Kısa süre önce, Çin tarafından gönderilen uzay araçlarının Ay’ın karanlık yüzünde 9. gündüze uyandığı açıklandı. Aradan geçen yaklaşık 7 günün ardından şimdi de bu araçların yeni bir madde keşfettiği açıklandı. Yutu-2 keşif aracı, belirtilen bölgede jel benzeri bir madde keşfetti.
Ay’ın karanlık yüzünde jel benzeri madde bulundu
Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, Chang’e-4 iniş aracı ve Yutu-2 keşif aracı bundan 1 hafta önce Ay’ın karanlık yüzünde 9. gündüze uyandı. Bu arada Ay’da gündüzün 14 Dünya gününe denk geldiğini belirtelim.
Chang’e-4 iniş aracının görevi yeryüzü görüntüsü, maddeler ve sığ yüzey yapısı ile ilgili veriler toplamak. Yutu-2 keşif aracının görevi ise belirtilen noktalarda bilimsel keşif çalışmaları yapmak.
Çin tarafından yapılan açıklamaya göre, Yutu-2 keşif aracı keşfini yaparken jel benzeri bir maddeyle karşılaştı. Büyüleyici renklere ve gizemli bir parlaklığa sahip olduğu açıklanan madde, yakın tarihli bir çarpma kraterinin dibinde bulundu. Yutu-2‘nin sürücü günlüğüne göre madde ay toprağından önemli derecede farklılıklar içeriyor.
Çin henüz bulunan maddenin resimlerini paylaşmadı. Ancak, keşif aracı tarafından bulunan çarpma kraterinin görüntüsü paylaşıldı.
space.com yaptığı değerlendirmede, maddenin bir göktaşının ayın yüzeyine çarptıktan sonra kraterde oluşan bir cam olabileceğini söyledi.
Kraterin, ay mantosunun temeli hakkında ipuçları verebilecek toryum, demir oksit ve titanyum dioksit gibi çeşitli kimyasal bileşiklerden oluştuğu düşünülüyor.
Gündüzleri 200 santigrat dereceye kadar yükselen sıcaklıklar nedeniyle araçların kısa süreli şekerlemeler yaptığını belirtelim. Buna rağmen ikili şimdiye kadar görevlerinden fazlasını yerine getirdi.
İkili Ay‘a gönderildiğinde, görevlerinin 3 Ay günü süreceği planlanmıştı.
9. Ay gününü yaşayan uzay araçları şimdiye kadar 271 metre yol kat etti ve batıya doğru ilerlemeye devam ediyor.
Hadi hayırlısı umarım bir işe yarar bu jel.
Enerjon’dur o, yeni yakıt maddesi 🙂