Geçtiğimiz 60 yıl boyunca uzay lansmanları oldukça rutin hale geldi. İlk aşamada tutuşma başlıyor, roket yavaş ama büyük bir ihtişamla kalkıyor, mavilikte kaybolarak ilerliyor. Demonstrator 3 roketine entegre edilecek olan aerospike motoru, inceliği ve tasarımıyla eşsiz özellikte.

Asteroitlerin muhteşem dansı!

Demonstrator 3 roketine entegre edilecek

Dünyanın ilk operasyonel Tek Kademeli-Yörünge (SSTO) uydu başlatıcısı için tasarlanan motorunun imalatı toplamda 60 gün sürdü. ACRA’nın açıklamasına göre yeni test motoru RP-1 ile karıştırılmış yüzde 70 hidrojen peroksit mono-propilen kullanılıyor. Deniz seviyesinde ise 4.2 tonluk itme kuvveti bulunmakta.

Düşük enerjili bir itici kullanıyor olmasına rağmen aerospike’in artan verimliliği ve özel hafif kompozit itici tankı Demonstrator 3 roketini uzaya ulaştıracak hale getirecek.

Motor, Demonstrator 3 roketine entegre edilmeden önce uçuşa hazır olduğuna yönelik rapor almak için bir dizi temel teste tabi tutulacak. Ardından son olarak New Mexico’da 120 km’lik bir test ile işlemler tamamlanacak.

17-09/23/uzay-motoru-shiftdelete.jpg

Testlerin nihai hedefi, önümüzdeki yıl NASA’nın Wallops Uçuş Tesisinden ilk uçuşunu yapmayı planladığı Haas 2CA SSTO roketi için pratik bir çalışma motoru geliştirmek olacak. Haas 2CA, lansmanı başına öngörülen 1 milyon dolar maliyetle küçük uydular pazarını hedef alıyor.

:: ARCA’nın aerospike motoru hakkında ne düşünüyorsunuz?