Avea‘nın başarılı geçen 2013 yılına ait değerlendirmelerini yerinde izlemek için katıldığımız basın toplantısında, görevini başarıyla yürüten Avea CEO’su Erkan Akdemir‘e okurlarımızın merak ettiği samimi sorularımızı ilettik ve aynı içtenlikle yanıt aldık.
Akıllı telefonlara taksit kısıtlaması iyi mi oldu?
Röportaj videomuzda Akdemir‘e ilettiğimiz sorular arasında şunlar var;
- Akıllı telefonlara getirilen taksit sınırlaması, dış ticaret açığına çözüm olur mu?
- Operatörler, bu kısıtlamadan fayda gören taraf mı oldular?
- Avea, bu kısıtlamaya nasıl bakıyor?
- Teknoloji mağazaları, bankalar ve esnaflarla işbirliği olabilir mi?
Dilerseniz, fazla zaman kaybetmeden yanıtları almak için sizi video ile başbaşa bırakalım;
#video_3859#
:: Siz de CEO ile aynı fikirde misiniz? Tıklayın, SDN Forum’da tartışalım.
Bi’ yandan iyi oldu sanki. Şimdi telefon taksitlerimiz hızır gibi biter.
telefona taksit bitse nolcak ya.. Dükkanın birinde adam taksitle 1800 liraya telefon kılıfı satıyor yanında galaxy s4 hediye ediyo 😀 işi çözmüşler yani uyanıklar
şu süper fırsat paketini yine 23 lira yapınlan. aveaya onun için geçtim ben geçince 25 lira yapmışlar
Paran kadar telefon alırsın olur biter
yasaklamayla hiçbişeyi çözemezsiniz!adamlar napıyo kılıfı taksitle satıyo telefonu sembolik bi rakama hediye ediyo… işin özü bir yolu kapattınız ancak birsürü yol var
sözlerinden hiç bir şey anlamadık.
lütfen yazı ile anlatınız.
adam burnundan konuşuyor.
hayret ya.!!
Askari ücretli birisi sırf taksit var diye 2bin TL lik telefon alıyor sonrada taksitlerini ödeyemiyordu. Düşünsebize gelir kaynagı 850 TL olan birinin evinde 2 adet 2 bin TL lik telefon var.
Tabikide iyi oldu. Ayagını yorganına göre uzat demişler..
Benim bu cihazımdan önce kullandığım note 2 taksiti geçen ay bitti bence hiç iyi olmadı telefon değiştirmek çok zorlaşacak ama operatörlere yaradı taksitli cihaz isteyenler onlardan alacaklar
operatörler için iyi ancak küçüf esnaf için kötü bir durum
Çok iyi oldu
Erkan beyle aynı fikirdeyiz.
Şimdi şakşakçı sözde ekonomistler damlar yok cari açık içindi onun içindi bunun içindi diye..
Tefecilikle mücdele etmek için yapılan bir şeydi ve sonuçta istendiği gibi olmamakla beraber, bilgi toplumu olmak için itici güç konumundaki bu cihazlara erişimi kısıtlamak, çok yanlış bir adım oldu.
Böyle diye diye bu hale geldik zaten.Dış borç fazla cari açık var.Avrupada bu önlemleri önceden almayan tüm ülkeler şuan büyük oranda ekonomik krizde ve şuanda halk ayaklanmış durumda Türkiye böyle bir hale gelmesin diye bu önlemler alınırken bu önlemlere gereksiz demek saçmalık abidesidir.
çoğu yerde başka bir ürünü tabi elektroik olmayan bir ürünü telefon fiyatına sayıyor taksite bölüyor . tabi sonunda patlar heralde ,tam anlamış değilim bu kanunu
Ya ne erişimi kısıtlanıyor neden bahsediyorsunuz siz paran kadar alacaksın cebin deki note 2 de seni İnternet’e sokar o bilgiye ulaştırır ne diye gidip note 3 alıyorsun. Yok bilgi toplumuy muşuz bırakın bu işleri o kadar bilgi toplumusunda her sene gidip paranın yetmediği aletlere sırf küçücük bir fark için o kadar para verip almanın aptallık olduğunu anlamadınız mı? Çok iyi oldu paranız kadar alışveriş yapın. Paran varsa alırsın yoksa almazsın olay bu kadar basit. Sen de ben de olmayan parayı harcamayacağız artık.
15 yaşındaki çocukların elinde son model telefonlar daha o aletin ne olduğunu bilmeden alıyor kullanmaya başlıyor maymun iştahlı şımarık tüketen bir şekilde büyüyorlardı son 4-5 senedir, çünkü aileler akrabalar biz görmedik çocuğum görsün mantığında bir doğum günü oluyor tabletler telefonlar biilgisayarlar yağıyor. bir laf vardır alışmış kudurmuştan beterdir derler insanları alıştırdılar tüketmeye harcamaya şimdi elbette insanlar isyan ediyor. Elin çinlisi tayvanlısı üretiyor koskoca türk milleti vestel harici bir elektroin cihaz yapamıyor hiç olmazsa iç piyasada yapmaya kalkanlar olursa belki bir işe yarar bu yasaklar. şu forumlara girip bakıyorsun turkcelin t40 telefonu için neler yazmışlar hiç olmazsa milli türk işçisi kazanıyor türk işçisi yapıyor ergen kardeşim.
bizde sıkıntı ihtiyacı olanın değil herkesin bu cihazları alması. adamın cebinde parası yok ama elinde 2000 tl değerinde cep telefonu. Almak istiyorsa biriktirsin alsın. Bence çok iyi bir uygulama. Kredi kartı bağlılığını azaltacaktır.
Evet kesin amaç BİLGİ TOPLUMUNU ENGELLEMEKTİR (!)
Elinde 2.000 liralık cep telefonu olan veled Facebook, Twitter, İnstagram, Vine türevi platformlarda ATOM PARÇALIYOR!
Bu cep telefonu ile hangi BİLGİYE ulaşılıyormuş da DEVLET BUNU KISITLAMIŞ?
Saçma sapan karikatürleri mi?
Abuk subuk vine videolarını mı?
Zeka seviyesi yer altında olan bel altı esprileri mi?
Konumuz eğer BİLGİ TOPLUMU meselesi ise çok merak ediyorum 2.000 liralık cihaz 500 liralık cihazdan çok daha fazla bilgiye ulaşmaya mı yarıyormuş? Ya da ne bileyim
Kimse kimseyi kandırmasın kardeşim!
Pahalı telefon alanların % 90’ında Bilgi Toplumu olma gayesi yok!
Maksat en kalitelisi olsun, en pahalısı olsun, çok iyi foto çeksin, internete hızlı girsin, en son oyunları oynayabileyim, masaya koyduğum zaman bir ağırlığı olsun, telefon bana bir imaj bir prestij sağlasın.
Bu kadar…
Zaten BİLGİ sahibi olan bir TOPLUM bu kadar İSRAF yapmaz!
Bu tür pahalı cihazların hakkını vererek kullanan %5’i dışarıda bırakıyorum geriye kalan %95’in ne bilgiyle işi olur ne bilgi toplumuyla…
Aman dikkat dostlar(!)
Devlet bizim telefon almamızı kısıtlayarak bizi CAHİL BIRAKIYOR!
Maksat neymiş?
Bilgi Toplumu olmanın önünü kesmekmiş!
Senelerdir önümüzü kesmemiş de ne olmuş? ne çıkarmışız? hani nerede? bu telefonları alanların %90’ı daha işlemcisini bilmez halde.Satan adam aynı şekilde.Belki biraz kısıtlama getirirsek üretme ihtiyacı duyarız.Çünkü üretim ihtiyaçtan doğar.
Tüketici bir ülkeyiz. Cari açığa mahkumuz. Bunu bu şekilde kısıtlamalarla ne ölçüde azaltabilirsiniz orası şüpeli.
elbruzla obmann noktayı koymuş konu kilit 🙂
ne bilgi toplumu yaaa, yüzde 85 i ya oyun oynuyor yada face ile twettera takılıyorlar. geri kalan yüzde 15 i ancak alo deyip iş için kullanıyor.
araştırın bakın öğrencilerin bir çoğu oyun için alıyorlar telefon ve tabletleri.
bir çok kimsede alo demekten başka şey bilmiyor ve sırf hava olsun diye pahalı telefonları tercih ediyorlar.
bilgi toplumu değil havalı toplum olmuşuz.
ne bilgi toplumu yaaa, yüzde 85 i ya oyun oynuyor yada face ile twettera takılıyorlar. geri kalan yüzde 15 i ancak alo deyip iş için kullanıyor.
araştırın bakın öğrencilerin bir çoğu oyun için alıyorlar telefon ve tabletleri.
bir çok kimsede alo demekten başka şey bilmiyor ve sırf hava olsun diye pahalı telefonları tercih ediyorlar.
bilgi toplumu değil havalı toplum olmuşuz.
– – – Mesaj Güncellendi – – –
yazdıklarınıza aynen katılıyorum.
çok zeki kardeşlerim.bu dediğinizin çözümü taksit sayısını düşürmek ya da akıllı telefonları bilgisayarları yasaklamakla düzelecekse.bende size katılıyorum.
çok büyük isabet oldu hatta dahada zorlaştırılmalı sadece telefonda değiş herşey için insanları gelir seviyesinden fazla harcamasının önüne geçilmesi gerekiyor (tabi buradada gelir seviyesi polemiği çıkar ama olsun) adam asgari ücretle çalışıyor ayağında ayakkabı yok elinde aypon japon borsasını takip ediyor sanki ……..
Yasak, sansür sevicilerin aksine doğruyu söyleyenler de varmış.
bence yerinde bir karar. bugün 50 yaşındaki adamda 14 yaşındaki gençte de bu telefonlar var. geçen bi amca elinde iphone 5c var 36 taksitle almış operatör aracılığıyla. telefon 2700 tl ye geliyor. çok iyi biliyoruz ki o telefonu 2 yıl dolmadan değiştirecek. ve işin ironik tarafı telefondan wi-fi ağlarına nasıl bağlanacağını sorması oldu. uygulama indirmekten bi haber olan bi abi bana whats app ı yüklesene dedi baktım daha uygulama mağazasına girebilmek için kimlik oluşturmamış. yani bu telefonları alanlar zaten kullanmıyorlar. sadece konuşup mesajlaşmak için iphone5 alan insanlar var. akıl mantık almıyor bunu. kırmak da istemiyor insan be adam madem kullanmayacaksın ve kullanamıyorsun neden aldın ?? yani bu istatistikten bahseden abimizin haberi yok bundan o satış miktarına bakıyor sadece. oysa satın alanların en az % i bu telefonları alıp sadece mesajlaşmak ve konuşmakiçin kullanıyor. başka bir işlem de yapamıyor zaten…
bir önceki yorumumda (yayınlandı mı bilmiyorum) % demiştim ama arkadaşlar
Bazilari yorum degil roman yazmis sanki :DD
Cari açık , bankalara olan bağımlılık teknoloji çılgınlıgı vs vs vs … Her yasak yeni kurallar doğurur ve hiçbirşeyi engellemez tüketim toplumundan üretim toplumuna geçemezsek bu kanunlar fasa fisoda kalır …
telefon kapağı 1000 tl telefon 10 tl.kapağa taksit yap yanında telefonu ver
Çooook iyi oldu
Cari acigi bilmem ama sunu cok iyi biliyorum ki bundan sonra para varsa telefon alinabilecek, benim icin iyi. …
bence akıllı telefonlar, bilgisayar diye faturalandırılıp taksitlendirilebilir bilgisayardan bi farkları kaldı mı?
Telefon tüketimiyle cari açık ne kadar artar merak ediyorum.
garanti servisi faturası ile gel dediğinde var olmayan bilgisayarını mı servise götürücen?
garanti servisi faturası ile gel dediğinde var olmayan bilgisayarını mı servise götürücen?
– – – Mesaj Güncellendi – – –
şu adamın konuşmalarını takip ediyorum
necati şaşmaz 2
birşeyler söylüyor ama laylaylom geliyor .
neden dersen adam ceo olmuş konuşmayı bilmiyor
ne noktalama var ne tonlama düz bi yazı okur gibi aynı üslup ile devam ediyor.
walla sizleri bilmiyorum ama şimdiye kadar yaklaşık 7-8 telefon değiştirdim, hepsini de uzun uzun kullandım, hiç garantilik işim olmadı. olursa da 40 yılın başı bi denk gelir, onu da garantisiz tamir ettiririz ne olacak. garanti dediğin nedir ki.. kullanmasını bildikten sonra..
edit: telefon değişikliklerinin sebebi model yükseltme. yanlış anlaşılmasın madem sağlam nie deiştiriyon fln
2 tlefon arasında en az 1-2 yıl var. peşpeşe almıyorum tabi. ama teknoloji hızlı ilerliyo, elimizden geldiğince takip etmeye çalışıyoruz (: hergün yeni modelin çıktığı günümüzde 1 yılda çok şey deişir
telefonlar da benim ilgi alanım ne yapayım (: olsun o kadar
Edit: Yanlış yere yazmışım
Sanırım az önce telefonunu ne tür amaçlarla kullanmış olduğunu anlattın bize. Ayrıca kimse kimsenin parasını nereye harcayağına karışmak gibi bir hakkı yok. Misal sen gider ev eşyalarına fazlasıyla para yatırırsın para verirsin ben telefona. Sen sigaraya alkole para verirsin, ben o parayla gezmeti terich ederim. Sen kim oluyorsun ki insanların hayatlarına karışma hakkını elinde bulunduruyorsun? Ayrıca millerin pahalı telefon alması senin neden zoruna gidiyor bunuda anlamış değilim. Tüm özelliklerini kullanır veya kullanmaz bu zevk meselesidir.
10 tane sdn sekmesi açık olunca bazen hatlar karışabiliyor Kimse görmeden düzeltiyim dedim ama yakalamaşsın
Pardon özür dilerim, evet ben nasıl kullandığımdan bahsetmiştim. Ben ve benim gibi %5lik bir kesim lüzumsuz işler için kullanıyoruz bu cihazları geri kalan %95 harıl harıl bilimsel sitelerde bir o makaleyi bir bu makaleyi okuyor, yorulduklarında yine cihazlarından huffingtonpost gibi sitelerde vakit geçirip dünya gündemini yakından takip ediyorlar.
At gözlüğünü çıkar bir kenara…
Milletin pahalı telefon kullanması benim zoruma gitmiyor.
Benim zoruma giden en ucuzu ortalama 200 dolarlık cihazlardan her ay bir milyonun üzerinde cihazın bu ülkede ithal edilmesi…
Bunun sonucunda yıllık 12 milyon cihaz ve karşılığında 2 milyar dolarlık bir paranın yurt dışına su gibi akması.
Telwfonların parası benim cebimden çıkmıyor gibi görünse de sonuçta ülkemin cebinden çıkıyor bunun makro ekonomiye yansıması cari açık olarak ülkeme dönüyor, cari açık nedeniyle ülkem kredi derecelendirme kurumları tarafından sürekli kırılgan ekonomi tespitleri ile yeterli notları alamıyor. Bu notlar duş yatırımın en temel parametrelerinden biri, dış yatırımın ülkeme rağbet göstermemesi ya da ülkem yerine başka ülkelere yönelmesi ülkemin para değerini düşürüyor bunun karşılığında dışarıya para çıkışını önlemek için ülkemde faizler artıyor sonuç olarak ülkemin gelirleri faiz gideri olarak yurt dışına giderken ülkemde enflasyon artıyor, enflasyonun artması sonucu iğneden ipliğe ülkemdeki her şeyin fiyatı zamlanıyor. Lüzumsuz yere ithal edilen her ürün ülkemde ekonomiyi zedeliyor. Yoksa ahmet, mehmet pahalı telefon almış tutmuş üzerine oturmuş zerre umurumda değil…
aynen katılıyorum sana, paran varsa istediğin yere harcarsın, kimse karışamaz. Devlet de bunu söylüyor aslında paran varsa git ıphone al, ama paran yoksa gidip elin amerikalısına 3-4 aylık geçim paranı verme.
benim şu anda akıllı telefona ihtiyacım yok ama elimde 2000 tl olsa direk gider note 3 alırım. bu israftır.
Adamin yazdigina bakarmisin note 2 min taksiti yeni bitti simdi ben note 3 nasil alacagim 🙂 paran yoksa alma !! Zorunlulukmu bu ? Yiyecekmi icecekmi nedir bu ?
süper tabiki. alıyor 2 milyarlık telefonu 88 yıl taksitle sonra burda ki havasından geçilmiyor. telefonun ne olduğunu bilmeyenlerin elinde s4 5s den geçilmiyor sırf hava atmak için yapılan numaralardan başka değil.
Taksiti engelleyince herşey çözülmüyor malesef. Şuan opoeratörler tarifeye ek olarak istedikleri gibi satış yapabiliyorlar. Aynı zamanda Yerli teknolojiyi geliştirmek için yerli firmalara teşvik yapmaları gerekmez mi? Bunların hepsinden önce yolsuzluk yapmayı bırakmaları gerekmez mi? Gelmişler bize gelişmiş ülkelerde telefonlara taksit yapılmıyor diyorlar. Gelişmiş ülke olmadan onların gerekli niteliklerini taşımadan gelişmiş ülke takliti yapmanın anlamı nedir? Evet bir yerden başlamak gerekir ama beni düşünceme göre başlanması gereken yer direk olarak tüketicinin ürünlere ulaşma haklarını kısıtlamak değildir.
operatörler için iyi küçük esnaf için kötü oldu
amcam aldı 3 ay önce iphone ekran büyütüp küçültmeyi bilmiiyor 50 tane uygulama 10 saniye bak kapat gitti 1600 tl(?)
Abi benim bir teorim var, eğer bu ülkedeki büyük şirketler asıl vatandaşın cebindeki parayı hedefleyen para babaları bir düzenlemeyi eleştiriyorsa bu düzenleme vatandaşın yararına demektir. Aveanın Ceo’su eleştiriyorsa düzenleme doğrudur.
taksitlendirme değil 🙂 zaten kazıklama hangi operatör bunu uygun fiyatla veriyor
Çok ta tın almayın
Tamam paran kadar harca diyorsunuzda peki bu milleti olmayan parayı harcamayı kim öğretti üretmeden tüketmeyi kim öğretti bu fırsatı kim verdi.İşte burda balık baştan kokar deyimi cuk diye oturuyor.Önce teşvik et sonra yasakla bu tavır çok yanlış insanı isyana sevk eder.Herkesin cebinde 5-6 tane k.kartı var bu kartlar uzaydan gelmedi devlet kolaylaştırdı bankalarda milleti sömürdü.
Benim için çok iyi oldu. Artık 3 senede bir telefonumu değiştireceğim. Senede bir israftan kurtulacağım 🙂
İsteyen istediğini alsın sonuçta parasını taksitle ödeyecek
parası olan harcar olmayan borçla harcar afedersiniz eşek kadar herifleri yasaklarla eğitmeye çalışıyorsunuz. 3-5 kendini bilmez yüzünden bilinçli tüketicide cezalandırılıyor.
taksit yasal olarak bitti görünmesine rağmen her yer bi çaresini buldu kimi aksesuar gösteriyo kulaklık alana yanında tel hediye bu riskli bi yöntem garanti için, kimi hediye kart, kimi mal alıp iade edip hediye çeki ile tekrar tel alıyo. zaten operatörlerde 24 ay taksitle kontratlı alınabiliyo. hükümetin eline yüzüne bulaştırdığı bi mesele olarak görüyorum ya iptal edilmeli küçük esnaf korunmalı veya düzenleme ile herkes eşit olmalı.
Dış ticaret açığı taksiti sona erdirerek giderilebilir mi ya bu nasıl bir mantıktır enteresan.
Gerçi kimse de kusura bakmasın bizim millet şöyle vay efendim böyle diyenlerdenim hamdolsun 😀
@Troy Abi hadi bu adam toplumu değil de kendi karını düşünüyor ve bunu da direk söyleyemeyeceği için allayıp bullayıp süsleyerek yutturmaya çalışıyor, yani tüccar kafasıyla hareket ediyor, anladık. Bari sen böyle yapma yav.
Yani insanlar cebinde olmayan paraları harcayarak, harcadığını ödemek için daha fazla borca girip çıkmaz bir girdaba kapılarak hayatlarını mahvetsinler daha mı iyi?
Elbruz detaylıca yazdığı için uzatmak istemiyorum. Çok güzel bir uygulama oldu.
iyi oldu iyi iyi
6 yaşımda bundan 23 yıl önce, dayım sayesinde 386dx33 işlemcili siyah beyaz bir bilgilsayara sahip oldum. Ailem alamazdı o zamanlar çok zordu imkanları yetmezdi. Çok değerliydi klavyesine toz kaçmasın diye streç film ile kaplardık. Ama hiçbir zaman şımartılmadık, biz de fazlasını istemedik. Yıllar geçti herkes renkli bilgilsayarlara geçerken bunla idare etmeyi bildik. Çünkü bu şekilde yetiştirildik.
Bundan 3 sene önce aldım ilk akıllı telefonumu hala da onu kullanıyorum. Custom romları deniyorum keyif alıyorum. Bilgisayar sektöründe çalışıyorum. Testlerimi de yapıyorum yeri geldiği zaman.
Şimdi ki gençler 3 ayda sıkılıyorlar sahip olduklarından, doyumsuzlar, aileler de çocuklarını bu şekilde yetiştiriyorlar. Azla yetinmeyi bilmiyorlar. Bilmiyorlar ve gelecekte o çocuklar bu hayatın bir telefon almak kadar kolay olacağını zannediyorlar. Olmayınca da depresyonda, tüketime alışmış bir toplum bireyi olarak yaşamaya çalışacaklar. Hepiniz göreceksiniz bunu çok uzak değil 10 sene sonra…
Başbakanımızın politiklarını benimseyen bir insan değilim ancak bu uygulama ile gerçekten benden saygı gördü, sigara da yaptığı gibi… Çünkü çocuklardan öte gördüm ki büyüklerinde bu konuda eğitilmesi, yönlendirilmesi gerekiyor…
İyi oldu tabi, giysi değişir gibi telefon değiştirmeyecek artık millet. Asgari maaş alanlar artık taksikle her sene kendilerine yeni iPhone’lar, yeni galaxy’ler alamayacaklar.
Size ne ya sakamısınız (:
Bana ne abi fakirler almasın (;
Avea önce baz istasyonu koysun parası yoksa biz verelim koyduralım yalova’da yaşıyorum merkezde bile internete zar zor girebilirken köye gittiğimde tüm hatlar çekiyor avea çekmiyor abi ne fakir bi operatördür.