Araştırmacılar, bakterilerle çalışan kağıt pil geliştirdi. Kağıt pil özellikle elektrik enerjisine ulaşmanın zor olduğu bölgelerde kullanılacak.
Kağıt pil bakterilerle çalışıyor
Teknoloji çok hızlı bir şekilde gelişiyor olsa da bugün dünyanın birçok bölgesinde elektrik enerjisine ulaşılamıyor. New York Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, bu soruna çözüm olması amacıyla bakterilerle çalışan bir pil geliştirdi. Kağıt bazlı pil, yoksul ülkelerde enerji ihtiyacını kısmen de olsa karşılayabiliyor.
4D baskı ile seramik üretildi!
3D baskıda yaşanan gelişmeler, 4D baskı sektörünün de gelişmesine neden oldu. Araştırmacılar, 4D baskı ile seramik üretmeyi başardı.
4D baskı ile seramik üretildi!
3D baskıda yaşanan gelişmeler, 4D baskı sektörünün de gelişmesine neden oldu. Araştırmacılar, 4D baskı ile seramik üretmeyi başardı.Pilin yapımı için öncelikle metal ve diğer malzemeler ile tabakalar halinde basma işlemi gerçekleştirildi. Daha sonra elektronlarını hücre dışına aktarabilen Exoelectrojenler dondurup, kurutularak kağıt üzerine yerleştirildi. Pilin son halinin su veya tükürük ile etkileşimi sonrasında bakteriler etkin hale geliyor.
Temas sonrası etkin hale gelen bakteriler, elektronları serbest bırakarak pilin çalışmasını sağlıyor. Böylelikle üretilen enerji aydınlatma için bir ışık yayan diyodun veya düşük güç harcayan bir elektronik cihazın çalıştırılmasında kullanılabiliyor.
Araştırmacılar, tek kullanımlık olan bu pillerin raf ömrünün 4 ay olduğunu belirtiyor. Araştımanın baş yazarlarından Choi, bu pillerin pratik uygulamalarda kullanılabilmesi için performansının 1000 kat artırılması gerektiğini söylüyor. Daha fazla kağıt pilin istiflenmesi ile pratik uygulamalarda kullanımı mümkün hale gelebilir.
Patent başvurusu yapılan kağıt pilin, önümüzdeki yıllarda ticarileşmesi hedefleniyor.
Bakarsin mobilde’de kullanilir.
Guzel haber
Bu seferde pil için agaçlar kesilecek 🙁