Son on yılın en önemli ve unutulmaz bilimsel gelişmeleri arasında yer alan bir kara deliğin ilk kez fotoğrafının çekilmesi hala etkilerini sürdürmeye devam ediyor. İnanılmaz başarılardan birisi olan fotoğraf, evrenin en korkutucu maddesi hakkında bize fikir de sağlıyor. Bu olayın en önemli etkileri arasında sayabileceğimiz şey ise kara delik kavramının bilinirliğini artırmış olması. Bu gelişme bize sonsuz evrende küçücük olduğumuzu hissettiriyor. Fotoğraf bu etkiyi yakalamışken NASA kara delik simülasyonu oluşturdu.
Çekilen ilk kara delik fotoğrafına ödül!
Geçtiğimiz aylarda içinde Türk bilim insanlarının da olduğu ekip, dünyanın ilk kara delik fotoğrafı çekilmiş ve yayınlamıştı. Şimdi ise bu fotoğraf saygın bir bilim ödülünü kazanmış bulunuyor.Kara delik fotoğrafının ilham verdiği NASA‘daki araştırmacılar, kara delik için bir simülasyon hazırladı. Jeremy Schnittman‘ın özel bir yazılım kullanarak, NASA’da bulunan Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde geliştirdiği simülasyon gerçekten çok etkileyici. Filmlerden fırlamışçasına görünen bu kara delik simülasyonu, bütün evreni içine emecek güçte duruyor.
NASA’dan kara delik simülasyonu geldi, ancak kara delik kısaca nedir?
Kara delik dediğimizde aklımıza ilk olarak, devasa güce sahip, önüne çıkan maddeyi içine çekip boşluğa gönderen bir şey canlanıyor. Kara delik tam olarak böyle tanımlanmıyor olsa bu devasa delik, yüksek çekim kuvveti ve son derece yoğun bir enerjiyi içinde barındırmasıyla ışığı bile içine çekebiliyor.
Yerçekimi ile kara deliğin içine giren gaz, toz ve diğer her şey çok hızlı bir şekilde kara deliğin etrafında inanılmaz sıcaklıklara ulaşarak dönmeye başlıyor. Dönerken bir diski andıran madde, kendine has bir tarza bürünüyor. Bu ise kara deliğin en basit anlatımı diyebiliriz. NASA görselleştirmesi ise disk olarak adlandırılan kenarları görmeyi mümkün kılıyor. Kozmik bir fenomen olan “Doppler ışınımı” ile yorumlanan bu ışık yansımaları, parlaklık seviyesine göre de değişiyor.
karadelik yuttuğu maddeyi boşluğa değil hemen ardındaki akdeliğe gönderir. bunu kum saati şekline benzetebiliriz. akdelik de paralel evrende bulunur. yani madde karadelikten yutulduğunda paralel evrene geçmiş olur.
ama moleküllerine ayrılmış bir şekilde…
👏
Işık bile bundan kaçamıyorsa biz onu nasıl görüyoruz görme eylemi böyle işler . Nesneden ışık yansır bizde onu görürüz. Galiba etrafında yanan cisimlerin ışığını görüyoruz.
Gökyüzünün temizlikçileri bunlar. Her yerin temizlikçisi var. Denizlerin köpekbalığı havanın kartalları yağmuru bulutu ı semanın karadelikleri
Gözbebeğin ne ise kara delik de odur, en basit anlama şekliyle ışık girer ama çıkamaz, eğer çıksaydı renk tayfında belirirdi. Bazı retina hastaları hariç dünyadaki herkesin ve çoğu gören canlının gözbebeği kara/siyahtır. Sen çıplak gözle gözbebeğinin içini göremezsin, ancak kenarından yansıyanı görürsün o da göz rengidir zaten.
tespit gibi tespit hocam akjseduasowdjşaspdas
karadeliğin olay ufku denen bir bölgesi var. o noktadan merkeze olan kısım evey ışığı yutuyor ve bu yüzden hiç bir şey göremeyiz. olay ufku dışında kalan kısmı görebiliyoruz ordada çekim var ama diğer kadar güçlü değil bu sebeple etrafındaki madde kalıntılarını gaz toz vs şeyleri görebiliyoruz sanıyorum. zaten karadeliği ilk keşfedenler görerek keşfetmedi. anlayamadıları bir noktanın etrafında dönen yıldızları gördüler ve merkezde çok ama çok güçlü bir çekim yaratan bir şey olmalı diye düşünerek keşfedildi .
Hacilar bildigin interstellar filminden kopyalamislar:)))
Adamlar güzel reklam yapıyor
Cübbeli biliiir.