatler, özellikle Apple Watch’un ciddi bir satış başarısı yakaladığını son senelerde görüyoruz. Akıllı saatler zaten yetenekliler ve 2017 yılında, mevcut yetenekleri daha da iyi yapabilecek şekilde donatılacaklar.
Fakat akıllı saatlerde göreceğimiz en büyük yenilik, yazılım tarafında olacak. Akıllı telefonlarla beraber bir ekosistem kuran akıllı saatler, yeni uygulamalarla beraber hayatımıza eşlik etmeye devam edecekler.
2017 yılında akıllı saatlerin ve telefonların aşmaları gereken de bir sorun bulunuyor. O da pil ömrü! Bakalım 2017’de üreticiler pil sorunu için gerçekten günlük hayatta kullanımı en az 2, 3 güne çıkartacak çözümler üretecek mi merakla bekliyoruz.
Şu an gördüğümüz kadarıyla, batarya konusunda ve yazılımsal olarak pil tarafında çok değişikliklerin olmayacağı yönünde.
VR (Sanal Gerçeklik)
Bilgisayarlardan akıllı telefonlara, oyun konsollarından e ticaret sektörüne kadar sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanımı, 2017 yılında artmaya devam edecek.
PlayStation 4 Pro ile beraber PlayStation VR destekli oyunların sayısı artmaya devam edecek. Artık son kullanıcılar evlerinde VR ile oyun oynamaya 2017 yılında daha da yakın olacak.
Özellikle ekran kartlarındaki VR desteğinin artmasıyla beraber bilgisayarlardaki VR tarafındaki performans düşüşleri daha da azalıyor. HTC Vive gibi pek çok VR çözümü, 2017’de son kullanıcılar tarafından daha kullanılabilir ve efektif bir çözüm olacak.
Kısaca 2017 yılı, 2015 ve 2016 yılında tanıtılan pek çok gelişmenin, daha kullanılabilir olduğu bir yıl olacak.
Apple VR’a uzak!
Fakat Apple’ın hala VR ile ilgili bir girişim içerisinde olmadığını görüyoruz. Hala hayatımıza entegre olan bir VR teknolojisi de yok. Gelen bilgilere göre Apple VR yerine artırılmış gerçeklik AR sektörüne yatırım yapacak.
Belki 2017 yılında, VR ile ilgili pek çok ürün çıkacak fakat 3D teknolojisi gibi hayatımıza girmeyecek bir teknoloji olarak da raflarda kalabilir.
VR için en belirleyici yıl, 2017 yılı olacak.
Sayfamızı devam ettirerek, yeni içeriklere ulaşabilirsiniz…
{pagebreak::3}
Akıllı ev ürünleri
Daha önceki yıllarda deneysel olarak yavaş yavaş hayatımıza girmeye başlayan akıllı ev ürünleri, 2017 yılında çok daha yaygın bir şekilde hayatımızda olacak.
Akıllı buzdolapları, çamaşır makineleri, ampüller, prizler derken, karşımıza artık komple akıllı evler çıkacak. Bu noktada inşaat firmalarıyla teknoloji firmalarının birleşip, komple çözümler sunmaları da oldukça önemli.
İnternet teknolojileri ve mobil teknolojiler geliştikçe, akıllı ev ürünlerinin de gelişimi hızlanıyor. Kişisel bakım ürünlerinden tutun, evde kullandığımız pek çok ürün artık daha da akıllı oluyor ve telefonlarımızdan kullanılabilir hale geliyor.
Özellikle CES 2017’de akıllı ev ürünlerininin damga vuracağını söyleyebiliriz.
Biraz da otomobillere akıl verme yılı!
Hala içten yanmalı motorların hakim olduğu otomobil endüstrisi, 2017 yılında da tamamen elektrikli otomobillere geçmeyecek. Otonom otomobiller gelişmesini sürdürecek fakat piyasada son kullanıcıların alabileceği seviyeye 2017 yılında da gelemeyecek.
Android Auto ve Apple CarPlay gibi akıllı telefonlarla senkronize araç içi çözümler, 2017 yılında tanıtılacak pek çok otomobilde bulunması bekleniyor.
Yani 2017’de bizleri, akıllı telefon ve saatlerimizle senkronize çalışan, çok daha akıllı otomobiller bekliyor. Fakat elektrikli ve otonom otomobillere henüz daha var!
Sosyal medya
Eskiden bir televizyonun canlı yayın yapmadan önceki hazırlıklarını ve canlı yayın araçlarını bir hatırlayın. Gelişen teknoloji ve sosyal medya platformları sayesinde artık canlı yayın, herkesin, her yerde yapabileceği bir adım halini aldı.
2016 başlarında Facebook’a, 2016 yılının son ayında da Instagram’a gelen canlı yayın özelliği, 2017 yılında hayatımıza damga vurmaya devam edecek. Teknoloji kullanıcıları artık pek çok farklı platformdan, daha kolay bir şekilde canlı yayın yapabilecekler.
2017 yılında Facebook’un video tarafına daha fazla ağırlık vermesi ve arayüzünde video odaklı iyileştirmeler yapması bekleniyor. Facebook, gelişimini video ile devam ettireceğine olan inancını sürdürecek.
Google ve Facebook arasında devam eden rekabet, reklam savaşlarında da karşımıza çıkıyor. Artık şirketlerin reklam tarafında çalıştıkları en iyi iş ortakları Facebook ve Google olmaya devam ettirecek ve pazardaki paylarını daha da artırmayı planlıyorlar.
Reklam demişken, büyük veriyi de unutmamak gerekiyor. 2017 yılında, reklam alanında ve sosyal medya alanında, büyük veriden sağlanan bilgilerin de daha çok kullanıldığı bir yıl olacak.
:: 2017 yılının teknoloji trendlerinden beklentileriniz neler?
veeee hepsinden önemlisi iPhone 8 çıkacak !!
bir görme engelli olarak dileğim gelişen teknolojide erişilebilirliğin artması. Ve sdn-ninde firmalarla görüşmelerinde soruları arasında erişilebilirliğe deyinmesini dilerim. Zira sizi bir sürü engellinin takip ettiğini unutmayın.
nesnelerin internetini seviyorum ya
Eklenti mecrasının da gelişmesi gerekiyor. E-ticaret sistemlerinin kendini geliştirme aşamasında indirim kodları ve indirim kuponlarını biraz daha uygulanabilir kılmalılar. 2017'de alışveriş asistanı noktasında yeni çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Google Chrome'de Jarrt eklentisi bu noktada çok iyi. iNTERNETTEN BİR ŞEYLER ALIRKEN bize indirim kuponu ve kodu sunacak JARRT dışında bir ekleti de yok. Tolga abi bildiğin bir eklenti varsa öğrenmek isterim.