Geçtiğimiz 60 yıl boyunca uzay lansmanları oldukça rutin hale geldi. İlk aşamada tutuşma başlıyor, roket yavaş ama büyük bir ihtişamla kalkıyor, mavilikte kaybolarak ilerliyor. Demonstrator 3 roketine entegre edilecek olan aerospike motoru, inceliği ve tasarımıyla eşsiz özellikte.
Demonstrator 3 roketine entegre edilecek
Dünyanın ilk operasyonel Tek Kademeli-Yörünge (SSTO) uydu başlatıcısı için tasarlanan motorunun imalatı toplamda 60 gün sürdü. ACRA’nın açıklamasına göre yeni test motoru RP-1 ile karıştırılmış yüzde 70 hidrojen peroksit mono-propilen kullanılıyor. Deniz seviyesinde ise 4.2 tonluk itme kuvveti bulunmakta.
Düşük enerjili bir itici kullanıyor olmasına rağmen aerospike’in artan verimliliği ve özel hafif kompozit itici tankı Demonstrator 3 roketini uzaya ulaştıracak hale getirecek.
Motor, Demonstrator 3 roketine entegre edilmeden önce uçuşa hazır olduğuna yönelik rapor almak için bir dizi temel teste tabi tutulacak. Ardından son olarak New Mexico’da 120 km’lik bir test ile işlemler tamamlanacak.
Testlerin nihai hedefi, önümüzdeki yıl NASA’nın Wallops Uçuş Tesisinden ilk uçuşunu yapmayı planladığı Haas 2CA SSTO roketi için pratik bir çalışma motoru geliştirmek olacak. Haas 2CA, lansmanı başına öngörülen 1 milyon dolar maliyetle küçük uydular pazarını hedef alıyor.
:: ARCA’nın aerospike motoru hakkında ne düşünüyorsunuz?
ben anlamadım tam olarak
fgnfhn
Devrim yaratan noktası nere? Anlatsaydin badi yaptığın haberi ben….
Traş makinesi sandım.
Bişeyleri yakmadan havalanabilirse işte o zaman devrim olur.