Xiaomi ilk halka arz öncesinde akıllı telefonlarının 2018 yılı ilk çeyrek performansını duyurmuş durumda. Öte yandan, Xiaomi satışları oldukça yüksek olsa da şirket hala bu satışları kara dönüştürebilmiş değil.
Xiaomi satışları yüzde 88 büyüdü!
Uygun fiyata güçlü özellikler sunmasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Xiaomi tarafından net sevkiyat rakamları açıklanmış değil. Şirketin bu yılın ilk 3 ayında gerçekleştirdiği büyüme oranının yüzde 88 olması ise akılları baştan alıyor.
Xiaomi açıklamasa da Counterpoint Research adlı araştırma şirketi, ilk çeyrekte 28.1 milyon sevkiyat gerçekleştirildiğini ve şirketin küresel pazar payını yüzde 8 oranına yükselttiğini tahmin ediyor. Akıllı telefonlardaki kar oranının oldukça düşük olduğunu da hatırlatmamız gerek. Xiaomi’nin çeşitli diğer birimleri ile birlikte toplamda 5.3 milyar gelir elde ettiği paylaşılıyor.
Şirketin akıllı telefon pazarındaki büyümesinin aksine, akıllı telefonların şirkete olan katkısının oldukça düşük olması se dikkat çekiyor. Mobil satışları ilk çeyrekteki gelirlerin sadece yüzde 67.5’ini oluşturuyor. Bu rakam 2017 yılında ise yüzde 70’lerdeydi. Şirketin çevrimiçi servisleri ve akıllı ev ürünleri ise tüm gelirlerin yaklaşık yüzde 32’sini oluşturuyor. Bunlar ise 2017 yılında yüzde 29 oranındaydı.
Xiaomi halka arz ile akıllı telefonlara ciddi anlamda odaklanıp hem Avrupa hem de Güneydoğu Asya pazarına girip markasını güçlendirmek hedefinde. Şirket, toplanan paranın yüzde 40’ını bu amaçla kullanmak istiyor. Şirketin ABD planları ise belirsiz. Daha önce Xiaomi, pazarda güçlü bir şekilde varlık göstermek için mobil operatörlerle çalışacağını ifade etmişti. Şirketin ülkemize ise şu an için Gearbest TR üzerinden girmesi bekleniyor.
Şirketin son amiral gemisi modeli Xiaomi Mi 8 ise büyük ilgi görmeyi başardı. Mi 8 hediyemizi kazanmak için yarışmamıza katılmayı unutmayın.
Gençler; kar oranı neden düşük olsun? Bir amiral gemisinin saklanan maliyeti ancak 35 Dolar’dır. Satış fiyatı nedir? 1000 Dolar. 1000/35=28.5. Böyle kar nerede var? Ne zannettiniz? Küçük bir cihazın maliyetinin duvar gibi bir smart tv ile aynı olduğunu mu? :)…
Büyük kar ettikleri doğru ama xiaomi’nin 1000$lık bir amiral gemisi yok malum.
Maliyet 35 dolar mı ?? Komik gerçekten :)))
Kardesim o sadece telefonun icindeki bilesenlerin maliyeti. 1000$ ın icinde ar-ge, operasyon, lojistik, yonetim giderleri, uretimde calisan is gucu gibi faktorlerde var. Bu her firma icin gecerli. Bu kadar sığ dusunceli olmayin.
Siz nereye yazdığınızın farkındasınız değilmi burası teknoloji sitesi burada kıymet büyüdükçe değil küçüldükçe artar kıymeti büyüklükle doğru orantılı sanıyorsanız başka sitelere bakın en iyisi. El kadar bir cihaza koca televizyonunkinden daha iyi bir işlemci vb. takıyorlarsa bırakında daha kıymetli olsun.
tüm karı aracı şirketler götürüyo 😀
Disbürütör ne zaman gelecek yani telefon pazarı neden yok
1 milyar dolar zarar açıklamışlar çok garip. Aslında xiaomi gibi birçok çinli firmanın aşırı şişirildiğini pohpohlandığını düşünüyorum. Zira baktığımda telefon adına kendi ürettikleri bir şey yok. Xiaomi ekranı samsung amoled’den lensi sony’i exmor’dan işlemciyi qualcomm’dan alıyor. Ee bu adamlar neyini üretiyor bu telefonun. Bana sorarsanız inovasyon sıfır.
Geleceğin bir numarası xiaomidir kim ne derse desin, adamların kullandıkları işlemcilerin rakibi yok, 1800 liralık xiaomi hız olarak 2.600 liralık p20lite modelini grafik performansında tokatlıyorsa olay bitmiştir.