İnternetin kuyusu veya buzdağının görünmeyen tarafı olarak betimlenen Dark Web, kanun kaçakları, muhalifler ve bilgisayar korsanları için en merkezi yer. Kanunların geçmediği bu yerde her türlü bilgi paylaşımı serbest. Karanlık ağ “Dark Web” bu ay 20 yaşında olacak.
Genel olarak Dark Web, karanlık ağlarda barındırılan kanunsuz içerikler veya erişmek için belirli bir tarama yazılımı gerektiren çevrimiçi bir ağ olarak tanımlanır. Dark Web, Deep Web’in bir alt kümesidir. Yani Google veya Bing gibi arama motorları tarafından dizine eklenmez. Bu nedenle incelenmesi daha zordur. Karanlık ağ, insanların yasadışı ihlallerde bulunması için bir ortam sağlıyor. Uyuşturucu, kripto para birimi, çalınmış kimlik bilgileri gibi karaborsa için yaygın olarak kullanılıyor. FBI gibi kolluk kuvvetleri , suçluları tutuklamak için Dark Web’de defalarca eylem gerçekleştirdi. Ancak yasadışı faaliyetler artmaya devam ediyor.
Dark Web’in sağladığı gizlilik, aktivistlere ve siyasi muhaliflere de örgütlenmeleri için bir yer vermiş oldu. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler şifreli sunucuları yasaklamak için girişimlerde bulunurken, aktivistler şifreleme araçları için farklı yollar buldu. Bu karanlık web’in etkinliği son on yılda istikrarlı bir şekilde büyüdü. Yaygın bir şekilde kullanılan şifreli yönlendirici Tor, şu anda yaklaşık 80.000 siteye ev sahipliği yapıyor. Dark Web, ortaya çıktığından beri dünyayı hem çevrimiçi olarak hem de kapalı olarak şekillendirdi.
Bu olayların en popüler olanları da Dark Web’i yakından izleyen bir siber güvenlik şirketi olan GroupSense tarafından kataloglandı. Karanlık ağın en çok etkilediği konulara bir göz atalım .
Mart 2000: İlk anonim dosya paylaşım sistemi Freenet yayına girdi
Freenet 1999 yılında Edinburgh Üniversitesi’nde eğitim gören İrlandalı bir programcı olan Ian Clarke tarafından bir öğrenci projesi olarak başlatıldı. İnternetin ilk dönemlerindeki birçok öncü gibi Clarke da web’in herkes için ücretsiz bilgi paylaşımını sağlayacağına ve telif hakkı kavramını eski bir kalıba dönüştüreceğini inanıyordu.
Ağustos 2004: ABD Donanması, yönlendirici olarak bilinen Tor’u yayınladı
Karanlık web yazılımı olan Tor, ilk olarak 1990’lı yıllardan başlayarak, Deniz Araştırmaları Ofisi ve DARPA tarafından şifrelenmiş askeri iletişimleri korumak için geliştirildi. Deniz Araştırma Laboratuvarı 2004 yılında kodu halka açıkladı ve yazılımın yönetimi daha sonra kâr amacı gütmeyen Tor Projesi’ne devredildi.
Ocak 2009: Bitcoin ile çevrimiçi şifreli ödemeler için yeni bir dönem başladı
Şifreli sunucular anonim bilgi paylaşımı için bir standart haline geldi. Satoshi Nakamoto, Bitcoin kripto para biriminin 0.1 sürümünü yayınladı. Bitcoin de anonim para transferleri vaadiyle sunuldu. Bitcoin transferleri anında kara para aklama için bir araç haline gelirken yıllar geçtikçe piyasa üzerinde büyük bir etkisi oldu.
Mayıs 2012: LinkedIn saldırıya uğradı
Yıllar boyunca ortaya çıkmayan ihlal, giriş bilgileri ve hesaplarla ilişkili tüm kişisel bilgilerin çalınmasını içeriyordu. LinkedIn tarihinin en büyük ihlaliydi. 117 milyon kişinin kişisel verileri çalınarak Dark Web’de paylaşıldı.
2017-2020: Kolluk kuvvetleri, Dark Web suçlularını bastırdı
Kolluk kuvvetlerinin baskısıyla bilgisayar korsanları ve kaçak mal tüccarları, uçtan uca şifreleme vaat eden ve anonim kalırken daha büyük insan gruplarına mesaj iletmek için araçlar içeren Telegram ve WhatsApp gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarına geçiyor.