Google, çevresel hedeflerine ulaşmak için, karbon yakalama teknolojisinde büyük potansiyele sahip Holocene şirketiyle bir anlaşma imzaladı. Bu ortaklık sayesinde Google, CO2 emisyonlarını daha düşük maliyetle yakalamayı planlıyor. Holocene, karbon yakalama maliyetlerini ciddi oranda düşürebileceğinin sözünü verdi. Hatta, ton başına 100 dolara kadar indireceğini belirtti. Her ne kadar pahalı gibi görünse de, ton başına ortalama 600 dolar olduğu düşünüldüğünde bu maliyetler oldukça uygun. Ayrıca, temiz bir çevre için şirketler bu maliyetleri karşılamak zorunda kalıyor.
Google ve Holocene’den tarihi anlaşma: Karbon yakalama maliyeti ton başına 100 dolara kadar inecek
Google’ın karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine ulaşma konusunda zorluklar yaşadığı bilinen bir gerçek. 2023 yılında şirketin 14,3 milyon ton CO2 salınımı yaptığı bildirildi. Zira bu artış, özellikle veri merkezlerinin enerji tüketiminden kaynaklanıyor. Google, karbon emisyonlarını 2030’a kadar yarıya indirmeyi planlasa da bu hedefe ulaşmak için daha çok çaba harcaması gerek.
Holocene’nin sunduğu teknoloji, mevcut Direct Air Capture (DAC) sistemlerinden çok daha verimli. Şirketin CEO’su Anca Timofte, geliştirdikleri kimyasal süreçle daha hızlı ve düşük maliyetle karbon yakalayabildiklerini belirtti. Öyle ki bu teknoloji, atmosferdeki CO2’yi sıvıya emip ardından katı hale dönüştürerek depoluyor.
İnşaata başlandı! Yılda 100 bin ton karbondioksit emecek!
Holocene, ilk etapta yıllık 100 bin ton CO2 yakalamayı planlıyor. Ki bu hedefe ulaşmak için Google, şirkete 10 milyon dolar yatırım yaptı bile. Holocene’nin küçük bir pilot tesisi şu an ABD’deki Tennessee, Knoxville’de aktif ve yılda 10 ton CO2 yakalıyor.
Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.