Wi-Fi şifrenizi isteyen birisine “Hayır” cevabı verdiğiniz oldu mu? WiFi şifrenizi başkasıyla paylaştığınızda kişinin yasa dışı işlere bulaşması halinde başınıza ciddi iş açabileceğine dair onlarca haber ve uyarı ile karşılaşmışsınızdır.
Yargıtay internet bağlantısının paylaşılması konusunda emsal niteliğinde bir karara imza atarak yaşanabilecekleri gözler önüne serdi. Facebook sayfasına küfür ve hareket içeren mesajlar gönderilen bir vatandaş konuyu yargıya taşıdı.
Yargıtay’ın Wi-Fi şifresi kararı emsal niteliğinde!
2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan davacı, mesajların gönderildiği IP adreslerinin davalılara ait olduğunu dile getirdi. Yargılamada davalıların cezalandırılmasına karar verildiğini, kararın kesinleştiğini, bu haksız eylem neticesinde kişilik hakkının zedelendiğini belirterek, manevi tazminat talep etti.
Hürriyet tarafından paylaşılan habere göre, suçun işlendiği bilgisayarın internete bağlandığı hat sahipleri ise davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savundu.
Davalıların davacıyı hiç tanımıyor olmaları, sosyal, fiziki olarak aralarında manevi tazminata konu eylemi işlemelerini gerektirir bir ilişkinin olmaması, davalıların kişiliği, yapmış oldukları meslek her iki davalının da birbirini tanımamaları birlikte değerlendirildiğinde; manevi tazminata konu fiilin davalılar tarafından işlendiği hususunda yeterli kanıya ulaşılmadığına hükmetti.
Ceza Mahkemesi’nce davalı hakkında verilen HAGB kararının hukuk hakimini bağlamayacağına, diğer davalı hakkında ise verilen kesin hükmün Yargıtay denetiminden geçmeksizin kesinleştiği, bu davalı yönünden verilen hükmün de hukuk hakimini bağlamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verdi.
Davacı bu kararı temyiz etti
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, davacının Facebook sayfasına sinkaflı sözler içeren mesajlar gönderildiğini hatırlatarak emsal nitelikte bir karara imza attı. Mesajların gönderildiği bilgisayarların IP numaralarının davalılara ait olduğu, davacının e-posta ve Facebook adreslerine mail ve mesaj atıldığı saatlerde, mailin ve mesajın bırakıldığı mail adresine davalıların internete çıkış yaptıkları IP adresi üzerinden bağlantı yapıldığı anlaşıldığı vurgulandı.
Mesajların gönderilmesinden hat sahibi davalıların sorumlu olduğunun belirtildiği kararda; “Bu nedenle; gönderilen mesajlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, her iki davalının da yazılan mesajlardan sorumlu olduğu kabul edilmeli ve uygun bir miktar manevi tazminata hüküm edilmelidir. Bu yön gözetilmeden yanılgılı gerekçe ile davanın tümden reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bozulması gerekmiştir. Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle bozulmasına oy birliğiyle karar verildi.” denildi.
Facebook ip vermiyor ki bunda bir yanlışlık var. Şahıs Facebook hesabının kendisine ait olduğunu kabul etmiştir.
Facebook ip vermiyor mu? Sözde Twitter da vermiyor ama anonim hesaplar nasıl takır takır yakalanıyor.Şirketlerin vermiyoruz demesine inanmayın vermeseler nasıl engellemeleri kalktı.Akıllı olun biraz.
Mailden bulmuşlar fesyten değil
Herhangi bir ülkede hizmet veren fakat o ülkenin kanunlarından bağımsız hareket eden bir firma söz konusu değildir. Eğer facebook Türkiye’de mahkeme kararlarına uymasaydı, şuanda hizmet vermesi mümkün olamazdı. Zaten wikipedi’nin bu zamana kadar kapalı kalmasının gerçek sebebi de bu, adamlar Türkiye’den çıkan mahkeme kararlarını sallamadıklarından erişime tamamen kapatıldı. Facebook, youtube, twitter da zamanında bu yolu denedi ve olmayacağını anlayınca işbirliği yapmaya başladılar, o yüzdendir ki o zamandan beri bu üç siteye erişim yasağı konulmuyor.
Facebook mahkeme karari ile istenirse ip veriyor, fakat burada internet cafe isletenler ayvayi yedi, birisi cafeden birisine kufur etse cafe cide ceza alacak demek, yada cafetaryalar vesaire yerler.
Kafelere bişey olmaz onlar zaten sabit ip ile çalışır kameradan hangi makina dan atıldığı tespit edilir atan ayvayı yer yani
Kısacası ne olmuş anlamadım
internet alemi tehlikeli beyler benim gibi 3310 kullanın kafa rahat
3310 kullanıyorsun, internet tehlikeli de bu mesajı nasıl atabildin.
Bosa nefes aliyorsunz akilli telefondan mesaj atip 3310 kullaniyorum havasi. Baska kapiya
Belediye nin Wifi ından yapsalardı belediye başkanına ceza mı yazılacak şimdi ? Bu ara enteresan kararlar alınıyor
beni örnek alın asla internet kullanmam.
Dedi İnternette yorum yapan arkadaş 😀
Çok genel anlamda doğru bir karar ama bunu kısa sürede hatasız hayata geçirmek zor iş
saçma bir karar. yüzlerce kişinin bulunduğu bir mekan,herkes mekanın wi-fi sini kullanıyor. Ne olacak o zaman?
saçma sapan karar birisi bıçakla adam öldürürse bundan bıçağı satan kişi sorumlu olur mu?. internet bağlantısı da böyle bir şey.
ıyı karar
5651 yasasına göre internet hizmetini sağlayan işletmeler hotspot ile wifi kullanıcıların internet trafiklerini loglaması gerekmektedir. Bu şekilde elde edilecek loglar ile suç işleyen kullanıcıları tespit etmek daha kolay olacaktır.
İNTERNET ŞİFRESİ KIRILIYOR DİYORLAR, ÖYLE BİR ŞEY OLUYOR VEYA WİFİ ŞİFRESİ ÇALINIYORSA NE OLUYOR? BU İNTERNETİ KULLANIYORUZ AMA ÇOK DA ANLAMIYORUZ.