Özellikle 2012 yılı 3 boyutlu yazıcıların son kullanıcıya ulaşması konusunda birçok önemli adımın atıldığı bir yıl oldu. Form 1 ve 3Doodler gibi Kickstarter projelerine olan ilgi son kullanıcıların 3D yazıcılara ne kadar önem verdiğininde göstergesi oldu.
Haberimize konu olan 4D yazıcı kavramı ise alışılmış kavrama göre biraz farklı. MIT‘den Skylar Tibbits‘in TED 2013 konuşmasında kullandığı bu kavramda dördüncü boyut olarak “Zaman” belirlenmiş. Çünkü Skylar Tibbits ve ekibinin yaptığı araştırmalarda yazdırılan ürünler bir süre sonra şekil değiştiriyor. Özelleştirilmiş 3D yazıcılar sayesinde çok katmanlı olarak yazdırılan ürünlerin daha sonra suyla temas ettiğinde suyu bir tür enerji kaynağı olarak kullanıp şekil değiştirdiğini belirten Tibbits, ayrıca bu teknik ile üretilen ürünlerin enerji kaynağı olarak ısı, titreşim ve sesi de kullanabileceğini söylüyor.
#video_8286#
Hiç şüphesiz ki Tibbits ve Assembly Lab‘ın yaptığı çalışmalar önümüzdeki yıllarda günlük yaşamımızda kullanabileceğimiz seviyeye gelirse, IKEA’dan alınan mobilyaları kurmakla uğraşmaktan kurtulmak gibi basit alanlardan çok daha karmaşık alanlara kadar birçok alanda yaşamımızı kolaylaştıracaktır. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
:: 4D Yazıcı teknolojisini nasıl buldunuz?
IKEA’dan aldığımız koltuk takımına çığlık atıp kendi kendine montajlanıp kurulsun yani.
teknoloji nereye gidiyor böyle…
IKEA’dan aldığımız gardrobu nasıl bir sulu ortamda bekletmemiz gerekecek?
ikea dan aldığınız eşyayı ıslatın o kendi kurulur sayın ziyaretçiler.
4D çıksın ışınlanma da gerçekleşir…
“IKEA’dan aldığımız gardrobu nasıl bir sulu ortamda bekletmemiz gerekecek?” sevgili ziyaretçi oha lan bu haberden bunu anladın ya ne diyim…
Bir zamanlar akıllı metal diye bir şey çıkmıştı, hatırlayan olacaktır, Beyond 2000 diye bir programda… Bunun ondan pek bir farkı yok. Herhalde tek farkı, ürünün yazıcı ile üretilmesi olacaktır. Ek olarak belki bir de daha ucuz olacaktır 😉