İnsanoğlu, bilgi düzeyini son yüzyılda gerçekleştirilen keşifler ve bilimsel gelişmeler ışığında daha da yukarılara taşıyor. Öyle ki günümüzde mevcut bilginin kendini katlaması bırakın yılları, günlerle ifade ediliyor. İçerisinde bulunduğumuz çağın şekillenmesinde ise hiç şüphesiz bilgisayarların ve yapay zeka sistemlerinin büyük payı mevcut.
CBInsights‘ın son raporuna göre teknoloji şirketleri, artan bir iştahla yapay zekayı sağlık sektörünün gelişmesinde ve hasta tedavilerinde kullanmaya devam ediyor. Üstelik bu teknoloji şirketleri içerisinde piyasanın baş aktörleri sayılan Google, Apple gibi firmalar da mevcut.
Yapay zeka ve önündeki engeller
Örnek vermek gerekirse Google’ın DeepMind yapay zeka teknolojisi göz hastalıklarının teşhisinde etkin rol oynuyor. Elde edilen veriler bu hastalıklarla savaşmak için ilaç sektörüne de yol gösteriyor.
Google Yapay Zeka ile neler yapacak?
Google I/O 2018 etkinliği, özellikle de yapay zekanın yeni nesil teknolojilerine ev sahipliği yaptı. Peki, Google Yapay Zeka ile neler yapacak? Yapay zeka, hayatımızı nasıl şekillendirecek?
Google Yapay Zeka ile neler yapacak?
Google I/O 2018 etkinliği, özellikle de yapay zekanın yeni nesil teknolojilerine ev sahipliği yaptı. Peki, Google Yapay Zeka ile neler yapacak? Yapay zeka, hayatımızı nasıl şekillendirecek?Yapılan araştırmalardan birinde ise kanser hücrelerinin belirlenmesi amacıyla 100.000 resim hem uzmanlar hem de yapay zeka tarafından inceleniyor. Daha hızlı sonuç vermesinin yanında yapay zekanın yaklaşık yüzde 97’lik doğru teşhis oranı, uzmanları geride bırakmayı başarıyor.
Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen yapay zekanın sağlık sektöründe kullanılmasının önünde engeller de mevcut. Bunlardan biri hasta verilerinin standart bir formatta depolanmıyor oluşu. Bunun yanında tüm sağlık kurumlarının ortak bir veritabanı kullanmaması da yapay zekanın sağlık sektöründeki yumuşak karnını oluşturuyor.
Yapay zekayı bu sektörde kullanan firmalar kendi veri dosyalarını oluşturmaya çalışsalar dahi hastalarla ve araştırmalarla ilgili notların veriye dönüştürülemeyecek (resimler, el yazıları vb.) ortamlarda olması işleri zorlaştırıyor.
Bu bilgilerin ışığında siz olsaydınız, kendinizi yapay zekanın ellerine mi bırakırdınız yoksa kanlı canlı bir doktorla mı muhattap olmak isterdiniz?
Teşhis noktasında işleri hızlandırabilir ama son yorumu doktorun yapması daha verimli olur kanımca.
Kendimizi yapay zekanın eline bıraktığımız gün bittiğimiz gündür. Amaç da zaten insanlığı tamamen sisteme bağlamak ve kontrol etme. Dijitalleşme ve yapay zeka vs. de bunun dayandığı temel.