Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu BTK, düzenli olarak her çeyrekte Türkiye’deki haberleşme sektörü ile ilgili verileri bir rapor halinde yayınlıyor. Bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin rapor ise geçtiğimiz günlerde yayınlandı.
82 sayfalık raporda internet abone sayılarından, bağlantı türlerine, aylık konuşma sürelerinden operatör gelirlerine kadar birçok veriyi bulmak mümkün.
Bu çeyrekte de çok konuştuk
Raporda önemli verilerden biri konuşma süreleri ile ilgili. Bu yılın çeyreğinde çeyreğinde toplamda 52.2 Milyar dakika konuştuk. Konuşma süreleri anlamında en önemli artış mobilde gerçekleşmiş. Mobilde bir önceki çeyrek ile neredeyse 5 milyon dakikalık bir artışın bulunurken sabitte bu rakam sadece 0.1 milyon dakika.
Sabit telefonda ilginç artış
Son yıllarda abone sayıları kademeli olarak azalan sabit telefon pazarında bu yılın ikinci çeyreğinde ilginç bir artış meydana geldi. 2008 yılından beri düşen abone sayısı yaklaşık 400 bin artış gösterdi. Önceki çeyrekte 13.56 milyon olan sabit telefon abone sayısı bu yılın ikinci çeyreğinde 13.96 milyon oldu.
{pagebreak::2}
Sabitte konuşma süresi azalıyor
Abone sayıları ilginç bir şekilde artan sabit pazarda konuşma süreleri ise azalıyor. Uzun süredir düşme eğiliminde olan sabit telefonda abone başına ortalama konuşma süresi 2013 ikinci çeyreğinde 160 dakika oldu. Bir önceki dönemde bu rakam 188 dakikaydı.
Genişbant internet abone sayısı 20.5 milyon
Türkiye’deki genişbant internet abone sayısı bu yılın ikinci çeyreğinde 20.524.198 oldu. Bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 500 bin yeni abonin katıldığı pazarda büyü hızının azaldığı görünüyor.
Elektronik ve mobil imza
Türkiye’de son yıllarda artan elektronik ve mobil imza kullanımı bu çeyrekte de artışını sürdürüyor. Kullanım alanları artan elektronik imza abone sayısı son çeyrekte 657.036 oldu. Mobil imzada ise bu rakam 266.187’ye ulaştı.
3G abone sayısı 45 milyon oldu
Ülkemizde 2009 yılında kullanılmaya başlanan 3G teknolojisinde abone sayısı 45 milyon oldu. Abone sayısı 45 milyon iken bu teknolojiyi mobilde ve bilgisayar üzerinde kullananların sayısı ise 12.4 milyon civarında. Toplam kullanılan data miktarı ise 25.67 TerraByte oldu.
Telefon abonelerinin sayısı nüfusa yaklaştı
Türkiye’deki GSM abonelerinin sayısı ikinci çeyrekte 68.03 milyon oldu. Bu abonelerin 34.66 milyonu Turkcell, 19.4 milyonu Vodafone, 13.89 milyonu ise Avea kullanıyor.
Raporun detaylarını merak ederler buraya tıklayarak tamamını okuyabilirler.
:: Rakamları nasıl değerlendiriyorsunuz?
sabit telefondaki artışın nedeni telsiz sabitlerin satılması millet cep telefonu büyüklüğünda taşınabilir sabit tel alıyor evine
İngilterede İnternet %68 hızlandı,Türkiye OECD raporunda Dünyada son sırada yer aldı !
Son dönemde İngilteredeki İnternet erişim hizmetlerindeki gelişmler ve artan abone sayıları firmaları fazlası ile mutlu edecek seviyelere geldi.
Kırsal kesimde en düşün hızlar 10 mbit olarak alındığı saptandı ve bu oran %20 seviyelerinde, Kenetlerde ise en düşük hız 26-34 mbit olarak belirlendi.
Virgin media hızların 100 mbitlerin üzerinde olduğunu bunu indirme hızı olarak 30 mbitlerin üzerinde olacağını belirttiler. ISS yani servis sağlayıcılar ise satışların yükselemesinden ve devamlı artan ilginin şuan İngilterede abone artışlarında çok ciddi artışlarla hızların dahada yükseleceğini belirtiyorlar.
Özellikle kentlerde en düşün paketlerin 30 mbit indirme hızına sahip olduklarıda belirtildi.
En büyük atak ise yine Virgin medyadan geldi İngiltere kablo hizmet alanlara 100 mbit hızların dahada yükselmesi gerektiğini açıklamaları şimdi ISS firmalarında inanılmaz bir ekabetide beraberinde getirdi.
2014 senesinde ise İngiltere İnternet hızlarında çok daha kaliteli ve hızlı paketleri İngiliz İnternet kullanıcılarını Avrupanın en sorunsuz ve kaliteli hizmet alan Ülkesi olaral lider konumuna getirdi.
Türkiyede ise malesefki 3 mbitlerin kelime oyunları ile 65 liraya satılan en pahalı hizmet alan Ülkesi haline geldi.
OECD Raporunda ise listede Türkiye son sırada yerini aldı.
https://www.facebook.com/telekommagdurlari
Bize destek olun.
Bende konu dışı bir değerlendirme yapayım… Haberlerin neden resimlerinde hep yabancı görünümlü insanlar oluyor… 🙂 Sadece burda değil her sitede var… İçerik ne olursa olsun… Koy oradan Mehmet Emmi ile Hatice Teyze yi görünüm olsun yada çek telefonlar konuşan bir sokaktaki kişiyi… 🙂 Telif hakkı ister diye mi koyulmuyor… 🙂
manşette arka planda bulanık görünün abla iyiymiş 😀
internet hızı eşittir orginal,lisanslı işletim sistemi kullanmak,parasını verip orginal oyun indirmek,parasıyla hd film kiralamak,hd film indirmek,parasını verip şarkı indirmek,parasıyla vod servislerinden yararlanmaktır.Ne zaman bu bilinçe ulaşır ülkemiz ozaman oecd ülkelerinde son sıradan kurtulur.Anlayan anladı kolay gelsin
31.08.2013 20:55
800tl asgari ücretle çok zor oda
30.08.2013 14:44 panpa o ablayı ilk ben gördüm kusura bakma 😀