Apple-FBI arasındaki San Bernardino, BlackBerry ile Kanada Polisi arasındaki izlenme iddiaları derken, teknoloji firmaları ile hükümetlerin kullanıcı gizliliği konusunda uyuşmazlıkları artmaya devam ediyor.
Bu kez teknoloji sektörünün en önemli şirketlerinden biri olan Microsoft, hükümetle davalık durumunda.
ABD Adalet Bakanlığı, 2014 yılında bir kullanıcının Hotmail hesabına bakmak için Microsoft’tan izin istedi. Fakat firma yargıç aracılığıyla gelen bu isteği, şirket politikalarına sığınarak reddetti.
Şimdiki süreçte ise şirket, kullanıcılarının özel hesaplarına ve internet alanlarına gerekli görülen durumlarda giriş izni veren yasaya karşı ABD Hükümeti’ne dava açtı.
Hükümetin kullanıcıların özel verilerine izinsiz erişmesinin, ABD Anayasası ile güvence altında bulunduğu ifade eden şirket, hükümetin söz konusu uygulamalarının anayasayı ihlal ettiği görüşünü savunuyor.
Nitekim ABD’de her eyaletin kendine has yasası olsa da, tümünün tabi oldukları ABD Anayasası özel mülkler hakkında arama ya da el koyma kararı olan vatandaşların bu konuda uyarılması gerektiğine ilişkin maddeleri barındırıyor.
Kanunlar İnternet içerisinde geçerli değil mi?
İnsanların özel mülkleri, malları hakkında bilgilerinin yalnızca kağıtlarla saklı tutulmasının yanlış olduğunu ifade eden Microsoft, internet üzerindeki Cloud çözümlerinin de Anayasa’da belirlenen hükümlere bağlı olduğunu dile getirdi.
Hükümetlerin, dijital alandaki veriler konusunda Anayasa’nın bu hükümlerindeki hassasiyeti uygulamadığını belirten Microsoft, kağıttan dijitale kaymanın gerçekleştiği bir ortamda, dijital alandaki kullanıcılarının da bilgilerinin hiçbir merci tarafından el konulmaması gerektiğini vurguladı.
Hükümet Microsoft’a kaç kere başvurdu?
Microsoft, geçen 18 ay içerisinde Hükümet yetkililerin, kullanıcıların özel hesaplarına erişmek için 5 bin 624 başvuruda bulunduğunu söyledi. Bu başvuruların birçoğunun şirketin geri çevirmemesi adına mahkeme kararıyla gerçekleştiği ise altı çizilen başka bir husus konumunda.
Microsoft Genel Müdürü ve Baş Avukatı Brad Smith konuyla ilgili olarak Blogunda yaptığı Reuters’da yer alan açıklamada, ABD Hükümeti’ne dava açma kararının kendileri açısından zor bir süreci içerdiğini ifade ediyor.
Smith, ABD Hükümeti’nin gerekli durumlar haricinde kullanıcı bilgilerinin izinsiz olarak erişilmemesi gerektiğini; fakat ABD Hükümeti’nin kullanıcı bilgisi olmaksızın bilgileri teknoloji firmalarından çokça elde etmeye başlamasının önüne geçmek için bu tip bir dava açtıklarını sözlerine ekledi.
Teknoloji firmalarının kullanıcı gizlilikleri ve kendi şirket politikalarını gözeterek, hükümetler karşısında bir tavır almaları hukuki açıdan bir hak olarak gözüküyor. Lakin temel yaşama hakkının dahi hiçe sayılabildiği bir dönemde, diğer boyutta gelişen olayların önüne geçmek çokta kolay olmasa gerek.
:: Hükümetlerin teknoloji firmaları aracılığıyla kullanıcıların haberi olmadan özel bilgilere erişmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
Giden hükümeti günah keçisi yapma kendini aklama biz dürüstüz deme çabaları vol.1
kazanır inşallah
Sende hotmai, hesabı alma. Başka ülkelerden al. Amerikalilarinsagladigi email leri kullanma. Birçok firmasının kuruluşları bu tip email leri sağlıyor. Mesela Amerika'nın yandex te hiç bir etkisi yoktur..
apple -fbı farkına dönecek anlaşılan….
yaw hehe donumuzun rengine kadar fbi cia nın elinde del sanki danışıklı reklam balonu yersen
Son cümlede "çokta"nın doğrusu," çok da" olmalı.
Kullanacaksan kendi verilerini oluştur onları kullan. Benim bilgilerim neden FBI elimde olsun ki çok saçma ve sinir bozucu. Microsoft'un ve Apple'ın bu kararlılığı çok haklı.
Tr de olsa hemen el konurdu microsofta…
Helal olsun microsofta