Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), geleceği oldukça parlak olan grafen ile ilgili önemli bir gelişmeye imza attı. İşte sayısız uygulama alanı ve güç sunan grafenle ilgili son gelişme.
3 boyutlu grafen çelikten 10 kat güçlü!
MIT tarafından gerçekleştirilen yeni bir deneyde, kompozitin sadece düz bir tabakadan daha fazla olduğunda neler olabileceğini göstermek için, çelikten yüzde 5 daha yoğun ve metalden 10 kat güçlü grafen materyali kullanılmış.
Yüksek oranda hatasız bir bilgisayar modellemesi ile deneye başlayan bilim insanları, 3 boyutlu olarak basılmış çift atomlu küpleri, materyalin süngere benzer yapısını sunmak ve sıkıştırma testlerinde nesne olarak kullanmak için hazırlamış.
Süngere benzer modelin gözenekli yapısı, daha fazla yüzey alanı olduğu anlamına gelirken, daha fazla yüzey alanı ise daha düşük ağırlıklarda daha yüksek dayanıklılık anlamına geliyor. Farklı küplerin ise beklenmeyen farklı tepkiler vermesi dikkat çekiyor. Daha kalın duvarlara ve kıvrımlara sahip model, daha fazla basınç uygulandığında daha az kararlı gözüküyor ve daha ince yapıda olana kıyasla patlıyor. Daha ince küp neredeyse kontrollü bir şekilde parçalanırken, şeklini neredeyse son ana kadar korumayı başarabiliyor.
Bilim insanları bunun sebebi olarak daha ince duvarların yapının kademeli olarak deforme olmasını sağladığını, kalın olanın ise deformasyon enerjisini depoladığını ve daha sonra bunu serbest bıraktığını belirtiyor. Böylece kullanılan materyallerin çokluğunun değil, şekillerinin dayanıklılık sağladığı ve geometrinin dominant bir faktör olduğu öne çıkartılmış durumda.
Potansiyel bir kullanım örneği olarak, polimer ve metal parçacıklarının grafen ile kaplanması durumunda ve sonrasında temel materyallerin ısı ile basınç işlemiyle çıkartılması sayesinde grafen aşırı hafif ve süper güçlü bir yapıya dönüştürülebileceği veriliyor. Böyle bir uygulamanın beton köprüler, su filtreleme sistemleri veya kimyasal işlemler için kullanılabileceğinin altı çiziliyor.
#video_13802#
:: Grafenin gelecekteki kullanım alanları hakkında ne düşünüyorsunuz?
3-boyutlu grafen doğru bir tabir değil. Hikmeti 2-boyutlu olmasından kaynaklanan bu malzeme bir 3-boyutlu yazıcı ile basılan bir cismi katkılanmış. Ayrıca sadece grafen değil, basılı malzemenin geometrisi de bu fiziksel değerlere ulaşmada büyük rol oynuyor.
MIT ye haber veriyorum hemen hataya düzeltsinler
Telefon kabı olarak kullanılabilir.
Otomobillerde kullansalar haberlerde trafik kazasında x kişi hayatını kaybetti lafını duymayız
Metalden dayanklı bir şeyi metal ile ezmek
Çelikten %5 daha yoğun yerine çeliğin %5'i yoğunluğa sahip denilebilir videoda o şekilde belirtilmiş.
Yine eksik bilgilerle dolu, abartılmış bir 3d baskı haberi.
yine her sayfaya canlı yayın koyuyonuz ne kadar saçma bak 2 oldu bu
Cok sasirdim. Agzim falan acik kaldi.
"metalden 10 kat güçlü" ne demek? hangi metalden? bakır da metal titanyum da.