Dünyada herkese geniş bant internet sağlama amaçlı yeni bir yarış başladı. Avrupa’nın Airbus Group adlı oluşumu, Paris Havacılık Show’unda, OneWeb için 900 internet uydusu üreteceklerini duyurdular. Eskiden ortaya çıkan ancak bu günlerde Virgin Galactic tarafından yeniden ateşlenen bu yarış; 2018’e kadar bütün Dünya’yı internet sinyalleri ile kapsamayı hedefliyor.
Paris’deki bu duyuru, günümüzün Tony Stark’ı olarak adlandırılan Elon Musk’ın SpaceX roket firması ile FCC’nin birlikte hazırladıkları, deneme amaçlı 2016 da iki adet “MicroSat” internet uydusunun fırlatılması ile ilgili planın dosyalanmasının hemen ardından gerçekleşti. Bu iki adet deneme uydusu, 4000 adetlik geniş bant uydu filosunun ilk adımı olarak planlandı.
Eski iletişim uydularına baktığımızda 5-6 ton veya daha fazla ağırlıktalar ve 35.400km gibi yüksekliklerde bulunuyorlar. Dünya’dan bu kadar uzak olunca, bağlantıların gecikme süreleri çok uzuyor, internet sayfalarını yüklemek aralıklı yavaşlamalar ile gerçekleşiyor ve böyle gelişmiş bir teknoloji, fiber internetle karşılaştırıldığında oldukça kötü kalıyor.
Bir sonraki uzay devrimi, küçük uydular
Uzay firmaları da Dünya’ya daha yakın ve küçük uydularla bu gecikme ve yavaşlama sorunlarının önüne geçmek istiyorlar. Ancak bu yarışta sadece buradaki adı geçen firmalar yok. Örneğin Google ve Fidelity firmaları birlikte SpaceX firmasına 1 milyar $ yardımda bulundular. Ayrıca Microsoft kurucularından Paul Allen da SpaceX firmasına para yatıranlardan.
:: Sizce bu yarış gerçekten bir sonraki uzay devrimi olabilir mi?
Inþallah baþarýlý olurlar da AK Kotalý, her isteyenin canýnýn istediðinde internetin fiþini çekebildiði, canýný sýkan bir haber çýktýðýnda youtube twitter ne varsa kapatabildiði, bulut/4G gibi teknolojilerden yoksun kaldýðýmýz, ADSL nin 1 firmanýn tekeline býrakýldýðý ortam son bulur…
Havada bulut, interneti unut 🙂
güzel
internet ietişiminin ellerinde olması çok tehikeli olur.
Ben Eskiþehir de yaþýyorum ve internet saðlayacýmdan hiç memnun deðilim süper haber bu +++
bu yabancı firmalar çok iyi olur ülkemizde. Yoksa bu gidişle büyük bir kısmının yabancılara satılan t.telekom sonsuza kadar kullanacak bizi. T.telekom da kime satıldıysa böyle arkadaş nasıl geçiyorlar ırzımıza…
Bütün verilerimizi okuyabilirler , bunu ttnet de yapabilir sıkıntıya girmeyin. Tek sorun adam akıllı kaliteli %100 Türk firması olmaması..
Bunu yıllar once motorola telefon haberlerlesmesı ıcın dusundu lakın cep telefonu /GSM teknolojısı cıkınca adamlar battı, umarım basarırlar