Hava durumu tahminleri, günlük hayatta kişisel konforun sağlanabilmesinde önem taşıyor. Ancak mevcut hava tahminleri, bölge ve şehirler gibi geniş alanlarla sınırlı kalıyor. Ayrıca bu tahminlerde pahalı radar teknolojileri kullanılıyor. Mevcut hava durumu tahminleriyle hangi caddeler ve sokaklarda havanın yağmurlu olduğunu öğrenmek mümkün değil. Bir grup araştırmacı, cep telefonu sinyallerinin kullanıldığı ucuz bir algılama sistemi geliştirdi.
Hava durumu tahmini nasıl yapılıyor?
Araştırmacılar bu çalışmada cep telefonlarının temel çalışma prensibini oluşturan elektromanyetik alanlardan faydalanıyor. Yüksek frekanslı bir dalga, yağmurlu bir bölgeden geçtiğinde sinyal yoğunluğu kaybolur. Sinyal emiliminin bölgesel analizi ile yağmur damlalarının boyutu hakkında bilgi alınabiliyor. Bu bilgi yağış tahminleri, hatta hava tahminlerinde kullanılabiliyor. Özellikle şehirlerde çok sayıda insanın cep telefonu kullanıyor olması çok fazla dalgayla birlikte doğru tahmin yapma olasılığını yükseltiyor.
Hava durumu tahmini nasıl kullanılacak?
Bu yeni algılama yöntemi, beraberinde birçok pratik uygulamayı getiriyor. Geliştirilen bir uygulama ile yağmur yağdığında kanalizasyon sistemlerinin nasıl yönetileceğine yönelik kararlar alınabilir. Olası taşkın durumları için halk önceden uyarılarak gerekli güvenlik önlemleri alınabilir.
Yeni konseptin, ülke ve şehir ölçeğinde testleri yapıldı. Hollanda’da ülke genelinde 2,400‘den fazla bağlantı kuruldu ve düşen yağış hakkında bilgi toplandı. Şehir düzeyinde ise İsveç Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü, Göteborg kentinde dakikada bir yağış tahmini yapmak için kullandı.
:: Bu ilginç yöntem hakkında ne düşünüyorsun?
Güzelmiş
Adamlar sürekli çalışıp bir şeyler icat ederken biz de bakıyoruz ancak..
daha başka neyi ölçebilir acaba, bunlar insanın psikoanalitigini de yapabilir,
suç işleme olasılığı falan.
Vay be adamlar neler yapıyor
Bizde diz ağrılarımızdan anlıyoruz yağmur yağacağını.