Kahvenin hiç bilinmeyen etkileri bulunmuşken ve beklenmeyen bir alanda kullanımına denk gelinmişken, akıllara kahvenin her şeyi daha iyi yaptığı geliyor. Bildiğiniz gibi kahve günümüz insanları için vazgeçilmez bir içecek olarak tanımlanıyor. Ancak teknoloji alanında kullanılması oldukça yeni.

Farklı uzunluklara ulaşabilen şaşırtıcı robot

Farklı uzunluklara ulaşabilen şaşırtıcı robot

Colorado Boulder Üniversitesi ATLAS Enstitüsü'nden Ryo Suzuki ve Clement Zheng, farklı işler ve görevler için formunu değiştiren minik robotlar geliştirdi. Söz konusu robot fikri ise oldukça yaratıcı.

Kahve atıklarından üç boyutlu yazıcı flamenti oluşturuldu

Kahvenin kullanıldığı alanlardan birisi ise üç boyutlu yazıcı flamentleri. Üç boyutlu yazıcıların birkaç yıldır düşüşünü görüyor olsak da yine de hayat kurtarıcı oldukları söylenebilir. Birçok kişi pahalı ve maliyetli oldukları için üç boyutlu yazıcılardan uzak duruyor. Ancak flament olarak kullanılan normal PLA yerine kullanılan kahve çekirdeği yazıcının verimini oldukça artırıyor.

Üç boyutlu yazıcılarda kullanılan PLA materyali, ilaç dağıtımı, doku üretimi, gıda ambalajı ve estetik amaçlı basılan birçok ürün için tercih edilen popüler bir plastik malzeme olarak biliniyor. Ana maddesi mısır nişastasından oluşan bu ürünün biyolojik olarak parçalanabilir olduğunu ve bu noktada dayanıksız olduğunu söyleyebiliriz. Bir ürünün prototipi olacak uygulamalarda kullanıldığında PLA’dan üretilen ürünler güçsüz kalıyor ve kolayca kırılıyor. Bu nedenle daha dayanıklı ve az maliyetli bir alternatif düşünülüyordu.

kahve artıklarından üç boyutlu yazıcı flamenti

Kahve atıkları ile PLA flamentte yüzde 400 artan dayanıklılık 

Aranan alternatif ise kahve atıklarında bulundu. Washington Eyalet Üniversitesi araştırmacıları PLA’ya kahve ekleyerek oluşacak ürünün dayanıklılığını ölçtü. Ve hem verimin arttığı görüldü hem de dayanıklılığın. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar her gün iki milyar fincandan fazla kahve içiyor. Bunu değerlendiren ekip, hem kolay ulaşılabilir hem de dayanıklı kahveyi seçti.

Washington Eyalet Üniversitesindeki araştırmacılar kahve atıklarından geliştirilmiş bir PLA üretti. Üretilen bu flament ise ürünün sertliğini ve dayanıklılığını oldukça artırıyor. Örneğin yüzde 20’lik bir kahve atığı yazıcı ile basılan ürünün yüzde 400 daha dayanıklı olmasını sağlıyor. Araştırmacıların neden toprak kullanmadığı bilinmiyor ancak, kahve çekirdekleri, sonuçta daha az maliyetli olmasıyla oldukça iyi bir alternatif. Aynı zamanda atıklardan üretiliyor olması da çevreci bir rol üstlenmesini sağlıyor.