9 Eylül tarihinden sonra resmileşen torba yasada karşımıza çıkan maddelerden bir kaçı, Türkiye’deki internet dünyasını oldukça yakından ilgilendiriyordu. TİB yani Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı‘na oldukça geniş yetkiler veren yasa, TİB’e istediği siteyi, istediği an kapatabilmesi ve mahkeme kararı olmadan kullanıcıların girdiği siteleri ve sitelerde yaptıklarını kaydedebilme hakkı tanınıyordu.
Geçtiğimiz haftalarda CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruyu değerlendiren mahkeme, Torba Yasadaki ilgili maddelerin anayasaya aykırı olduğunu, bu yüzden yürtümeyi durdurma kararı aldığını açıklamıştı. Yani TİB’e tanınan bu geniş haklar, şimdilik kaldırılmış oldu.
Peki şimdi ne olacak?
Eylül ayında torba yasadan önceki duruma dönen TİB, bir karar almadan önce yine mahkeme kararını beklemek zorunda. Ayrıca mahkeme izni olmadan, internet kullanıcılarının bilgilerini kaydedemeyecek ve fişleme yapamayacak.
Ulaştırma Bakanı tepkili
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Anayasa Mahkemesi tarafından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ilişkin verilen karara yönelik açıklama yaptı.
Trafik bilgilerinin mahkeme kararı dışında hiç kimseye verilmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Elvan, “Burada amaç hakim kararlarına zamanında cevap verebilmektir. İptal internete ilişkin adli soruşturmaları olumsuz etkileyebilir.” dedi.
Avrupa’da da internet trafik bilgileri belli bir süre tutulduğunun ifade eden Elvan, “AYM hangi gerekçelerle bu maddeyi iptal etti? Düzenlemeler anayasaya uygun olarak yapılmıştır.” dedi.
TİB için tanımlanan ve iptal edilen haklar nelerdi? Hatırlayalım
Buradaki haberimizde detaylı olarak görebilirsiniz. Fakat biraz daha hatırlamakta fayda var.
İnternette trafik bilgisi, “hangi kullanıcının hangi adresi ziyaret ettiği ve ne kadar süreyle o adreste kaldığı” bilgilerini içeriyor. Sitenin içeriği ise, trafik bilgisi kapsamında değerlendirilmiyor ve saklanmıyor. Şubat ayında yapılan yasal düzenlemeyle, internet kullanıcılarının trafik bilgilerinin 6 aydan 2 yıla kadar erişim sağlayıcıları tarafından saklanması zorunluluğu getirilmişti.
Buna göre trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde, TİB tarafından erişim sağlayıcıdan alınacak ve mahkemeye sunulacaktı.
Yapılan bir diğer değişiklikle de, TİB Başkanı’nın talimatıyla internette resen erişim engelleme yapılacak hallere, “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi” durumları da eklendi.
Buna göre söz konusu nedenlerden bir ya da bir kaçına bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, internette erişimin engellenmesi TİB Başkanı’nın talimatı üzerine, TİB tarafından yapılacak.
Böyle bir durumda erişim sağlayıcı engelleme kararını 4 saat içinde yerine getirecek. Tabi artık bu hükümler için -ti eki kullanmamız gerekiyor. Çünkü yasa iptal edildi.
Ortaçaðda mý yaþýyoruz ki milyonlarca kiþinin haklarý iki tane dalkavuðun eline sorgusuz sualsiz býrakýlacak, beklesinler mahkeme kararýný adam gibi. Alo Babacýðým hattýndan bi farký kalmamýþtý zaten, TiB de tanýdýðý olan veya azcýk hükümet yanlýsý nüfuzu olan tipler "aman tadýmýz kaçmasýn ali rýza bey" moduna girip bi telefonla site kapattýrýyordu var mý böyle bi olay.
Kesinlikle aym nin kararı doğru, ayrıca tibe sınavsız aylık 10 bin tl maaşla 75 kişi alınmış,bizim paralarımız vergilerimiz ona buna veriliyor bize geri dönüşü yok, bunlar herşeyde oldukları gibi çok TİBikler
Yine bi yolunu bulup o yasayý geçirirler ki. Hukuk tanýmayan bir ülke yönetimi var sonuçta nasýl isterlerse öyle yapýyorlar bir þekilde.
AYM iptal etse ne olur, şu zamanda artık hak hukuk rafa kalktı.
iyi ki anaysa mahkemesi var tek güvencemiz.
aym şakirtler illegal dinleme yapılırken kendine yapılan başvuruları neden cevapsız bıraktı?
Anayasa mahkemesini can-ý gönülden kutluyorum. Az da olsa ülkenin geleceði bakýmýndan bir umut olarak iþlerini yapýyorlar. Demokrasiyi bir amaç deðil araç olarak gören karanlýk zihniyetin karþýsýnda iyi kötü durabilen yegane kurum.
oldu olacak bilgisayarlarımızı onların ağlarına bağlıyalım ne istiyolarsa yapsınlar .adımıza da tweet atıp gönderi paylaşsınlar
mahkeme kararlarını uygulamamanın sakıncası yoktur diye kanun çıkartıp çıkarttığı kanun AYMden dönen hükümetten AYM kararları hükümsüzdür diye kanun çıkartmasını bekliyorum.
Haktan hukuktan anlamayan, yasa, konun nedir bilmeyen insanlar mı verecekti hangi sitenin hukuki hangisinin hukuk dışı olduğunu
Demokratik acilim yapıyoruz diye anahaberlerde gövde gisterilirken maalesef internette dunyasında hic demokratik kararlar alınmıyor. Adate ülkeyi bir hapishane gibi yapıp her veriyi görülmüştür saklanmıştır ibaresi vurarak , ülke menfaatleri degil hükumet menfaatleri gereği kullanılacak hale getiriyorlar. Baska bir deyişle devlete karşı olanla degil kendilerine karşı olanlara yönelik alınan çıkartılan yasalar olarak algılanıyor
yahu neyin peşindesiniz adamlar amerikada facebook youtube google istedikleri kişinin geçmişine bakıyor, senin ülken bu hakkı 2 saat istiyor bunumu tahammül edemiyorsunuz, biraz kendinize gelin..
AYM olmasa ülke elden gidecek yemin ediyorum
Bir hukukcu olarak zaten boyle bir seyi bekliyordum dinlemelerden sonra cikan cogu hükümler zaten aym tarafindan iptal edilecektir özellikle idari hükumler
Lütficim üzülme, doðru olaný yaptý AYM. Bu ülke de az da olsa hala kendi çýkarlarýný düþünmeyen, toplumun çýkarlarýný düþünen iyi birileri var.
AYM başkanı bugünde ülkedeki korku iklimi herkesi etkiliyor gazeteciler pes etmesin demiş, haklı aklı selim her insan olup bitenleri görüyor umarım bu gidişat düzelir, bu arada herkesin kurban bayramı mübarek olsun