Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayi hamlesi kapsamında başlatılan projeler yeni başarılara imza atmaya devam ediyor. Bahsi geçen projeler kapsamında Türkiye 2023 yılı savunma sanayi ihracatı değerinde rekora ulaştı. Geçen yıla kıyasla yüzde 10’luk artış yıl bitmeden yaşandı. İşte Türkiye’nin 2023 yılı savunma sanayi ihracat değeri ve detayları…
400 milyon dolar artışla rekora koşuyoruz!
170 ülkeye 230 dan fazla savunma sanayi ürünü ihracatı yapan Türkiye pazarda son yılların odak noktalarından biri haline geldi. TUSAŞ, Baykar, Alp Havacılık, Roketsan, Aselsan gibi havacılık şirketlerinin yaptığı atılımlarla Türkiye dikkatleri üzerine çekti. Daha sonrasında Otokar, BMC, Nurol Makine gibi özellikle kara araçları konusundaki şirketlerinde adını duyurmasıyla rakamlar artmaya başladı.
Bunun yanında yan sanayi üretimlerini de yapan Türkiye bu ürünleri yurtdışına satmasıyla birlikte ciddi oranda dövizi de ülke içerisine getiriyor. 2022 yılında 4,4 milyar dolar seviyesindeki ihracat değeri 2023 yılının Kasım ayında ise yüzde 10’luk artışla toplamda 4,8 milyar dolara ulaştı.
Türkiye yapmış olduğu atılımlarla birlikte geçen yıla kıyasla ihracat değerini hem yüzde 10 oranında arttırdı hem de bu değere 2023 yılının 11. ayında yani yıl bitmeden ulaşmış oldu. Konuyla ilgili olarak 170 ülkeye ihracat yapan Türkiye toplamda 230 farklı savunma sanayi ürünün satışını gerçekleştiriyor.
2023 yılının son sürprizi olaraksa MMU KAAN beklenirken ilk uçuşun ardından seri üretime geçecek olan 5. nesil yerli ve milli savaş uçağı için sipariş süreci başlayacak. İlk alıcılar Türk Hava Kuvvetleri olurken devamında farklı ülkelere de ihracat yapılacağı biliniyor. Bunun yanı sıra HürJet için de üretim ve ihracat süreçleri devam ediyor.
Halka faydası ney herşey uçmuş gitmiş millet zar zor geçiniyor
ağzımızın suyu akarak baktığımız ülkeler bunun faydasını gördüğü için o haldeler, bizde de yeterince katma değeri yüksek ürünler ihraç edilidiğinde bizde aynı konuma geleceğiz.
İthalat durumu nedir? İhracat tek başına bir anlam ifade etmez.
“Kotil, KAAN’ın yerlilik oranına ilişkin yaptığı açıklamada sadece 3 parçasını yurtdışından aldıklarını, motorunu da yerli olarak üreteceklerini, bunun için 2 yıldır çalıştıklarını ve 2028’de KAAN’a yerli motoru takacaklarını dile getirdi.”
Kaynak: kime sorsan söyler. google’la
Oran olarak yok oda açıklanır illaki ama bence böyle bir uçak üretiyor olmaya sevinmek lazım.