Google, yapay zeka alanında yaptığı çalışmaların alanını genişletmeye devam ediyor. Şirketin, meydana getirdiği yeni uygulama, 4 nota ile sağlanan kendi 90 saniyelik piyano kompozisyonunu üretti.
Google Magenta şarkı besteleyebilecek
Google’ın Magenta adlı yapay zeka algoritma programı, müzik alanındaki bir ilki gerçekleştirerek, bir makine tarafından bestelenen ilk kompozisyonu meydana getirdi.
Araştırmacı Douglas Eck’in ilgili blog yazısında yapay zekaların, Magenta Programı tarafından atılan ilk adımın ardından, müzik alanında ve çeşitli sanat dallarında çeşitli amaçlarda kullanılabileceği ifade edildi.
Yapay zekaların sanat dalları konusunda sahip olacağı en büyük hedef ise, mevcut yapıtlardan daha yaratıcı, insan duygularına daha çok hitap eden eserler yaratmak olacak.
Newsy’de yer alan habere göre, sanat alanına yapay zekanın etkisi hakkında ikiye bölünen iki taraf olsa da, teknoloji yakın bir tarihte 90 saniyelik bir kompozisyondan daha fazlasını meydana getirecek.
Sanatseverlerin kaygısı ise, Magenta’nın sahip olduğu algoritmalar ile, ticari alanda insanın gerek sübliminal gerekse de doğrudan iletilerle manipüle olma sürecini başlatabileceği yönünde.
Sanatta yapay zekanın kullanılması görüşünü savunanlar ise, mevcut yaratıcı olmayan eserlerden daha yaratıcı ve insan ruhuna daha çok hitap eden eserlerin yaratılacağı düşüncesinde.
Yapay zekanın müzikte nasıl bir kullanım alanına sahip olacağı şu anki süreçte henüz bilinmez; fakat yapay zekanın yalnızca robotik teknoloji gelişimleri ile kalmayıp, sosyal hayatın birçok dalına halihazırda sıçramış olduğunu belirtebiliriz.
hmm ok
İlk değil yalan
Abi hala şu yapay zeka işini anlayamıyorum. Nasıl olurda benim yazdığım program düşünerek kendisi bir program yazar ? Eğer binlerce olasılık karşısında vereceği tepkilerin yazıldığı devasa bir if-else merdiveni ise buna yapay zeka denir mi ? Bilgisayar nasıl düşünür ?
Video yok mu ?
Haklısın
Video vs olsa bakardık, ama yinede yapay zeka güzel gelişiyor
Matlab giriyor bu konuda. İf/else sadece bir şartın doğru olup olmadığını karşılaştırır. Matlab ise 1 ile 0 arasında milyonlarca olasılığı değerlendirir. İnsanlar ilk doğduğunda neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmezler. Aslında biz de elimizi ateşe tutmayacağımızı bir program gibi biliyoruz. Depolayabilen her aygıt yapay zekayı çalıştırabilir.